12 procent. Så mycket vill Stockholm Exergi höja priset på fjärrvärme i år. Men bolagets bud har fått hundratals fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i stan att slå bakut.

– Vi är en liten förening och skulle påverkas väldigt mycket. Speciellt i det här pressade ekonomiska läget – vi har redan höjt avgiften med 40 procent, säger Mariell Juhlin.

Hon är ordförande i en bostadsrättsförening på Östermalm som begärt medling i Fjärrvärmenämnden vid Energimyndigheten.

Mariell Juhlin är ordförande i en bostadsrättsförening på Östermalm.

Mariell Juhlin är ordförande i en bostadsrättsförening på Östermalm.

Privat

En annan av föreningarna som tagit strid ligger på Södermalm.

Kostnad för borrning

– En höjning på 12 procent skulle öka våra kostnader med 450 000 kronor per år. Efter tomträttsavgälden är värmen vår största kostnad, säger föreningens ordförande Claes Kjellander.

Totalt ansökte 797 fastighetsägare och bostadsrättsföreningar, som företräder tusentals medlemmar, om medling i Fjärrvärmenämnden 2023 på grund av den planerade prishöjningen.

Det motsvarar 86 procent av alla ärenden i hela landet under förra året.

Missar prognosen

Kritiken handlar bland annat om hur Stockholm Exergi har räknat fram prishöjningen.

Till skillnad från exempelvis Norrenergi, som levererar fjärrvärme i Solna och Sundbyberg, bygger Stockholm Exergis prissättning inte på deras kostnader. I stället använder bolaget en modell där man utgår från kostnaden för alternativet till fjärrvärme.

– De har räknat på vad det skulle kosta att borra för bergvärme. Problemet är att de har räknat för högt på investeringen, för högt på räntan för att finansiera den och för kort på livslängden, säger Johan Wejdmark, talesperson i fjärrvärmefrågor på Fastighetsägarna Stockholm som agerar ombud åt drygt 200 bostadsrättsföreningar i Fjärrvärmenämnden.

Johan Wejdmark, talesperson i fjärrvärmefrågor på Företagarna Stockholm.

Johan Wejdmark, talesperson i fjärrvärmefrågor på Företagarna Stockholm.

Pressbild

Han påpekar också att Stockholm Exergi hamnat långt från den prognos som bolaget presenterade 2022. Den hade ett spann mellan -2 och +5 procent för 2024.

– Den prognosen missar man med över 100 procent.

Beredda på mothugg

Carl Lidholm, försäljningschef på Stockholm Exergi, säger att de har varit förberedda på att det skulle bli reaktioner på årets prishöjning.

– Det är den största höjningen på 20 år, så det är inte förvånande att kunderna vill ha dialog och information.

– Efter årets prishöjning är vår fjärrvärme drygt 20 procent billigare än alternativet bergvärme, det är grunden i vår prissättning. Vi beaktar flera olika faktorer vid prissättningen av vår fjärrvärme, bland annat vår kostnadsutveckling. Det gäller inte minst i en tid där kostnaden för bränsle ökar avsevärt. Mot bakgrund av detta behöver vi höja priset mer än normalt för 2024 men vi räknar med att vara tillbaka på mer normal prisutveckling från nästa år.

Carl Lidholm, Stockholm Exergi

Carl Lidholm, Stockholm Exergi

Stockholm Exergi

Norrenergi, som har en kostnadsbaserad modell, har en höjning på sex procent trots att de ligger lägre i pris jämfört med Stockholm Exergi. Vad säger du om det?

– Jag tror att ett år är en för kort tidsperiod att jämföra. Sett över tid jämnar det ut sig, då är Stockholm Exergi inte dyrare än andra.

Kritiker menar att ni har räknat för högt på priset för bergvärme. Hur har ni kommit fram till ert jämförelse­pris?

– Vi har låtit tre stora konsultbolag göra oberoende utredningar för att säkerställa att vår egen analys är korrekt. Dessa externa uträkningar visar på likvärdiga eller högre kostnader för alternativet i jämförelse med vår uträkning.

Varför är årets höjning så pass mycket större än er prognos från 2022?

– Vi såg inte energikrisen komma och världen förändrades fort. Det är första gången vi missar en prognos på det viset men det är en extrem situation i vår omvärld som har orsakat detta, och vi kommer att göra allt för att det inte ska hända igen.

Er prissättning ska enligt bolagets policy vara ”prisstabil”?

– Utifrån hur ekonomin ser ut just nu så påstår jag att en ökning med 12 procent är stabil.