Situationen på Skarpatorpsskolan, där personal rapporterar om en arbetsmiljö präglad av oro och brist på tillit, är djupt oroande. Facket vittnar om att många överväger att lämna sina tjänster, samtidigt som skolledningen kämpar med ekonomiska utmaningar och elevernas resultat.

Vår förening Skarpnäcks Framtid bildades för ett par år sen som en reaktion på våldet i förorten och arbetar för att stötta ungdomarna i vårt område. Genom läxhjälp och lässtöd på Skarpatorpsskolan har vi mött många barn som behöver extra stöd. Skarpa­torp är den enda skolan i området med fullvärdig skolinfrastruktur och legitimerade lärare. Skolan tar stort ansvar för vår förorts utbildningsbehov, men för att bli en stabil grund för både utbildning och social utveckling krävs ökade resurser. Handlingsplaner måste följas av faktiska satsningar.

Samarbete mellan skolan och civilsamhället är avgörande för bättre studieresultat och ökad trygghet. Föreningar som vår kan bidra med mentorskap, fritidsaktiviteter och stöd som stärker elevernas självkänsla och samhörighet.

Problemen på Skarpatorp speglar större strukturella utmaningar, där det fria skolvalet har bidragit till en segregerad skolmiljö. Skolan riskerar nu att förlora elever i jakten på ”tryggare­” alternativ, vilket vore olyckligt.

Det fria skolvalet har bidragit till en segregerad skolmiljö

Skarpatorp har enorm potential och är mer än en skola – det är en central mötesplats för vår förort.

Vi uppmanar stadens politiker och skolledning att satsa långsiktiga­ resurser för att säkra skolan och prioritera arbete kring rättvisefrågor, antirasism och våldsprevention men också att öppna den för mer samverkan. Tillsammans kan vi vända krisen till en möjlighet och göra Skarpatorp till en skola mitt i byn – en plats för framtidstro och samarbete.