På sina sociala medier har vinbaren i december gått ut och vädjat till lokalborna och andra intresserade att rädda krogen – och enligt Erik Arroy Elvén har Spångaborna slutit upp.
– Vi skrev inläggen i december i total uppgivenhet. Vi var inställda på att stänga, men nu bokar folk för fullt, det är otroligt.
Framförallt är två investerare på väg in med avgörande kapital – Erik Arroy Elvén och affärspartnern Jakop Dalunde säljer 49 procent av Kelp.
– Går allt i lås får vi väldigt bra förutsättningar att driva restaurangen vidare och även att utveckla den, säger Erik.
Kvarterskrogen och vinbaren Kelp i Spånga.
Stefan Källstigen
Samtidigt stänger nu krogen för veckodagar.
– Vi begränsar öppettiderna till fredagar och lördagar och kommer fokusera på middagsservice och brunchen, en del i att säkerställa lönsamheten, säger Erik.
Trots att responsen från Spångaborna enligt ägarna varit väldigt bra sedan öppnandet i augusti 2023 har man 15 månader senare stått inför ett krasst faktum: För få har kommit hit.
– Mars och april 2024 var väldigt tuffa för oss, marginalerna är små och våren har hunnit ikapp oss, säger Erik.
Hållbarhet och svenskt har varit inriktningen på Kelp.
Stefan Källstigen
Ni vädjade till folk att swisha pengar, gjorde de det?
– Med facit i hand så har bokningarna och stödet gjort att vi faktiskt kanske överlevde i det omedelbara. Vi trodde aldrig swish-vägen skulle rädda oss, men allt vi fått har varit över all förväntan, säger Erik.
Han och Jakop Dalunde köpte dåvarande Åsas fisks verksamhet 2023 och öppnade Kelp i augusti samma år med hållbarhet som inriktning.
Menyn – med bland annat svenska räkor och svenskt vin – har i det närmaste varit helvegetarisk.
– Vi är ute ur ur den akuta krisen. Det ser ljust ut. Hur pass ljust vet vi inte riktigt än, säger Erik.