Doften av nygräddade kanelbullar lägger sig som ett tjockt täcke över villaträdgårdarna i Tullinge. Men det är inte på grund av några förrymda bullar från det populära kaféet i centrum.

Det är fredag och Johanna Malmberg visar vägen in till familjens trädgård.

Hon arbetar till vardags som lärare på en gymnasieskola i Stockholm och terminen har precis dragit i gång för familjens tre barn. Men när de inte har näsan i skolböcker är hela familjen engagerad i trädgårdskaféet som håller öppet då och då.

Till Johannas trädgårdscafé har både vänner, familj, grannar och främlingar hittat. En av grannarna var snabbt framme och lade till en pin på caféet på en populär karttjänst. – Så jag försöker uppdatera den med öppettiderna så ofta jag kan, säger Johanna Malmberg.

Till Johannas trädgårdscafé har både vänner, familj, grannar och främlingar hittat. En av grannarna var snabbt framme och lade till en pin på caféet på en populär karttjänst. – Så jag försöker uppdatera den med öppettiderna så ofta jag kan, säger Johanna Malmberg.

Angie Gray

– Vi har fått väldigt fin respons av de som kommit hit. Öppettiderna är så osäkra när allt är väderberoende så först trodde jag inte att det skulle komma någon, men det verkar snarare vara tvärtom. Som om folk tänker "nu har de öppet – då kör vi", säger Johanna Malmberg.

Började förra sommaren

Det hela började redan när Johanna Malmberg gick en talarkurs efter gymnasiet. Då skulle hon hålla ett tal om sin dröm. Temat hon valde? Livet som kaféägare. Sedan dess har tanken grott där någonstans i bakhuvudet.

Snabbspola till pandemiåren och tankarna på livet som kaféägare tog fart på allvar. Hon letar fram en anteckning hon gjorde i telefonen från den tiden och läser högt.

– Blommor på borden, en gästbok på ett fönster som folk kan skriva på. Det är små saker som jag ville ha i mitt kafé. Nu när vi har allt det där är det så roligt att se att det faktiskt gick att göra.

Sväng förbi och lämna en hälsning på familjen Malmbergs unika gästbok.

Sväng förbi och lämna en hälsning på familjen Malmbergs unika gästbok.

Angie Gray

– Och man får väl ändå säga att det blev en succé, va? fyller maken Jonas i.

Första gången de öppnade upp sin trädgård var i fjol. Till en början var det mest vänner och familj som kikade förbi, men redan efter tredje gången de hade öppet började fler främlingar vandra in i trädgården.

Det var inte helt lätt, tycker Jonas Malmberg. Åtminstone inte till en början.

– Särskilt förra sommaren. Då var det svårt att veta var gränsen går mellan vårt privata liv och det offentliga kaféet. Nu händer det ibland att folk kommer in och frågar om vi har öppet, och det har jag inga problem med, säger han.

"Leker bageri"

De visar oss ned i källaren. Här står kaffebryggare uppradade, det finns en vanlig hushållsdiskmaskin och så en stor bullugn och köksassistent.

Allt som serveras på caféet bakas i familjens källare. Under de mest intensiva dagarna blir det mycket spring i trapporna och trots att de brukar ha öppet mitt på dagen så krävs att de är uppe och förbereder redan vid klockan sex på morgonen och blir ofta inte färdiga förrän 13 timmar senare.

Allt som serveras på caféet bakas i familjens källare. Under de mest intensiva dagarna blir det mycket spring i trapporna och trots att de brukar ha öppet mitt på dagen så krävs att de är uppe och förbereder redan vid klockan sex på morgonen och blir ofta inte färdiga förrän 13 timmar senare.

Angie Gray

– Det här har vi gjort om till mikrobageri får man väl ändå säga, säger Johanna.

Bullugnen investerade de i så sent som i augusti, och kapaciteten gick från 12 bullar per sats till 50.

Vill ni syssla med trädgårdskaféet på heltid?

– Jag vill bara baka bullar. Även om jag inte vill lämna läraryrket så är det här kanske en liten flykt från ekorrhjulet – vi gör det här för att vi tycker det är kul, och det kan fortfarande kännas lite som att vi leker bageri, säger Johanna Malmberg.

Johannas trädgårdscafé ser sig knappast som en konkurrent till det kända caféet i Tullinge centrum. – Vi kan inte mäta oss med dem – vi är hobbybagare. Men vi kan utmana dem med att vi har en härlig trädgård, och det tror jag många uppskattar, särskilt när det är fint väder. Och förhoppningsvis att de tycker det är gott, säger hon.

Johannas trädgårdscafé ser sig knappast som en konkurrent till det kända caféet i Tullinge centrum. – Vi kan inte mäta oss med dem – vi är hobbybagare. Men vi kan utmana dem med att vi har en härlig trädgård, och det tror jag många uppskattar, särskilt när det är fint väder. Och förhoppningsvis att de tycker det är gott, säger hon.

Angie Gray