Med förebilder som Tony Soprano, katten Gustaf och Joey från Vänner börjar Dubbla Deli värma grillarna i Hötorgshallen den 25 november. Mackbaren inspireras av italienska delis i New York.
I början av 1900-talet tog invandrade italienare med sig sin matkultur till New York och lät den bekanta sig med snabbmaten.
– I USA finns något häftigt med mackor. De är ofta vällagade från grunden med bra ingredienser, säger Zacharias Lindqvist Hansson som öppnar mackbaren tillsammans med Hedvig Henrekson.
– Det är verkligen så enkelt som att vi älskar mackor och hittade lokalen i Hötorgshallen. Mackor är perfekt till lunch, säger hon.
De blev bekanta i våras efter att båda i olika säsonger medverkat i Sveriges mästerkock på TV4. Båda jobbade som företagsekonomer, men sadlade om.
Meatball hero sub, en redig köttbullsmacka med tomatsås, är Joey Tribbianis favorit i tv-serien Vänner från 1990-talet.
Pressbild
Konkurrens finns
Inspiration och konkurrens finns hos Sandhäxan i Vasastan, Subculture och Dåndimpens i Årsta och Scandwich på Malmskillnadsgatan.
Dagobertmackorna sprider sig över Stockholm, och det finns plats för fler, menar de.
– Enligt trendrapporter är mackor på väg uppåt. Folk tänker på mackor på ett nytt sätt, säger Hedvig.
– Det är superkul. Vi tror att det här är början på en boom, säger Zacharias.
Meatball sub
På menyn finns mackor med köttbullar i tomatsås, friterad aubegine, osso buco och chark. Bröden anpassas efter ingredienserna och görs som så kallade subs (ubåtsmackor), eller grillade fyrkanter.
– Jag gillar att kolla på tv-serier och min favorit är Sopranos. Där är det mycket charkätande ur kylen och goda New Jersey-italienska delis. Där har jag fått en del inspiration. Jag älskar USA, har bott där och ätit i allt från New Orleans till Philadelphia och North Carolina, säger Zaccharias.
Nu är de taggade på att ge en del av den känslan till stockholmarna.
– Det känns skitroligt att få träffa människor, göra mackor och erbjida ett bra häng, säger Hedvig Henrekson.