JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Debatt: "92 procent vill rädda Rålambshovsparken"

Måns Tham och Emmy Tollin startade namnlistan mot t-baneplanerna vid Rålis.

Måns Tham och Emmy Tollin startade namnlistan mot t-baneplanerna vid Rålis.

Privat bild

20240508183330
20240508135213
2024-05-08
18:33

En stor majoritet vill stoppa tunnelbaneplanerna i Rålambshovsparken, men regionen för inte statistik över hur stort motståndet är, skriver Rädda Rålis.

Den 21 maj kommer Region Stockholm att peka ut var arbetstunnlarna till den nya tunnelbanan ska gå: Vid bensinmacken på Lindhagensplan eller i en av stockholmarnas mest omtyckta platser: Rålambshovs-parken. Rädda Rålis har gått igenom alla yttranden som inkom efter höstens samråd och det visade sig att 92 procent av alla enskilda sakägare som yttrat sig vill bevara Rålambshovsparken.

Samrådssynpunkterna stödjer Stockholms stads skarpa yttrande mot att lägga tunneln i Rålambshovsparken. Konflikten mellan stad och region är förödande. Samtidigt som staden köper reklamplats för att berätta hur viktigt det är att man planterar fler stadsträd, planerar regionen att avverka träd i stans mest älskade park.

När projektledningen på Region Stockholm fick frågan av Rädda Rålis om de vet hur många som förespråkar respektive alternativ svarade de att ”de inte för den sortens statistik”. Att ”det inte är en omröstning” och ”att vi gör en sammanvägd bedömning”.

Men om man inte väger in åsikterna man samlat in, hur ska man då göra en sammanvägning?

När ett samråd begär in yttranden på två alternativ är det särskilt viktigt att sortera och väga yttrandena.

Därför räknade vi själva: Gula linjens samråd i höstas fick in 950 yttranden från medborgare, brf:er, hyresgästföreningen, idrottsföreningar och företag. Och trots att Gula linjen kommer att bestå av sex stationer och flera arbetstunnlar, depåer och uppgångar så handlar hela 62 procent av alla yttranden om Arbetstunnel Fridhemsplan. Ingen annan fråga i samrådsmaterialet är ens i närheten av samma engagemang.

Av 590 yttranden är 46 (8 pro-cent) för Alternativ Rålambshovs-parken och 544 (92 procent) för Alternativ Lindhagensplan. Ser man bara till de 26 brf:er som svarat före-språkar också de till 92 procent Alternativ Lind-hagensplan. Även om ett samråd inte är en omröstning, vad händer om man inte räknar alls?

Jo, då kan medborgarnas synpunkter reduceras till irrbloss genom formuleringar som att somliga har före-språkat det ena alternativet och somliga det andra, utan att nämna att det är dramatiska skillnader i hur många som förespråkat respektive alternativ.

Lyssna på medborgarna, lyssna på stadens politiker och rädda Rålambshovsparken!

Senaste nyheterna

Vattentrumma, genrebild

Vattentrumma, genrebild

Mostphotos

Gigantisk trumma under Djursholm försenar byggprojekt

Nyheter

"Vi vet inte exakt hur den mår" ✔ Anbudstävling skjuts på tiden

Värmdös skärgård har cirka 10 000 öar, kobbar och skär.

Värmdös skärgård har cirka 10 000 öar, kobbar och skär.

Eva Tonström

Staden vill dumpa giftiga massor i skärgården

Nyheter

Kommer från utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden

Viktor Wahlstrand, ordförande i MB hockey, är nöjd med förlikningen med Stockholms stad. Arkivbild från 2023.

Viktor Wahlstrand, ordförande i MB hockey, är nöjd med förlikningen med Stockholms stad. Arkivbild från 2023.

Angie Gray

Klubben får 2,4 miljoner av staden efter hallstängning

Nyheter

Över hundra barn blev utan hall ✔ Får ersättning efter förlikning

Debatt: Förbjud dolda bud på bostads-marknaden

Andreas Lennkvist Manriquez, Vänsterpartiet.

Andreas Lennkvist Manriquez, Vänsterpartiet.

Agnes Stuber

20250203162937
20250203162937
2025-02-03
16:29
2025-02-03 16:29

Dolda bud skadar öppenheten i en av de viktigaste affärer som konsumenter gör i dag. Det menar vänsterpartisten Andreas Lennkvist Manriquez som vill införa ett förbud.

I fjol ökade antalet anmälningar mot fastighetsmäklare­ markant, med Stockholm som den mest drabbade regionen. Av samtliga 977 anmälningar kom hela 49 procent från Stockholm. Denna utveckling har återigen lyft fram behovet av ökad transparens på bostadsmarknaden. För att tackla problemet vill därför Vänsterpartiet nu ta tag i företeelsen med dolda bud.

Skadar öppenheten

Ett dolt bud innebär att en köpare lägger ett bud på en fastighet eller bostadsrätt med villkoret att detta bud ska hållas hemligt för övriga intressenter. Fenomenet skapar en ogynnsam situation för många spekulanter, särskilt de som ännu inte har lagt sina bud eller som inte kan återkomma med högre bud i en pågående budgivning. Det skadar öppenheten i en av de mest betydelsefulla affärerna som en konsument gör i sitt liv.

Enligt Mäklarsamfundets rapport anser en majoritet av både konsumenterna och fastighetsmäklarna att dolda bud bidrar till osäkerhet och otrygghet i budgivningsprocessen. Detta leder till en känsla av misstro, både gentemot mäklare och mot själva bostadsaffären.

Fenomenet skapar en ogynnsam situation.

Uppmaningen: ställ er bakom förslaget

Dolda bud kan dessutom skapa komplicerade situationer när flera spekulanter samtidigt lägger hemliga bud vilket kan leda till förvirring och frustration, och i värsta fall resultera i att potentiella köpare avstår eller budar till överpris. Därför vill Vänsterpartiet nu förbjuda dolda bud. Vi uppmanar nu de andra partierna att ställa sig bakom förslaget i riksdagen.