I morse kom Ekot med uppgiften att regeringen och SD vill införa en tioårig grundskola till hösten 2028. Då skulle dagens förskoleklasser försvinna och i stället skulle lågstadiet bli längre.
Förskoleklasser infördes 1998 som en bro mellan förskola och skola. De blev obligatoriska 2018. Det har förekommit kritik om att kvaliteten är ojämn och frågan om en tioårig grundskola utreddes 2020. Det ledde dock aldrig till några lagförslag.
Mer information behövs
I höstbudgeten, som släpps på torsdag, väntas alltså regeringen lägga fram ett sådant. Innan mer har framkommit är Susanna Falk avvaktande.
– VI måste läsa igenom vilka reella förändringar det innebär mot nu. På sätt och vis kan man säga att vi har en 10-årig grundskola redan i dag. Vi behöver ta reda på vad som förändras i utbildningsuppdraget och vad det blir för konsekvenser.
Fortbildning av lärare
Förskolorna arbetar med tidig läs- och skrivutveckling och tidig förståelse av matematik.
– I dag är den obligatoriska förskoleklassen ganska kort. Blir det en förändring i timplanen får det konsekvenser. Om ytterligare skolämnen förs in kan det krävas fortbildning av de lärare som i dag arbetar i förskoleklass.
Det verkar som att du tycker det funkar bra i dag?
– Ja, förskolan har en tydlig definition av uppdraget. Vi arbetar strukturerat och introducerar bokstavsljuden redan i förskolan. Men det är tidigt och vi har inte hunnit tittat på hur många tjänster som skulle påverkas.