Förkylning, vinterkräksjukan och mykoplasma. November är här och med den en uppsjö av olika sjukdomar som sprids på skolor och förskolor.
Men Tyresöpappan Alexander Flygare, som gungar dottern Emma i Stadsparken, behöver sällan vabba. Det är det främst hans sambo som gör då hon pluggar hemifrån och han själv jobbar inom hemtjänsten.
– Det är det som blir smidigast och bäst ekonomiskt. Jag försöker att alltid gå till jobbet, säger han
Han vabbar om han själv är sjuk eller ledig av andra anledningar.
Under det senaste decenniet har det blivit vanligare att männen är hemma med sjuka barn, men sedan 2021 har kurvan vänt och andelen vabdagar som papporna tar ut minskar generellt i landet.
I en familj med heterosexuella föräldrar är det mer sannolikt att mamman stannar hemma med det sjuka barnet. I snitt tar män i Stockholms län ut 38 procent av vabdagarna.
Alexander och dottern Emma är i Stadsparken och leker.
Maja Johansson
Men Tyresöpapporna är bäst i länet på att ta vabdagar, 41 procent mot kvinnornas 59. Sämst i länet är Nykvarn och Danderyd där papporna tar 33 procent av vabdagarna. Det visar siffror från Försäkringskassan som nyhetsbyrån Newsworthy har analyserat.
Enligt Jens Sandahl, enhetschef på Jämställdhetsmyndighetens analysavdelning, finns det många faktorer som spelar in i hur många vadagar som tas ut. Generellt tar de med lägst samt högst inkomst ut minst antal dagar.
Vobba blir vanligare
Det är svårt att säga något specifikt om varför just Tyresöpapporna vabba mer. Men arbetsplats, inkomst och omgivningens åsikter är faktorer som kan spela in.
– Olika arbetsplatser har olika attityder. På vissa är pappor som vabbar sedda som hjältar, på andra är man ett problem. Jag tror definitivt att män upplever negativa attityder kring det här i större utsträckning än kvinnor, säger Jens Sandahl.
Kommunanställda är de som tar ut flest vabdagar av alla i landet, därefter kommer statsanställda. Pandemin kan vara en bidragande faktor till att män generellt har blivit sämre på att ta ut vabdagar efter 2021, tror Jens Sandahl.
– Distansarbete gör att man nu kan vobba (vara hemma med sjukt barn och samtidigt jobba, reds. anm.) i högre utsträckning, det kan påverka.
Jens Sandahl, enhetschef på Jämställdhetsmyndighetens analysavdelning.
Jöran Fagerlund
Även stereotypa föreställningar om män och kvinnor kan påverka hur mycket papporna vabbar. Därför menar Jens Sandahl att det är bra att dela på vabbandet så jämlikt och jämställt det går. Detta på grund av ekonomi, då mycket vab kan leda till en sämre pension samt förlorade karriärmöjligheter.
Inte visa den traditionella bilden
Han menar att det också är det viktigt att båda föräldrarna får vara just förälder fullt ut.
– Det handlar också om att socialisera in barn i moderna könsroller och inte bara visa den traditionella bilden av att det är mammor som är omvårdande.
Tillbaka till Stdsparken och småbarnspappan Alexander Flygare.
Varför tror du pappor i Tyresö vabbar mer än resten av länet?
– Jag vet inte. De kanske tycker om att vara hemma mer än andra pappor?