155 patienter inne på akuten, mot normalt 80-90, och 20 som ligger kvar på morgonen i väntan på en vårdplats.
Så har det sett ut på Södersjukhusets akutmottagning, när Jonas Lindberg, oppositionsregionråd (V) och sjuksköterska, gått in och jobbat extra under helgerna.
– Det är tidvis rent fruktansvärt, säger han.
Värst är alla äldre som kommer in i mycket dåligt skick, där hemsjukvården eller läkarinsatserna på Säbo, Särskilda boenden för äldre, fallerat. De kan ha ramlat på grund av pågående infektion, slagit i huvudet eller fått frakturer, eller vara uttorkade, berättar han.
– Läkarbolagen åker inte ens ut och träffar patienterna, utan skickar dem bara till akuten, i stället för att göra medicinska insatser på plats. Det händer till och med att äldre i livets slutskede kommer in och får ligga på akuten. Läkarbolagen tar inte ansvar, det är snudd på vanvård, säger Jonas Lindberg.
Minskat tryck
Även på Danderyds sjukhus har det varit ansträngt, särskilt veckorna innan jul:
– Stor brist på vårdplatser, mycket personal som är sjuka och mycket lång kö till operation. De flesta dagar har det hela tiden varit upp mot 100 patienter som har väntat. Dock minskade trycket lagom till julafton och det har hållit i sig, säger Johan Styrud, överläkare.
Hjälps år
Enligt den lägesrapport som regionens chefläkare lämnar under helgerna späs den ansträngda situationen nu på av att många behöver söka vård på grund av halkolyckor. Ökningen av influensa och RS-virus har avtagit, men fortfarande blir många sjuka och på en del håll är det en hög sjukfrånvaro bland medarbetarna.
– Trots detta bedöms situationen vara hanterbar. Vi har bra beredskap, hjälps åt inom regionen och har ett bra samarbete med kommunerna, säger Johan Bratt, chefläkare i ett pressmeddelande.
Enligt rapporten fanns under vecka ett 2 627 vårdplatser öppna, mot 2 405 veckan innan.
Behövs fler platser
Jonas Lindberg menar att man har en tendens att skönmåla situationen för att inte skapa oro.
– Men jag tycker att de ska säga som det är. Det är därför jag går in och jobbar ibland, för att känna av hur det är, säger han.
Det behövs fler sjuksköterskor så att det går att ha fler öppna vårdplatser, menar han. Och det behöver vara rätt vårdplats, vilket kräver mer luft i systemet.
– Igår fick jag lägga en strokepatient på en gynavdelning. Det blir sämre vård om man inte får ligga på rätt enhet.
Pengar räcker inte
Nu är Vänsterpartiet stödparti till den styrande mittenkoalitionen, och har därmed ansvar för situationen. 2023 fick akutsjukhusen två miljarder kronor extra, bland annat för att anställa mer personal.
– Men det mesta har gått till att täcka ökade kostnader på grund av inflationen. Höjt ob och kortare arbetstid skulle locka fler att jobba i akutsjukvården, men just nu handlar det om att slippa varsla, säger Jonas Lindberg.
RS-virus, influensa – och nu streptokocker
Vintervirusen härjar nu som värst: RS, influensa och vinterkräksjuka. Nytt för i år är att ovanligt många drabbas av streptokockinfektioner.
Sjukfall på grund av RS-viruset, som går hårdast åt små barn, gör läget tufft på Astrid Lindgrens barnsjukhus, med överbeläggningar och högt tryck på akuten, enligt Patrik Söderberg, chefläkare i Region Stockholm.
– Det är ojämn belastning på akutsjukhusen, trycket växlar. Just i dag är det lägre i södra länsdelen, och högre i den norra, säger han.
Julen brukar vara besvärlig, och nyår ännu lite värre. Men den riktiga prövningen brukar inträffa runt trettonhelgen.
– Hittills har vi i alla fall just nu lediga vårdplatser på alla sjukhus, vilket är ett gott läge för att vara i mellandagarna.
Mitt i säsongen
Spridningen av RS-viruset ser ut att fortsätta, så även influensan.
– Där har vi inte nått toppen ännu. Vi är mitt i virussäsongen.
Det växlande vintervädret, med isiga gångbanor som täcks med snö, gör att många faller och skadar sig.
Hittills i december har omkring 1 200 patienter sökt vård efter att ha slagit sig, ungefär lika många som förra året vid den här tiden.
Färre covidsjuka
Vinterkräksjukan, som orsakas av caliciviruset, är redan igång, men brukar ha sin topp en bit in på det nya året.
Omkring 350 patienter med covid-19 är inlagda på sjukhus, varav några i intensivvård.
– Covidkurvan ser ut att ha planat ut, och den sista veckan har den till och med gått ner lite, säger Patrik Söderberg.
Streptokocker
I år har vi i stället drabbats av invasiva streptokocker, som i värsta fall kan ge upphov till sepsis. I år är antalet fall över tre gånger så många som förra året.
– Men det är fortfarande mycket ovanligt att drabbas, säger Patrik Söderberg.
Vad ökningen beror på vet man inte riktigt, men en förklaring kan vara att vi under pandemin inte utsatts för smittan, och därför nu har lite sämre immunförsvar mot den.
Antalet som söker vård ökar
Vinterkräksjuka: Säsongens epidemi är igång sedan vecka 49 med runt 600 bekräftade fall per vecka i Sverige och kurvan är uppåtgående.
Covid-19: Smittspridningen är fortsatt relativt stor, något som den nya omikronundervarianten bedöms bidra till.
RS-virus: Kraftig ökning innan jul. Vecka 50 rapporterades 482 fall i Sverige, varav 200 i Region Stockholm.
Influensa: Antalet fall dubblerades mellan vecka 49 och 50. 878 bekräftade fall rapporterades i Stockholm innan jul.
A-streptokocker: 348 fall under 2023 i Region Stockholm, mot 96 året innan.
Källa: Folkhälsomyndigheten