Det tar lite tid att se dem, men när en väl har upptäckts syns flera. Det handlar om grannsamverkan-skyltarna som sitter på var tredje lyktstolpe längst hela den lugna gatan i Trollbäcken.
– Vi vet när någon är borta. Vi vet när någon har kalas. Det handlar om kommunikation, kommunikation, kommunikation, säger Jerker Pettersson.
Han bor i Trollbäcken och är sedan runt sju år tillbaka grannsamverkare, som han kallar det. Han har själv drabbats av inbrott och tycker att samverkan därefter både fungerar och har bidragit till en ökad trygghet. Ju mer man vet, ju mer förstår man och desto mer kan man agera, menar han.
– Det handlar om sunt förnuft. Vi ska se till att förhindra inbrottet innan rutan krossas, innan dörren bryts upp.
Bostadsinbrotten minskar i nästan hela Stockholmsområdet. Under det första halvåret anmäldes 1282 inbrott i länet, en minskning med 7 procent jämfört med samma period året innan. Men i Tyresö ser det annorlunda ut. Under årets första halva anmäldes 61 inbrott, vilket är nästan dubbelt så många som förra året.
Sett i relation till antalet invånare är det flest i hela länet. Och enligt Brottsförebyggande rådet, som står bakom siffrorna, ökar risken för inbrott än mer under de mörka månaderna som närmar sig.
Smycken och kontanter vanligast
Kommunpolisen Sofie Ordell vet inte varför just Tyresö sticker ut.
– Om vi ändå visste vad det berodde på, säger hon.
Hon vet heller inte vad som är huvudorsaken till det ökade antalet inbrott, men hon har några idéer.
– Det kan vara så att det inte är lika många som jobbar hemifrån, och som tar en promenad på lunchen i området. Det har blivit mer av ett normalläge.
Vilka det är som utför bostadsinbrott, och hur vanligt det är, går i vågor berättar Sofie Ordell. I vissa fall gör tillfället tjuven och andra gånger kan det vara nationella, eller internationella, stöldligor som är på besök.
– Hela spektrat av varianter finns men i nuläget vet vi inte exakt hur det är, säger hon.
Smycken, kontanter och annat värdefullt som går lätt och snabbt att lägga ner i en ryggsäck är det vanligaste som tjuvarna plockar på sig enligt Sofie Ordell.
Sofie Ordell, kommunpolis i Tyresö kommun
Maja Johansson
– Lås in reskassan till semestern och farmors gamla vigselring, de ska inte ligga på nattduksbordet. Många tycker också att det är själva intrånget i hemmet som är det obehagliga.
Enligt Isa Strandberg, brottsförebyggande strateg på kommunen, informeras kontaktombuden för grannsamverkan löpande om inbrott och inbrottsförsök i områdena. På så sätt kan de vara extra uppmärksamma mot misstänkt aktivitet.
– En gemensam tillsyn i kombination med tekniska lösningar gör det svårare för gärningspersoner att begå inbrott, säger hon.
Ska vara enkelt
På det temat har Jerker Pettersson en perfekt slogan: Kameror och pigga grannar.
– "Gillar du insynsskydd? Det gör tjuven också", är en annan. Häckar och höga staket är perfekt, då ser ingen när ett inbrott görs, säger han.
Det bästa tipset han har för att förebygga inbrott är trots allt grannsamverkan. Det ska vara enkelt och utan förpliktelser.
– Man delar telefonnummer och mejladress och gör en överenskommelse att prata med varandra. Det är inte svårare än så.
Något som kan vara bra att hålla koll på är markörer som inbrottstjuvarna lämnar, som en sten på brevlådan eller en pinne på ytterdörren. Kommer tjuvarna tillbaka dagen efter och föremålen ligger kvar kan det vara ett tecken på att det inte är någon hemma.
Har man sett något misstänkt, som en person som rör sig på en grannes tomt, tycker Jerker Pettersson att det är bättre att prata en gång för mycket än en gång för lite.
– Knacka på och ställ frågan. Dessutom är det faktiskt rätt kul att prata med folk, säger han och skrattar.