Vad ska du prata om?
– Huvudtemat är skam. Det blir ett väldigt personligt vinterprat utifrån min egen historia. Jag har byggt upp det i scener, tar med lyssnarna på skotern, pratar om gud och osynliga fiender.
Hur menar du skam?
– Det finns mycket i det historiska för oss samer, skam som ärvts i generationer som konsekvens av förtrycket. Samtidigt är våra trauman svåra att närma sig, särskilt i de äldre generationerna. Det är därför så viktigt att prata om. Vinter i P1 är en otrolig chans, en enorm plattform. Min önskan är att få någon att känna sig mindre ensam, och göra folk medvetna.
Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!
Hur är det att vara same idag, 2024?
– Det har hänt mycket positivt sedan jag växte upp i Kiruna på 70- och 80-talet. Då gick man inte gärna med kolt på stan eller pratade samiska så andra hörde. Idag är många samer öppna med sitt ursprung, stolta. Det är fantastiskt. Samtidigt pågår samehatet och dödandet av renar, som jag skrev om mycket i min bok Stöld, i allra högsta grad fortfarande. Det visade tydligt en rapport från Brottsförebyggande rådet om hatbrott mot samer som kom tidigare i år.
Årets julkalender på tv handlar om en samisk familj. Kan det vara ett sätt att sprida kunskap och i förlängningen minska hatet och skammen?
– Ja, allt sådant är viktigt. Att vår kultur syns. Sen har den ju fått kritik just för att den är samisk, det ses bland vissa som ett problem. Själv tycker jag att den är bra och jätterolig.
Du har bott i Solna sedan 2001. Hur hamnade du här?
– Jag är journalist och flyttade ned från Kiruna 1999 för att plugga på universitetet. Sen fick jag ett vikariat på Aftonbladet och blev kvar. Jag trivs så bra. Solna känns som Kiruna fast i större format. Lite lugnare än Stockholm. Men jag saknar ofta riktig skog och natur. Jag har min slinga ned mot Pampas, då får jag mig en dos vatten och lite träd.
Vinterprat, ny roman och boklanseringar i andra länder, en hektisk tid väntar författaren Ann-Helén Laestadius efter jul.
Sveriges Radio/Mattias Ahlm