Thomas Lindegård hade just lämnat Mälarhöjdens IP för att äta en bit mat inne i Fruängen när han hörde flera kraftiga smällar. Först trodde han att det var fyrverkerier men bara några sekunder senare svepte en bil förbi i ilfart på vägen ut från idrottsplatsen. Då förstod han att det värsta hade hänt. Någon hade blivit skjuten vid idrottsplatsen.
– Jag skyndade mig tillbaka och såg en kille ligga i gräset intill ingången till vaktmästarna. En förälder till en ung tennisspelare försökte stoppa blodflödet, berättar Thomas Lindegård, som arbetar med administration och projekt hos Mälarhöjdens IK Tennis.
– Vi hade just haft ett pass med bollskola för de yngsta. Som tur är hade de just hunnit lämna idrottsplatsen men många andra barn var ju här. De kriminella har nu passerat den sista spärren, till en zon som borde vara fredad. Det här är ett grovt angrepp på barn- och ungdomsrörelsen, säger Thomas Lindegård.
Poiisen spärrade av ett stort område runt Mälarhöjdens IP på onsdagskvällen.
Märta Lefvert
Håller stängt
Mitt i träffar Thomas Lindegård på platsen där den 18-årige mannen sköts, förmiddagen efter dådet. Polisens avspärrningar har tagits bort och det råder lugn i området. Under ett par dagar ligger nästan all verksamhet nere. Bara MIK Tennis, som själv äger sin hall, håller den öppen för dem som vill spela. Fotbollsplanen, gymnastikhallen och ishallen är kommunalt ägda och staden har valt att stänga dem.
Men aktiviteten är förstås ändå stor hos ansvariga för de föreningar och klubbar som verkar här. De ställer nu krav på att tryggheten säkras på idrottsplatsen.
K-G Stoppel, vd för Djurgården Hockey.
Mats Högberg
– Vi hade både spelare och ledare som bevittnade det som hände eller som var i närområdet. Nu ska vi se hur vi kan ge professionellt stöd till dem som behöver det. Vi ska också sätta oss ner tillsammans med andra involverade föreningar och se vad vi kan göra tillsammans. Vi måste gå samman för att ta tillbaka vår idrottsplats, säger K-G Stoppel, vd för Djurgården Hockey.
K-G Stoppel konstaterar att det grova våldet inte längre bara sker i utsatta områden nattetid – utan under "prime time" i alla slags områden.
– En idrottsplats är en vital och viktig plats i ett samhälle. Den måste vara en trygg plats. Jag har ingen patentlösning för hur det ska gå till men det som har gjorts hittills har uppenbarligen inte varit tillräckligt. Nu höjer vi våra röster, säger han.
Kräver krafttag
Samma budskap har gymnastikföreningen SOLGF:
"Vi är alla överens om att samhället ska ta tillbaka Mälarhöjdens IP, men det är ett arbete som kräver krafttag från kommun och myndigheter ...Alla föreningar arbetar aktivt tillsammans för att koordinera kommunikation, åtgärder och kravställning på kommunen och polisen om säkerheten på idrottsplatsen", meddelas i ett brev till aktiva, föräldrar och tränare.
Lång period av stök
Mordet på Mälarhöjdens IP kom inte som en blixt från klar himmel. Det har varit mycket stökigt där i perioder och ända sedan höstsäsongen startade har kriminella ungdomar hållit till där. De har använt narkotika, hanterat stöldgods, burit vapen och betett sig störande mot dem som tränat. Totalt har polisen gripit en person för innehav av ammunition och fyra personer för grovt vapenbrott, under september. De fyra greps på annan plats i Fruängen men hade setts vid Mälarhöjdens IP.
För att mota bort dem har polis och ordningsvakter förstärkt sin närvaro, och Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning har förstärkt närvaron av fältassistenter.
– Vi har haft en bred samverkan runt den här platsen, med ökad närvaro av poliser och ordningsvakter som delat sin lägesbild med oss. Ändå hände det här, de har ju inte kunnat vara där hela tiden, säger Sandra Lind, kommunikatör vid Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.
Nu fortsätter samverkan. Polisen patrullerar i området och samverkar med stadsdelsförvaltning, skola, fackförvaltningar och idrottsföreningar. Dessutom ser polisen över möjligheten att kameraövervaka och försöker se till att ordningsvakter är på plats.
Krisstöd finns att få
– Socialjouren gjorde en lägesbedömning och fältassistenter omdirigerades dit redan på onsdagskvällen. Då beslöt vi också att utgå från vår mötesplats på Fruängsgången 1, som vi bemannat med fem till sex krisstödjare. Det är öppet över hela helgen, säger Lee Orberson.
Vid ett första samverkansmöte på torsdagen deltog idrottsföreningar, kyrka, skola, stadsdelsförvaltningen och idrottsförvaltningen. Där berättade man framför allt om det krisstöd som finns att få – både av skolornas elevhälsoteam och av stadsdelsförvaltningens krisstödjare, som alltså utgår från Fruängsgården men som också kan röra sig ner mot idrottsplatsen om det behövs.
Mälarhöjdens IP öppnar igen på lördag.