Centrum
Ett par brittiska turister står på Gustav Adolfs torg och beundrar statyn av stadens grundare. Vad de inte vet är att de står mitt i ett annat konstverk – Berget.
Det är bara synligt i mobilen genom appen Vävda rum.
– Ser du berget och renarna? Hjorden utgörs av de som besöker verket, förklarar Anitha Bergvik.
Hon är sekreterare i SBK Konstförening som står värd för den virtuella AR-utställningen Vävda rum. Det är den första i sitt slag och pågår samtidigt i 136 orter runt om i Sverige.
– Vi nappade på att vara värdar i Göteborg, för vi vill ge både boende och besökare en unik konstupplevelse. Verken är skapade av några av landets främsta konstnärer inom genren, säger Anitha Bergvik.
Interaktivt. Ladda ner appen Vävda rum och upplev AR-konsten i mobilen.
Lina Isaksson
Förstärkt verklighet
Totalt finns tio olika AR-verk utplacerade i centrala Göteborg. AR står för augmented reality som på svenska betyder förstärkt verklighet. Det handlar om samma teknik som mobilspelet Pokémon go men här i ett annat syfte.
Verken är skapade av några av landets främsta konstnärer inom offentlig konst och AR.
Verken är lekfulla och fantasifulla samtidigt som de bidrar till en viktig diskussion om det offentliga rummets betydelse i staden.
Flera konstverk i utställningen är interaktiva och förändras genom att besökaren sjunger, gör rörelser eller är delaktiga tillsammans med andra besökare.
– Allt är helt gratis. Det enda är att det drar batterier, särskilt om du går hela rundan och agerar med verken. Så man kan behöva ladda eller ha med en powerbank. Eller så besöker man ett konstverk i taget under sommaren.
Det långa sorlet. En virtuell kommunikationsplattform som visar besökarnas meddelande i moln.
Lina Isaksson
Generationsöverskridande
Förhoppningen med det landsomfattande projektet är att det ska främja generationsöverskridande möten mellan unga mer teknikerfarna besökare och en äldre mer konstintresserad målgrupp.
– Om utställningen bidrar till att fler intresserar sig för konst och de lokala konstföreningarna vore det jätteroligt.
Den tredje länken. Verket utser besökaren som spelare eller lekledare med uppgift att koppla samman besökare i andra städer.
Lina Isaksson
Parallella världar. verket är skapat av göteborgaren och konstnären Eric Magassa.
Pressbild/Eric Magassa