Det var år 1952 som landskommunerna Ed, Fresta och Hammarby slogs samman och bildade Upplands Väsby kommun. Kommunen har sedan dess vuxit från 6 800 till 47 000 invånare.

– Vi vill uppmärksamma vår kära 70-åring och hoppas att alla invånare vill vara med och fira, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Europe avtäcker konstverk

Firandet pågår under hela året. Alla programpunkter är ännu inte klara, men en av de större blev nyligen känd – byns stolthet Europe kommer "hem" till Väsby!

– Det är med stor glädje vi kan offentliggöra att medlemmarna i Europe kommer till Blå Parken för att avtäcka ett konstverk till bandets ära den 4 juni. Det är 40 år sedan bandet vann Rock-SM så det passar utmärkt med kommunens hyllning i samband med bandets jubileumsår, säger Roland Storm (VB), ordförande i teknik- och fastighetsutskottet.

För fyra år sedan fick hårdrocksbandet Europe kommunens hedersutmärkelse. Sedan dess har kommunen jobbat för att hedra bandet med ett konstverk på en central plats i Väsby.

Men Roland Storm lägger in en brasklapp:

– Det viktiga är att påpeka att de inte ska uppträda utan kommer hit för att avtäcka konstverket.

Ett jubileum för alla

Under jubileumsdagarna planeras det för bio, föreningsmässa och scenframträdanden med kulturskolan. De allra minsta kan räkna med barnföreställning, trollkarl, ansiktsmålning och massvis av ballonger. Det finns också möjlighet för föreningar att visa upp sig under året.

– Vi hoppas att årets firande blir något som alla Väsbybor kan se fram emot, säger kommundirektör Regina Kevius.