En ny integrationspolicy ligger på kommunfullmäktiges bord nästa vecka. Den innebär att den så kallade tvåårsregeln permanentas.
Tvåårsregeln innebär att de flyktingar som fått uppehållstillstånd av Migrationsverket och anvisats bostad i Lidingö har ett begränsat boende i maximalt två år.
En fembarnspappa från Afghanistan beskriver det så här:
”Jag ligger sömnlös om nätterna efter att ha fått beskedet att vi efter två år på Lidingö ska flytta till ett lägenhetshotell i Vårby den 1:a april; alltså mitt i vårterminen. Hur fortsättningen blir vet jag inte”.
"Vår erfarenhet från språkcaféerna visar att de nyanlända ofta har en ofullständig utbildning från hemlandet eller har andra speciella behov", säger Calle Svensson på Ansgarskyrkan.
Två år är således långt ifrån tillräckligt för att, via Svenska För Invandrare (SFI), lära sig svenska i tal och skrift. Detta innebär att de inte är anställningsbara och har alltså inte möjlighet att försörja sig och sin familj.
I Stockholms kommun får nyanlända bo i kommunens bostäder upp till fem år.
Policyn som nu antagits bekräftar att kommunen tänker bibehålla tvåårsregeln. Detta innebär i praktiken att barnfamiljer måste ta sina barn ur skolan på Lidingö och leta bostad någon annanstans i riket.
Stadskontoret kallar detta för social dumpning, något som Lidingö kommun ägnar sig åt.
Vi vill att staden omprövar den ohållbara tvåårsregeln och i fortsättningen tillämpar en mer realistisk och human integrationspolitik gentemot våra nya kommuninvånare.