Skarpa by har anor som sträcker sig tillbaka till 1300-talet. På 1600-talet bildade grevinnan Maria Sofia De la Gardie säteri här. Gården fick namnet Skarpnäck och på 1800-talet uppfördes den ståtliga huvudbyggnaden. Nu mejslar staden på idéerna och målen för ett nytt tidevarv.
Skarpnäcks gårds huvudbyggnad. Här finns i dag sociala bostäder. De kommer att flyttas om planerna blir verklighet.
Anders Björklund
I området vill Stockholms stad bygga en ny ekostadsdel med plats för cirka 800 bostäder. Men de historiska vingslagen ska inte försummas enligt Anders Österberg (S) som är ordförande i exploateringsnämnden.
– Det här är ett område med mycket själ och den vill vi ha kvar och inkorporera. Det blir ett bättre område om det finns svensk historia och tradition att hålla fast vid har vi lärt oss när vi byggt andra stadsdelar.
I de gamla verksamhetshusen där företag och föreningar håller till har många hört talas om planerna. Detsamma gäller i de intilliggande radhusen.
– Jag är inte särskilt insatt. Men en ekologisk stadsdel har jag svårt att se argument emot, säger grannen John Andersson.
Hammarby boxning har klubblokal i området som ska omvandlas. "Det är lång tid kvar att hitta en lösning för ny lokal" säger tränaren Anders "Lanta" Ricknell.
Anders Björklund
"Världsledande"
Tanken var att stadens politiker skulle fatta beslut om målen för ekobyn vid ett av sina senaste möten. Men den rödgröna politiska majoriteten var inte helt nöjda med det vägledande underlaget. I stället för beslut skickade de rödgröna tillbaka ärendet till tjänstemännen med ord som ska skärpa ambitionsnivån ytterligare:
"Skarpa by ska utvecklas till en ekostadsdel med ambitionen att vara världsledande i ekologiskt hållbar stadsplanering."
Enligt styret handlar detta mer om helheten än införandet av någon enskild spjutspetsteknologi.
– Vi tänker att vi tar ett helhetsgrepp om en ekologiskt och socialt hållbar stadsdel. Tillsammans blir det något nytt. Vi vill ha något som har en hög wow-faktor, säger Anders Österberg.
Det gamla huset kommer inte röras. Men i spegeln syns ett av husen där bostäder planeras antingen genom ombyggnation eller efter rivning.
Anders Björklund
Undvika rivning
I en elva punkter lång lista specificerar styret saker tjänstemännen särskilt ska utreda möjligheterna till. Bland annat att hus ska byggas om i stället för att rivas, det ska vara krav på att återbrukade material används och att bygget ska ske i anpassning till naturen, exempelvis genom att undvika sprängningar.
Bland idéerna finns sedan tidigare bland annat lokalt mikronät för el och lokal återanvändning av vatten från exempelvis bad, diskmaskin och tvättmaskin.
Finns risk att det här blir ett dyrt projekt?
– Det måste finnas ekonomiska förutsättningar att göra det här. Utgångspunkten är att minst hälften av bostäderna ska vara hyresrätter och att allmännyttan får en stor volym i detta. Vanligt folk ska kunna hyra hyresrätterna.
Dagens verksamhetshus kommer antingen att byggas om till bostäder eller rivas för att ge plats för nya hus.
Anders Björklund
Men nuvarande plan innebär förändringar för det HVB-hem för missbruk och härbärge som i dag finns i den gamla herrgårdsbyggnaden och fyra modernare hus i området. Dessa ska enligt planerna byggas om till vanliga bostäder.
– Verksamheten har kontrakt till 2028 och de som bor där kan känna sig trygga med att det finns plan till dess, säger Anders Österberg.