Platsen utanför den ryska ambassaden döptes våren 2022 till Fria Ukrainas plats, ett sätt att markera Stockholms solidaritet med det ukrainska folket och stadens ställning mot Rysslands invasion.
Beslutet om en flaggstång, där den ukrainska flaggan kommer att vaja vid olika sammankomster, klubbades på måndagens kommunfullmäktige. Förslaget kom från Centerpartiet och fick stöd från den styrande majoriteten och Liberalerna.
"Ukrainas sak är vår sak"
Jonas Naddebo (C), som var en av förslagsställarna, är glad över att förslaget nu blivit verklighet.
– Att den styrande majoriteten nu tagit sitt förnuft till fånga och gör verklighet av vårt förslag är både viktigt och glädjande. Ukrainas sak är vår och Stockholm måste göra vad man kan såväl i det lilla som det stora, säger han.
2022 fick platsen utanför den ryska ambassaden namnet Fria Ukrainas plats.
Pekka Pääkkö
Jonas Naddebo hoppas att flaggstången ska vara på plats i tid till Europadagen den 9 maj.
S: Viktigt med symbolik
Anders Österberg (S), tillförordnat finansborgarråd, sade att även om det viktigaste är att fortsätta med vapen- och ekonomiskt stöd till Ukraina, så är symboliska handlingar som denna också viktiga.
– Vi säger ja till en flaggstång. Låt den blågula fanan vaja vid Fria Ukrainas plats, låt oss provocera ryssarna, sade han under kommunfullmäktige.
Vill hissa flaggan
Lars Jederlund är en av grundarna till gruppen "Ryssland ut ur Ukraina" som varje onsdag håller manifestationer på Fria Ukrainas plats. Gruppen ställde sig även bakom förslaget om flaggstången.
Låt oss provocera ryssarna.
– Man kan tycka att det är en liten sak men det är en viktig symbolfråga. Processen dit är också viktig eftersom det gör att det återigen blir en diskussion om Ukraina, säger Lars Jederlund.
Gruppen har även erbjudit sig att hjälpa till med att hissa flaggan när den är på plats. Så länge har Lars börjat fundera över flaggstångens placering.
– Målet är att flaggstången ska synas både från gatan och från ambassaden, säger han.
Lars Jederlund och gruppen "Ryssland ut ur Ukraina" har erbjudit sig att hjälpa till med att hissa flaggan.
Pekka Pääkkö
20 000 kronor
Företaget som förmodligen kommer finansiera flaggstången är Ureka Rebuild. Johan Skålén är vd och höll under förra veckan ett tal på onsdagsmanifestationen. I talet pratade han om flaggstången och fick då många hejarop från publiken.
– Det känns viktigt att stötta Ukraina och visa vårt motstånd mot kriget på platsen, säger han.
En flaggstång med gjutning av betong beräknar Johan Skålén kommer kosta runt 20 000 kronor. Pengar han tycker är värda att investera för att ha en permanent ukrainsk flagga på platsen.
– Det första man ser när man kommer till platsen nu är ryska flaggor från ambassaden, det känns bra att ändra på det, säger Johan Skålén.
Johan Skålén höll tal under förra veckans onsdagsmanifestation, det gjorde även Ann Linde.
Privat