"Försäljning af tomter och villor till låga priser med härlig utsikt över en av Mälarens friskaste vikar med klart, vassfritt vatten".

Den annonsen mötte DN:s läsare onsdagen 29 maj 1889. Intresset för den planerade villastaden i Hornsberg vid Ulvsundasjön var dock minst sagt svalt.

– Man får nog säga att det här var en misslyckad satsning, säger Hampus Busk vid Stadsarkivet.

Nordvästra Kungsholmen mot Ulvsundasjön någon gång mellan 1900 och 1910. Kolonistugor syns där villastaden skulle byggas, liksom Stora bryggeriet som byggdes i slutet av 1800-talet.

Nordvästra Kungsholmen mot Ulvsundasjön någon gång mellan 1900 och 1910. Kolonistugor syns där villastaden skulle byggas, liksom Stora bryggeriet som byggdes i slutet av 1800-talet.

Malmström, Axel (Fotograf)

I de stora lokalerna i Liljeholmen finns tre miljoner byggnadsritningar i de stora bergrummen.

– Här finns stadens alla bygglov. Allt som byggts från 1713 och framåt, säger Hampus Busk.

Osanitär stad

Här finns även material om sådant som inte byggdes. I ett stort vitt ark ligger till exempel de skisser som visar hur arkitekten Magnus Isæus tänkte att de pampiga husen i en villastad på Kungsholmen skulle se ut.

– Tanken på Hornsbergs villastad kommer till i en tid när det sker ett massivt byggande av villaförstäder. Man har en idé av att staden är osanitär.

Sommarvillor byggs under 1860-talet på till exempel Lidingö, men det kommer också en våg av fashionabla villor nära innerstan i fransk och tysk stil.

Östermalms villastad byggs för överklassen, även om den blir lite av ett fiasko då marken vid Humlegården visar sig vara för attraktiv. Många villor rivs därför och ersätts av hyreshus med många bostäder i.

För övre medelklassen

Men i Hornsberg, vid Lindhagensgatan och österut, görs ett nytt försök när "Tomt AB i Hornsberg" 1876 förvärvar oexploaterad mark. Bolagets villaplaner godkänns av stadsfullmäktige i juni 1887.

– Tanken var var att den här villastaden också skulle vara för den övre medelklassen.

Att man valde att behålla namnen gör mig glad.

Till skillnad från på Östermalm skulle det här verkligen bli en villastad med tydliga tomtgränser, mycket grönska och enbart villor.

Det fanns dock skeptiker som varnade för att det här var en dålig idé. För att komma till västra Kungsholmen behövde man ju nämligen passera arbetarbostäderna i stadsdelen. Dessutom fanns en hel del närliggande industrier.

– På andra sidan sjön ligger bland annat en limfabrik som släpper ut hur mycket skit som helst.

Jätteglad

1890 byggs också Stora bryggeriet i Hornsberg och allt det här sammantaget avskräcker spekulanterna rejält.

Inte en enda villatomt säljs trots återkommande annonser i dagstidningarna. De få villor som byggs är enbart visningsexemplar.

Dessa hus trängs sedan med industrin som breder ut sig mer och mer i området.

– På 1920-talet anläggs ett asfaltskokeri som luktar och låter. Då är det verkligen slut.

Men stadsplanen för villastaden lever som idé fram till 1930-talet innan den slutligen försvinner från stadens kartor.

Så här blev Hornsbergs strand när området blev bostadsområde på 2000-talet.

Så här blev Hornsbergs strand när området blev bostadsområde på 2000-talet.

Kristian Lönner

Det finns dock spår av villastaden i området. De nuvarande kvartersnamnen i Hornsberg är till exempel Tillflykten, Lyckan, Paradiset och Lustgården – namn som kommer från villastadens planerade kvarter.

– Att man valde att behålla namnen gör mig jätteglad, säger Hampus Busk.