Riskerna för att unga i Upplands-Bro dras in i gängkriminalitet har blivit större den senaste tiden. Kommunpolisen Magnus Nilsson menar att situationen har förvärrats de senaste 1,5 åren.
– Antalet ungdomar som är i absolut risk att rekryteras in i kriminalitet har vuxit och konsekvenserna för dem som på något vis berörs av det här är mycket mycket allvarligare. Det är ju på riktigt liv och död. Så det är allvarligt, säger Magnus Nilsson.
Han berättar att han deltagit vid fem föräldramöten under en och samma vecka, för att just förmedla allvaret i situationen och hur föräldrar bör tänka kring sina barn och ungdomar.
Började på gym
Den här typen av möten har pågått sedan våren 2022. Ett arbete som inleddes i samband med utredningen av mordet på Delta gym i Vasastan den 28 mars 2022 där en i dag 17-årig pojke, med koppling till Bronätverket, dömdes för mordet.
– I den utredningen dyker det upp saker som leder till andra utredningar där vi kan se att väldigt unga individer från Upplands-Bro är involverade i allvarlig brottslighet. Det var en Pandoras ask där socialtjänsten har fått slå knut på sig själv för att arbeta med dessa ungdomar som vi pratar om.
Den 28 mars 2022 sköts en man ihjäl på ett gym i Vasastan. Arkivbild.
Mimmi Epstein
Två typer av ungdomar
Mitt i har varit i kontakt med en lång rad källor inom Upplands-Bro kommun som arbetar med barn och ungdomar. De beskriver att läget är allvarligt och akut. ”Det är kod röd”, säger en uppgiftslämnare.
– Det är kris på riktigt. Vi har rekordmånga barn och ungdomar som blir indragna i kriminalitet. Fler än vad vi någonsin har haft, säger en person som arbetar i kommunen och vill vara anonym.
Fler barn och ungdomar riskerar att hamna i kriminella nätverk i Upplands-Bro.
Mikael Andersson
Enligt polisen ser man två typer av ungdomar som riskerar att dras in i grov kriminalitet i Upplands-Bro. Dels de som lockas av pengar och bilar. Dels en annan grupp, som blir förmådda, övertalade eller tvingade att utföra tjänster åt det kriminella nätverket.
– Den dimensionen som har tillkommit i Upplands-Bro är de på ytan sett normalt fungerande ungdomarna som inte drar vår uppmärksamhet till sig, men ändå dyker upp i våra utredningar för olika brott.
Skulder ersätts av tjänster
Polisens uppfattning är att den gemensamma nämnaren i stor utsträckning är narkotika.
Magnus Nilsson berättar att påhittade skulder med höga räntor vid narkotikaförsäljning på krita var vanligt för några år sedan. Nu ser man ett skifte: Skulderna har ersatts med att kräva tjänster.
– Man har fått större utväxling i sin egen verksamhet av att ha ungdomar som tvingas utföra tjänster i stället för att man ska få lite extra pengar, säger Magnus Nilsson.
Tom M Kronestedt
De källor som Mitt i varit i kontakt med säger att en stor andel av pojkarna på högstadiet i Upplands-Bro löper risk att rekryteras av det lokala kriminella nätverket Bronätverket.
Hur stor andel av pojkarna det rör sig om kan Magnus Nilsson inte svara på men säger:
– Det är betydligt fler än vad vi skulle önska, det kan vi vara överens om.
Magnus Nilsson förklarar att polisen bedömer att Bro-nätverkets kärna består av 10–15 personer. Där kring finns ett antal människor runt om som används i olika uppdrag.
I absoluta riskzonen
Mitt i:s källor gör bedömningen att 20–30 stycken ungdomar befinner sig i den absoluta riskzonen att rekryteras.
De säger också att 20–30 stycken redan har rekryterats in i Bronätverket det senaste året. Detta tycker Magnus Nilsson är en rimlig siffra.
– Det är liksom inte alla ungdomar överallt. Men det är ett antal ungdomar. Siffran 20–30, ja det är en rimlig bedömning.
Ungdomar lämnar landet
I vissa fall har ungdomar även lämnat landet till följd av situationen. Det rör sig om ”ett fåtal familjer” som polisen känner till.
– En del ungar har blivit skickade till släkt utomlands själva och i vissa fall har familjen följt med. Sedan finns det också exempel där man valt att ta sig till släktingar på andra platser i Sverige. Det är ungdomar där deras föräldrar har gjort bedömningen att om man stannar i Stockholmsregionen så kommer deras son att skadas, skjutas eller dödas, säger Magnus Nilsson.
Bronätverket och Foxtrot
Att Bronätverket och Foxtrot har kopplingar framgår av en rad förundersökningar hos polisen. En av ledarna för Foxtrot är en man som av polis och åklagare kallas för Kurdiska räven, som misstänks stå bakom en betydande del av narkotikahandeln i landet.
Mostphotos
Magnus Nilsson berättar att man vid husrannsakan kan hitta rävringar hos unga människor. Detta är en sorts symbol om tillhörighet till nätverket Foxtrot.
– Den motsvarar litegrann Hell Angels-västen. Den markerar en tillhörighet. Alla fattar inte. Men den som vet, den vet. Och ungdomar vet, säger Magnus Nilsson.
Finns det barn i Upplands-Bro som arbetar direkt åt Kurdiska räven?
– Nej, däremot arbetar de i hans vidsträckta nätverk, som också inkluderar Bro-nätverket, vilket det finns fler exempel på. Vi har individer ner till 13–14 års ålder som springer ärenden. Då ska man inte sätta likhetstecken med att skjuta ihjäl någon, men att det börjar med enklare tjänster.
Magnus Nilsson, kommunpolis, Upplands-Bro
Mikael Andersson
Varför har det blivit som det har blivit i Upplands-Bro?
– Därför att de äldre personerna som betecknas som nätverkskriminella har förstått och lärt sig att de kan använda ungdomar till att göra sitt skitgöra. De behöver fotsoldater och springpojkar, kalla det vad du vill.
Enligt Magnus Nilsson finns hela systemet, som polis, socialtjänst, skola, på plats för att jobba med dessa frågor, men att man måste bli bättre på att agera tidigare. Det som krävs framåt är mer samarbete bland dem som arbetar med barn och unga, oavsett område.
– Det kan ju betyda att exempelvis ha de här bra samtalen med en ungdom som kanske bara är nyfiken och lockas av den kriminella världen, att liksom ta det där vuxensnacket, och fråga hur den unga tänker och vad det handlar om.