Det är en varm augustieftermiddag, perfekt för ett sensommardopp. Ändå syns inte en enda badgäst till vid Långsjöbadet, och det har sin förklaring. Vid bryggan finns en skylt om ”avrådan för bad” och ”risk för algblomning”. Vattnet är grumligt och brungrönt.

– Det brukar bli algblomning i mitten eller slutet av augusti. Det är synd, för badplatserna vid Långsjön är så lättillgängliga för oss som bor här. Det är fantastiskt att bada här, säger Älvsjöbon Maria Lundqvist.

Hon och goda vännen Helena Widén är på promenad och har stannat till vid Långsjöbadet. De har bott i Älvsjö i runt 30 år och tycker att sjön är en av de stora behållningarna här.

– Det händer att jag badar när det är algblomning, men då doppar jag inte huvudet. Men barnen fick inte gärna bada här när de var små. Vi åkte till Mälarhöjdsbadet, berättar Helena Widén.

Stranden vid Långsjöbadet ligger tom. Vid bryggan finns skyltar om badförbud på grund av algblomning.

Stranden vid Långsjöbadet ligger tom. Vid bryggan finns skyltar om badförbud på grund av algblomning.

Märta Lefvert

Övergödd sjö

De återkommande algblomningarna beror på att Långsjön är övergödd. Fosfor rinner kontinuerligt ut i den lilla och grunda sjön via dagvattnet. Där blir det kvar och stimulerar tillväxt av potentiellt giftiga alger. Tråkigt för badsugna och dåligt för växter och djur, eftersom algerna skapar syrebrist när de bryts ner och faller till botten.

Dessutom finns höga halter av miljögifter. I vattnet finns PAH och PFAS i förhöjda halter medan antracen och tributyltenn finns i sedimentet. De kan skada djur och växter och orsaka cancer och reproduktionsstörningar.

– Gifterna i sedimentet beror på gamla synder. Det som finns i vattnet tillförs nu, från dagvatten och trafik. Det är liknande problem med alla våra stadsnära sjöar, säger Hillevi Virgin, projektledare för Långsjön vid Stockholms stads miljöförvaltning.

Sjö i två kommuner

Långsjön delas av Huddinge och Stockholms kommuner. Därför antog de ett gemensamt lokalt åtgärdsprogram, med 30 åtgärdsförslag, för Långsjön i början av 2021. Målet är att sjön ska uppnå god ekologisk och kemisk status, enligt kraven i EU:s vattendirektiv. Sedan dess har mycket lite hänt.

– Svoa (Stockholm Vatten och Avfall) har utrett 15 av de åtgärder som föreslås i programmet för att se vilka metoder man kunde gå vidare med. Tio av dem har pausats för att hinder har dykt upp. Inget har ännu gjorts på plats, säger Hillevi Virgin.

Stranden vid Långsjöbadet ligger tom. Vid bryggan finns skyltar om badförbud på grund av algblomning.

Stranden vid Långsjöbadet ligger tom. Vid bryggan finns skyltar om badförbud på grund av algblomning.

Märta Lefvert

Även vid Herrängens brygga avråds från på grund av algblomning.

Även vid Herrängens brygga avråds från på grund av algblomning.

Märta Lefvert

Brist på mark

Orsaken är bland annat markbrist. Långsjön omges av tät småhusbebyggelse och mycket privat mark, som kommunerna inte kan använda. För att lösa det föreslogs underjordiska magasin på vissa platser, men de visade sig bli för dyra, i förhållanden till hur mycket fosfor de kunde fånga in från dagvattnet. Därför blir de inte av, varken i Stockholm eller Huddinge.

Men i Huddinge händer flera andra saker.

– I våras skapade kommunen en infiltrationsyta vid Tranvägen och i höst ska vi göra ytterligare fyra åtgärder, säger Kajsa Öberg, miljöstrateg vid Huddinge kommun.

