Medlemmarna i basketföreningen Vision Generation Boll IF, VGB, trodde att de skulle ha en intern turnering på planen vid Elinsborgsskolan i Tensta.

Klubbens chef och grundare Yacouba Barry hade utlovat bra priser och en liten överraskning, men inte gått in närmre på vad överraskningen var. Det spelades, grillades lite – ett skönt sommarhäng vid planen, helt enkelt.

– Jag försökte vara så lugn som möjligt eftersom att jag ville att alla skulle vara avslappnade, ville skapa en härlig aura. Det var faktiskt riktigt bra stämning, säger Yacouba Barry.

Hade skottävling

Så plötsligt gled en 2,11 meter lång man in på planen: Världsstjänan Kevin Durant, "KD".

– Det blev en total chock för alla! Vissa var helt tårögda. De kastade av sig sina skor och tröjor, ville ha dem signade. Ryktet spred sig direkt på sociala medier och inom loppet av bara några minuter var planen helt full av ungdomar, det var så roligt, lite hysteriskt, säger Yacouba Barry.

KD var glad och positiv, berättar Yacouba Barry. Han spelade basket med barnen, pratade med dem, tog sig tid, signerade allt de bad honom om.

– Han var jordnära, avslappnad, verkade genuint uppskatta besöket. Det var real, inget skådespel, allt kändes äkta. Han kom in på planen utan vakter, barnen kunde liksom ta på honom om de ville, de kunde spela med honom, han hade skottävling med en tjej till exempel. Allt var bara bra.

Kevin Durant besökte sin basketplan i Tensta i torsdags.

Kevin Durant besökte sin basketplan i Tensta i torsdags.

Ilyas Mohamed, VGB

Sponsrat planen

Hur kommer det sig då att en av de främsta NBA-stjärnorna genom tiderna helt plötsligt befann sig i Tensta?

Allt började egentligen flera år tidigare, berättar Yacouba Barry. Innan VGB började växa ordentligt och fick halltider höll de alltid till på planen utanför Elinsborgsskolan. En av de bästa sportytorna i stan även då, tyckte Yacouba Barry, men inte optimalt byggd.

När VGB senare fick kontakt med Hoop Dreams, som bland annat jobbar med att göra om basketytor, påbörjades en renoveringsprocess. Hoop Dreams kontaktades senare av Brilliant Minds, som i sin tur hade kontakt med Kevin Durant Foundation – som ville sponsra en basketplan. Och på den vägen är det. Nu för tiden går planen under namnet Durant Court.

– Så när KD var i Stockholm för ett Brilliant Minds-event ville han så klart se sin plan, säger Yacouba Barry.

Planen i Tensta är sponsrad av Kevin Durant Foundation.

Planen i Tensta är sponsrad av Kevin Durant Foundation.

Emma Löf Hagström

Bara för ungdomarna

VGB startades 2017, och har snabbt blivit dominerande i Järva. Med 700 aktiva och några hundra ytterligare, lite mer passiva, medlemmar har klubben nästan blivit mer av en rörelse.

– Jag tror det beror på att vi är mer än bara basket. Vi har många som inte har något med sporten att göra men som kommer ändå för att de gillar att hänga kring aktiviteterna. Man kommer för att kolla på, plugga, prata, garva. Det måste få vara så i ett område som Tensta, alla måste få vara med, det kan inte vara för byråkratiskt, säger Yacouba Barry.

Sedan har de goda resultaten i basketen kommit på vägen, men det har aldrig varit huvudmålet med klubben, berättar han.

– Fokus är personlig utveckling och att ungdomarna ska våga tro på sig själva. Det är Durants besök ett exempel på. Vi hade lätt kunnat dra in massa media, men det hade inte blivit samma effekt. Vi ville visa att det här bara var för dem, att de ska förstå att "jäklar, det här är bara vår plan och en av de största stjärnorna i världen är här bara för att träffa oss. Allt är möjligt".