Det är sen eftermiddag vid Mälarhöjdens IP. Fotbollsplanen ligger tom men unga killar och tjejer är på väg in på idrottsplatsen med tennisracketar och hockeyklubbor. Små grupper av barn står och pratar i väntan på att träningen ska börja.

Det är skönt att se hur lugnt det blivit på Mälarhöjdens IP, tycker Kristofer Hylén, barn- och ungdomstränare för Mälarhöjden-Hägersten FF.

– Förra våren och tiden före­ skjutningen var det stökigt här. Det var mycket folk som inte idrottade som rörde sig här – stökiga ungdomsgäng och kriminella som langade. Barnen tyckte att det var otäckt. Nu är de borta. Mälarhöjdens IP är en trygg plats för idrottande igen.

Sköts på gräsmattan

Det har inte hänt av sig självt. Efter den brutala dödsskjutningen den 27 september 2023 har många krafter samverkat för att stärka säkerheten och återskapa lugnet.

Mer om det sedan. Men först en återblick till det som hände vid sjutiden på kvällen för ett år sedan. Hundra­tals barn och unga var här när en bil bromsade in vid parkeringen och någon kastade sig ut och sköt ihjäl en 18-årig man på en gräsmatta vid ett omklädningsrum.

Det var en chock trots allt stök som hade varit, säger Kristofer Hylén och pekar mot fotbollsplanens bortre ände.

– Jag tränade en grupp 14-åriga flickor därborta, när vi hörde flera knallar. Jag förstod först inte vad det var men några pojkar som också­ tränade fotboll på planen kom springande och ropade ”de skjuter, de skjuter”. Då blev det kaos, Någon svimmade, någon kräktes.

Unga har fått stöd

Själv hann Kristofer Hylén inte blir rädd. Han och andra tränare fick fullt upp med att ta hand om barnen och ungdomarna samtidigt som ett stort polispådrag pågick och idrottsplatsen spärrades av.

– Det var uppskakande, både för barnen och för föräldrar som satt i bilar utanför för att få hämta hem dem. Sedan­ var det olika från person till person hur de reagerade efteråt. Flera barn har haft det jobbigt. De som har behövt det har fått stöd av psykologer och skolkurator.

Numera är dörrarna i bullerplanket mot E4 igensatta, bland annat med stora hänglås.

Numera är dörrarna i bullerplanket mot E4 igensatta, bland annat med stora hänglås.

Märta Lefvert

Den nya ishallen i idrottsplatsens bortre ände har ökat flödet av människor. Det ökar tryggheten, menar staden.

Den nya ishallen i idrottsplatsens bortre ände har ökat flödet av människor. Det ökar tryggheten, menar staden.

Märta Lefvert

Stärkt polisnärvaro

Efter skjutningen följde en intensiv period. Både polis, ordningsvakter och fältassistenter förstärkte närvaron under en tid och temporära poliskameror sattes upp.

Föreningarna vid idrottsplatsen gick samtidigt samman under devisen att ”ta tillbaka Mälarhöjdens IP”. De stärkte dialogen mellan sig och satte ihop en lista med åtgärder som de ville att idrottsförvaltningen och fastighetskontoret skulle utföra vid Mälarhöjdens IP.

Mycket på den har förverkligats. Belysningen har förbättrats markant. Sly har röjts undan i skogspartiet där narkotikaaffärer kunnat ske i skymundan. De många dörrar som stått öppna i bullerplanket mot E4 har bommats igen.

– Förut kom stökiga ungdomar in genom öppningarna och stod plötsligt bakom ryggen på spelarna. Det var hotfullt för dem. Att de stängts är en stor förbättring, säger Kristofer Hylén.

Efter dödsskjutningen har också platssamverkan tagit form. Det är möten där bland annat representanter för idrottsföreningarna, centrumägarna i Fruängen, SL, fritidsgården, polisen och fältassistenter utbyter information.

– Alla rapporterar in lägesbilden från sina håll. Det gör att alla får veta om det hänt något. Men efter skjutningen­ har det varit lugnt. Bara några mindre incidenter har inträffat, säger Srdan ”Sigge” Mladenovic, sportchef vid Mälarhöjdens IK Tennis och engagerad i trygghetssarbetet.

Trygghetsråd bildades

Han deltar också i det trygghetsråd som bildats, på idrottsföreningarnas initiativ. Där möts bland annat idrottsföreningarna, idrottsförvaltningen, Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning, polis och fältassistenter.

Rådet sammanträder en gång per termin. Händer något större ska extramöte utlysas. Det har hittills inte behövts.

– Jag delar bilden att det är lugnt på Mälarhöjdens IP nu. Det var väldigt längesedan vi fick in rapporter om stök där. Man har gjort stora insatser för att öka tryggheten, säger Clas Cederlid, trygghetsstrateg vid Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.