Dagvattnet renas

Vid Måsvägen blir det ytterligare en infiltrationsyta – dagvattnet ska renas genom ett dike innan det åker ut i sjön. Vid Brovaktarvägen, Sjöstigen och Isvägen ska man skapa växtbäddar. Det är planteringar som renar dagvattnet innan det åker ut i sjön, genom att föroreningar sugs upp av jord och växter.

– Flera åtgärder som föreslogs i åtgärdsprogrammet visade sig vara för komplicerade. Det är glädjande att vi kommer i gång med det här i höst, säger Kajsa Öberg.

Helt stilla står det inte på Stockholmssidan. Det som närmast kan förverkligas är ett infiltrationsståk vid Myrvägen, för att fånga upp dagvatten från bebyggelse norr om sjön. Men marken ligger inom Älvsjö naturreservat och frågan är hur projektet skulle påverka grodorna, eftersom stråket planeras gå ner mot en groddamm och sedan vidare ner mot sjön.

– Det utreder vi nu. Det är ännu ett exempel på hur komplext området är och att saker därför tar sin tid att göra, säger Hillevi Virgin.

Så kan invånarna hjälpa till att göra Långsjön renare

Att rena Långsjön helt går inte – ny fosfor och nya gifter tillförs från hela tiden från trafik och den täta bebyggelsen runt sjön. Men som invånare kan man hjälpa till att minska tillflödet.

Att bada i Långsjön är inte farligt. När det inte är algblomning medför det ingen risk för hälsan. Men som framgår av Mitt i:s artikel är sjön långtifrån ren. Att förbättra dess ekologiska status är en långsam process. Tillflöden av fosfor och andra ämnen pågår ständigt och de reningsåtgärder som är på gång minskar bara en del av dem.

Som medborgare kan man dra sitt strå till stacken, för att göra sjön mindre smutsig och övergödd.

– Det är viktigt att inte tvätta bilen på gatan eller uppfarten. Vi har haft informationskampanjer om det. Vi har lagt ut material i brevlådorna i området till exempel, säger Kajsa Öberg, miljöstrateg i Huddinge kommun.

Giftiga tungmetaller

Tvättar man bilen hemma åker olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester ut i vattendrag och sjöar. Åker man i stället till en biltvätt renas vattnet. Även Stockholms stad har gått ut med information om det.

Dessutom kan villaägare tänka på vilka medel de använder för att göra sin täppa frodig.

– Bekämpningsmedel och gödning som man använder i trädgårdarna riskerar också att hamna i sjön, säger Hillevi Virgin, projektledare vid Stockholms stads miljöförvaltning.

Luftföroreningar bidrar

Långsjön är omgiven av tät småhusbebyggelse och storstadstrafiken brusar en bit därifrån. Miljögifter/gifter från nedfallande luftföroreningar förblir ett problem i Långsjön och i andra sjöar i storstadsområden så länge de flesta fordon drivs med bensin och diesel.

– Stockholm vatten och avfall har ungefär 100 åtgärder på listan över åtgärder i sjöar i Stockholms stad. Sex av dem har hittills genomförts. Det krävs mer resurser om det ska gå fortare, säger Hillevi Virgin.

Nedsänkt växtbädd kan anläggas

Utöver de reningsåtgärder som Huddinge kommun genomför på sin sida av Långsjön i höst har även Stokholm vatten och avfall en åtgärd på gång där – en nedsänkt växtbädd på Allévägen.

Svoa undersöker just nu möjligheten att anlägga växtbädden, som ska rena dagvatten och bidra till biologisk mångfald.

Växtbädden kommer att vara på plats om två–tre år, är planen.

Källa: Svoa

Herrängsbryggan är ett av tre kommunala bad vid Långsjön. Övriga är Långsjöbadet och Kråkviksbadet, den sistnämnda i Huddinge kommun.

Herrängsbryggan är ett av tre kommunala bad vid Långsjön. Övriga är Långsjöbadet och Kråkviksbadet, den sistnämnda i Huddinge kommun.

Märta Lefvert

Så kan invånarna hjälpa till att göra Långsjön renare