Det är stånkas, bökas, råmas och dias.
Nyblivna mödrar slickar sina kalvar rena, andra kossor ligger och vilar sig igenom sista delen av dräktigheten.
Några damer, som inte betäckts i år, har tagit på sig rollen som extramammor, berättar bonde Anders Ström skrattandes, medan flera par misstänksamma ögon följer varje steg han tar genom ladan.
36 av ungefär 55 planerade födslar har under de senaste veckorna ägt rum på Bögs gård i Sollentuna – ett tydligt vårtecken, enligt Anders Ström.
Han har varit i beredskap dygnet runt. När han inte är på plats vakar han över korna med hjälp av kameror, för att kunna vara där inom två minuter.
– Det har varit en del dramatik. Någon kom ut med bakbenen före, någon med rumpan först. Då måste man hjälpa till och slita ut dem. En kalv andades inte när hon kom. Jag tänkte inte så mycket, utan böjde mig ner och gjorde mun mot mun, försökte blåsa liv i henne helt enkelt. Det gick bra, hon heter Sally och står där borta, säger han, och pekar mot en helbrun liten kalv som vinglar runt i ett hörn.
Korna vakar uppmärksamt över kalvarna, och de som inte fått egna kalvar tar på sig rollen som extramammor.
Malin Lövkvist
Zorro är far till alla barnen
Några kilometer söderut, precis sydväst om Akalla, ligger Hästa gård. I början av maj går flyttlasset dit för 40 av kossorna och kalvarna, medan resten stannar i Sollentuna.
Det blir fjärde året som Anders Ström tar delar av sitt boskap till den delen av Järvafältet.
– Vi har återkommande djur som kommer tillbaka till Hästa; Syrran och Slaskfia, bland annat. Det är många Järvabor som känner dem nu kan man säga. Folk som ofta går förbi, tittar på dem, hälsar på mig och ställer frågor. De har väckt ett intresse. Och så har vi tjuren Zorro förstås, som är pappa till de flesta av kalvarna här, säger han.
Nisse och Lasse, två respektive en dag gamla, är några av kalvarna som tillsammans med sina mammor kommer flytta till Hästa gård.
Malin Lövkvist
När Anders Ström kom till Hästa gård för första gången var betesmarken till stora delar igenvuxen, men efter att djuren fått vara där i några år och efter att man sett till att röja upp, ta bort sly och träd som vuxit ut över åkern har den börjat återgå till att bli riktigt användbar.
– Redan nu ser vi stor skillnad. Korna hjälper till att aktivera fältet, klicka i gång det. Det är dock hur mycket rötter som helst där under och man kan inte odla spannmål än, vi plöjde upp för några veckor sedan, men det tar några år att ordna. Under tiden har vi planterat växter och blommor, för att gynna pollinatörer och den biologiska mångfalden.
Nu har 36 av 55 kalvar fötts på Bögs gård. Den här lilla har ännu inget namn.
Malin Lövkvist
Ett hav av blommor
Anders Ström har även sett till att det planteras på andra ställen. Längs Akallalänken, från Hjulstakorset mot Hästa gård, där det tidigare mest varit tistlar och sly, ska det så småningom bli en stor gräsmatta, har Trafikverket planerat.
Det tar dock ett tag för en sådan att växa upp, och under tiden har Anders Ström övertygat dem om att få plantera blommor även där.
Dessa kommer agera som skyddsgröda för gräset, som kan växa ostört under.
– Det blir solrosor, blodklöver, klätt, blåklint, rosenskära, vallmo, guldkrage. Besökare vid den delen av Järvafältet kommer både kunna hälsa på Syrran, Slaskfia, kalvarna Nisse, Lasse och resten av gänget – och även uppleva ett stort hav av pastelliga blommor. Det kommer helt magiskt.
Bonden Anders Ström och Syrran, som snart ska få en kalv.
Malin Lövkvist