I dag finns ingen akututrustning som är beroende av el på boendena som saknar reservkraft eftersom ingen boende har respirator eller liknande.
Mostphotos
"Om krisen eller kriget kommer". Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, broschyr med information om hur man kan förbereda sig och vad man ska göra om krisen eller kriget kommer delas sedan i höstas ut i en uppdaterad version till samtliga hushåll i landet.
Nyligen gick både kungen och statsministern ut och sa att Sverige inte är i krig, men att det heller inte råder fred.
Reservkraft finns på de kommunala boendena Stureby vård- och omsorgsboende och Tussmötegården.
Mimmi Epstein
Men hur väl förberedda är kommunens äldreomsorg på kris eller krig? I Enskede-Årsta-Vantör drivs tre vård- och omsorgsboenden i egen regi, samt ett servicehus. Reservkraft finns på Stureby vård- och omsorgsboende och Tussmötegården. Högdalen och Enskede Nya servicehus saknar reservel, men enligt Leif Kananen som är chef för äldreomsorgen i stadsdelen finns en beredskap där ändå.
– Samtliga boenden har fjärrvärme som ska fungera vid elbortfall. På de ställen som saknar reservkraft har vi dessutom till exempel ficklampor och batteridrivna ljus, säger Leif Kananen.
Ingen akututrustning
Det finns även manuella liftar på alla boenden. I dag finns ingen akututrustning som är beroende av el eftersom ingen boende har respirator eller liknande.
I stadsdelen finns planer på nya vård- och omsorgsboenden, och de kommer att byggas med tillgång till reservkraft.
– I Högdalen ska vi bygga ett nytt äldreboende som ska vara färdigt 2032, vi har även ett på gång i Årsta som kommer att vara inflyttningsklart 2028. Dessutom bygger vi ett nytt i Slakthusområdet med inflyttning 2029, säger Leif Kananen.
Leif Kananen, chef för äldreomsorgen i Enskede-Årsta-Vantör.
Privat
Även servicehuset Enskede Nya är i behov av omfattande renoveringar och stambyte.
Alla särskilda boenden har under 2024 fått uppdaterade kris- och beredskapsplaner. I dagsläget har samtliga vård- och omsorgsboenden tillgång till mat och vatten för tre dagar. Detta ska under året att utökas till fem dagar, och under 2026 till sju dagar.
– Vi övar regelbundet på olika scenarier. Som boende kan man känna sig trygg, säger Leif Kananen.
Inget lagkrav
Det finns i dag inget lagkrav på att äldreboenden ska ha reservkraft.
– Tyvärr. Samtidigt har kommunerna ett ansvar att kunna hålla i gång sina verksamheter, säger Jan-Olof Olsson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Han menar att det kan finnas olika lösningar för vissa funktioner.
– Man kanske har en plan B för värme till exempel. Men en fastighet är beroende av ström för många olika saker, ventilation, vatten och så vidare. Inte minst på vårdboenden där det ofta finns olika eldrivna hjälpmedel.
En kartläggning som Ekot gjorde 2021 visade att fler än 600 äldreboenden i landet saknar reservel.
– Det är en ganska stor investering för kommunerna, på något som förhoppningsvis aldrig ska användas. Det är lätt att det hamnar en bit ner på prioriteringslistan, säger Jan-Olof Olsson.