I dag är kalavverkning den dominerande metoden för skogsbruk i Sverige. Den 19–29 september bjuder Naturskyddsföreningen in till Skogsdagarna, för att njuta av en fantastisk del av naturen som inte får försvinna. 

Kalhyggen förstör många växt- och djurarters livsmiljöer. Nya skogsplanteringar saknar den naturliga variation av arter som finns i naturskogarna, vilket gör dem mer sårbara inför klimatförändringarnas konsekvenser. Variationsrika skogar med stor biologisk mångfald är grunden för att vår natur ska fungera. 

För att vi ska ha artrika skogar kvar att njuta av måste Sveriges politiker inse allvaret i krisen för den biologiska mångfalden och fatta beslut som leder till en omställning av skogsbruket. Skogen är en viktig och fantastisk del av vår natur som vi inte kan ta för given, och mycket mer skog behöver skyddas. Tack vare alla arter i skogen får vi rent vatten och ren luft att andas, den biologiska mångfalden måste skyddas så att vi inte förlorar värden som den ger oss.

Under Skogsdagarna den 19–29 september anordnar Naturskyddsföreningen massor av aktiviteter runt om i landet för dig som vill uppleva och upptäcka skogen och allt den har att erbjuda.

Naturskyddsföreningen i Sollentuna bjuder in till en skogspromenad mellan Bögs gård och Naturskolan klockan 10 på söndag, den 22 september, med rubriken ”Skog och skogsbruk” där vi samtalar om olika trädval och brukningsmetoder och hur de påverkar skogens olika värden.

Promenaden leds av Patric Selin och Glen O´Kelly, skogsvetare med var sitt arbetsliv med skogen i fokus. Promenaden avslutas vid Naturskolan, där Naturkaféet är öppet.

Anna Carin Nyberg, ordförande, Naturskyddsföreningen i Sollentuna