Sedan 1980-talet har staden, genom Danfo, erbjudit offentliga toaletter. Av de 95 som i dag finns i Stockholm har Danfo 29 stycken. När nya upphandlingar nu ska göras byts även deras ut.

– Vi räknar med att alla toaletter på sikt byts ut till nya och bättre, säger Jonas Olsson, vd på Danfo.

Han ser det som en möjlighet för staden att gå ifrån självrengörande toaletter.

– Det blir inte rent, i stället sprids smuts och bakterier. Därför har vi valt manuellt städade toaletter vilket ger ett mycket bättre resultat.

Det låter som att ni positionerar er mot JCDecaux inför en kommande upphandling?

– Det gör vi inte. Vi vill att det ska bli den bästa lösningen. Vi är enda aktören med offentliga toaletter som kärnverksamhet och har 50 års erfarenhet av vad som fungerar i det offentliga rummet.

Jonas Olsson, vd på Danfo.

Jonas Olsson, vd på Danfo.

Icon Photography/Danfo AB

Ny teknik

Stadens mål är att hitta en leverantör för samtliga toaletter. I dag tillhandahålls de av två leverantörer med olika sorters avtal. Upplägget är att de nya toaletterna ska hyras under ett och samma avtal, vilket staden menar är en mer flexibel lösning.

JC­Decaux har 66 av stadens offentliga toaletter, men deras typ av avtal tillåter inte en förlängning, menar staden. Danfo har däremot haft en annan sorts avtal som förlängts ett år i taget, i väntan på att staden skulle ta beslut om nya toaletter.

– Stockholm förtjänar nya toaletter. Tekniken går framåt. Mycket har hänt på tio år, säger Jonas Olsson.

Att Danfos befintliga toaletter ska plockas bort ser han inte som ett problem.

– Det är inte ovanligt att avtal löper ut för byggnader som har livslängd kvar. Vi återbrukar och återvinner så mycket vi kan, vilket är nära hundra procent.

WC-bråket fortsätter – advokater inkopplade

Staden plockar bort sina offentliga toaletter med hänvisning till att avtalet för dem inte går att förlänga. Det stämmer inte, menar den advokat JCDecaux anlitat.

Stadens beslut att ta bort offentliga toaletter har fått stor uppmärksamhet. Det kan sticka i ögonen att de kostat tiotals miljoner att få på plats och att de fortfarande fungerar.

Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) menar att man inte har något val – lagen kräver att de helt börjar om när nya toaletter ska upphandlas. Han pekar även på att nuvarande avtal saknar en klausul om förlängning.

JCDecaux har 66 toaletter runt om i stan som alla ska plockas bort.

JCDecaux har 66 toaletter runt om i stan som alla ska plockas bort.

Victor Malmcrona

Fel information

Reklamföretaget JC­Decaux, vars 66 toaletter i så fall snart ryker, håller inte med. De pekar på att ändringar i avtalet redan gjorts, som när toaletterna behövde bli mer tillgänglighetsanpassade.

– Jag vet inte hur staden gjort sin bedömning, men den är fel. Antingen vill man inte förlänga eller så har man fått fel information, säger advokaten Carl Bokwall, med 20 års erfarenhet av offentlig upphandling.

Förlängas upp till 5 år

Det är till honom som JCDecaux har vänt sig för att få juridiskt stöd.

– För att förlänga ett avtal behövs ingen förlängningsklausul. I alla upphandlingslagarna finns det flera undantag för att göra avtals­ändringar.

Det kan öppna för förlängningar på ett till tre – kanske ända upp till fem år – menar han.

Utreder frågan

Från stadens håll framhärdar man att det i avtalet med JCDecaux inte finns möjligheter till förlängning.

– Det finns möjlighet att ändra ett redan upphandlat avtal, men det ställs höga krav på vilka förutsättningar som krävs. Vi utreder om de förutsättningarna uppfylls och vad det i så fall skulle innebära, säger Lisa Sommarström Koert, jurist vid trafikkontoret.

Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Victor Malmcrona

Riktar kritik

Beslut om avtalet togs 2014 av en dåvarande blå majoritet. Moderaterna höll i ordförandeklubban. Ändå riktar oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) hård kritik mot dagens styre.

– 2014 var juridiska bedömningen att det inte gick att skriva ett avtal på längre än tio år. Oavsett upphandlingsform finns det alltid en tidsgräns, säger han.

– Avtalet som finns hade gått att förlänga lite till, men Lars Strömgren har inte kommit igång med en ny lösning i tid.

Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet, menar däremot att staden har stöd för vad de säger.

– Det är i princip omöjligt för Stockholms stad att förlänga. Endast i vissa noga angivna undantagsfall är det möjligt. Stockholms stad gör alltså rätt som startar en ny upphandling, säger hon.

Vid Eriksdalsbadet står en av JCDecaux toaletter.

Vid Eriksdalsbadet står en av JCDecaux toaletter.

Victor Malmcrona

Avtal sedan 1980-talet

Samtidigt har Danfo, med 29 offentliga toaletter, haft avtal med staden sedan 1980-talet. Det senaste skrevs 1995 och förlängdes 2019.

– Vi tror att det skulle anses vara ett hyreskontrakt som får löpa över längre tid. Vi tittar närmare på avtalet med Danfo i samband med att vi ska upphandla ett nytt kontrakt, säger Joakim Svensson, kommunikatör vid trafikkontoret.

Det är i princip omöjligt för Stockholms stad att förlänga.

Olika avtal

JCDecaux avtal är upphandlat som en tjänstekoncession. Mot att bygga och sköta toaletterna fick företaget reklamvitriner runt om i staden.

Det betyder att lagen ser lite annorlunda ut jämfört med avtalet för resterande offentliga toaletter, som upphandlats som ett hyres- och driftavtal genom lagen om offentlig upphandling. De ägs av Danfo.

Källa: Stockholms stad

WC-bråket fortsätter – advokater inkopplade

Fler turer i stans tuffa toafajt ✔ Docent och advokat oense ✔ "Bedömningen är fel"