– Just den här tiden, oktober-november, ökar olyckorna för att det blir mörkt samtidigt som rådjuren ställer om sitt foder och rör sig mer, säger Henrik Lokind, eftersöksjägare i Österåkers kommun.

En titt på antalet inrapporterade olyckor till Nationella viltskaderådet visar dessbättre att rådjursolyckor, som är absolut vanligast, minskat hittills i år jämfört med förra året i både Österåker och Vaxholm.

Olyckor med vildsvin ökar

I gengäld har älgolyckorna ökat i Österåker och vildsvinsolyckorna har ökat märkbart i bägge kommunerna. I Österåker har de närapå fördubblats och i Vaxholm har åtta rapporterats in hittills, jämfört med bara två under hela förra året.

– Vildsvinsföryngringen har varit god i år i hela länet och det ser man även i trafiken. Men det är ändå relativt få vildsvinsolyckor sett till hur många vildsvin det är och hur mycket trafik det är, säger Teodor Wilsson, som gör eftersök av trafikskadat vilt i Vaxholm.

Både han och Henrik Lokind pekar på ökad trafik och höga hastigheter som orsak till många olyckor.

Ha koll på vägkanten

– Olyckorna är solklart relaterade till trafikvolymen och trafikrytmen har blivit förråad, säger Henrik Lokind. Han påminner om att många bilister måste visa bättre hänsyn när de passerar olycksplatser där både räddningspersonal, jägare och hundar kan vistas.

Är det skillnad på att jaga trafikskadade vildsvin och rådjur?

– Generellt går vildsvin betydligt längre sträckor och de kräver andra jakthundar. Rådjur lever mer lokalt medan vildsvin har mycket större hemområden. Det kan lätt bli en mil.

Henrik Lokind håller med:

– Mitt längsta eftersök i Österåker var över tre mil.

Har du något tips hur man undviker att krocka med vilt? 

– Det är att köra försiktigt och ha god uppsikt på vägkanterna. Och att man anpassar sin körning efter hur långt man ser, säger Teodor Wilsson.