Mannen hade bara varit legitimerad apotekare några få år när han 2020 ertappades med att stjäla narkotikaklassade läkemedel på sin arbetsplats i södra Roslagen.
Händelsen anmäldes och i hans hem fann polisen ännu mer knarkklassad medicin.
Det ledde till att mannen fick sparken och 2021 dömdes han av Attunda tingsrätt för egenmäktigt förfarande och narkotikabrott.
Hemma hos mannen hittades stora mängder narkotikaklassad medicin.
Polisen
Den tidigare arbetsgivaren anmälde dessutom det inträffade till IVO.
Nu, fyra år efter stölderna, har IVO kommit fram till att mannen behöver en prövotid på tre år för att se om han kan arbeta vidare som legitimerad apotekare och har därför anmält honom till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).
”Utnyttjade förtroendet som apotekare”
Detta bland annat eftersom mannen, enligt IVO, ”genom brottet har utnyttjat sin ställning och det särskilda förtroendet som han har haft som apotekare”.
Om mannen under prövotiden visar sig vara oskicklig eller olämplig kan HSAN besluta att dra in hans apotekarlegitimation.
”Det ärende som du tittar på har av olika anledningar inneburit administrativa svårigheter för myndigheten som gjort att det dragit ut på tiden, skriver Tobbe Lundell, pressekreterare på IVO, när Mitt i undrar över varför myndigheten dröjt med att agera.
˝IVO har tyvärr för långa handläggningstider när det kommer till att utreda legitimerad personal” skriver han, och tillägger att myndigheten arbetar med att minska sina handläggningstider.
Barnmorska stal knark på jobbet i åratal
En barnmorska i södra Roslagen stal och missbrukade narkotikaklassad medicin på BB. I våras anmäldes hon till IVO, igen.
”Aldrig känt mig drogad eller påverkad på arbetsplatsen”. Det hävdade en kvinna i södra Roslagen som under flera år stal och missbrukade narkotikaklassade läkemedel på sitt jobb som barnmorska.
I våras anmäldes hon på nytt till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, av förlossningsavdelningen hon arbetat på.
Men enligt Socialstyrelsen, som Mitt i haft kontakt med nu i augusti, har kvinnan fortfarande kvar sin legitimation som sjuksköterska och barnmorska.
Stal under prövotid
”Det finns inga nu gällande behörighetsbegränsningar” skriver Socialstyrelsen när Mitt i kontaktar myndighetens register.
Av anmälan till IVO framgår att sjukhuset hon arbetade på fram till i vintras stängt av henne under utredning och gjort en polisanmälan.
Mitt i:s granskning visar att det inte är första gången polisen varit inkopplad.
Redan 2017, anmälde kvinnans dåvarande arbetsgivare, ett annat sjukhus, att hon stulit narkotikaklassade läkemedel vid 21 tillfällen från patienter. Också den händelsen anmäldes till IVO.
Då hävdade kvinnan att hon haft ett beroende, men att det tog slut redan 2014.
Anmälan ledde till att IVO beslutade om en treårig försöksperiod för kvinnan, men stölderna upphörde inte.
Sedan kvinnan fått anställning på ett annat sjukhus började läkemedel försvinna även där.
Sa upp sig
När stölderna upptäckes 2021 ledde det till att kvinnan avskedades, men hon dömdes inte förrän i juni 2023.
Då hade kvinnan redan året innan fått en ny anställning som barnmorska – på sjukhuset som i våras anmälde henne till IVO.
Av anmälan från mars i år, 2024, framgår att kvinnan sagt upp sig med omedelbar verkan. Om hon fått ny anställning som sjuksköterska eller barnmorska sedan dess är inte känt.
För att Socialstyrelsens ansvarsnämnd ska kunna återkalla en vårdlegitimation krävs att IVO först anmäler yrkesutövaren och begär detta. Därefter tas frågan upp av Socialstyrelsens ansvarsnämnd.
”Själva prövningen innebär sedan en bedömning av samtliga omständigheter i ärendet utifrån bland annat vad IVO har yrkat på och vad ansvarsnämnden anser att myndigheten har visat i ärendet” skriver Fredrik Svensson på ansvarsnämndens kansli.
Då kan vårdlegitimationen dras in
När en legitimation inom hälso- och sjukvården ska återkallas regleras av Patientsäkerhetslagen.
Skäl för att återkalla legitimation kan exempelvis vara om personen varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning, eller om personen i eller utanför yrkesutövningen har gjort sig skyldig till ett allvarligt brott påverkat förtroendet för hen.
Legitimationen ska också återkallas om den legitimerade på grund av sjukdom eller liknande inte kan utöva yrket tillfredsställande eller om hen fått prövotid och på nytt visat sig olämplig under prövotiden.
Källa: Socialstyrelsen
Detta har hänt
2017: Sjukhus 1, där barnmorskan varit anställd, anmäler henne till IVO för missbruk och 21 medicinstölder från patienter.
2017: Barnmorskan blir anställd på sjukhus 2.
2018: Efter anmälan från IVO baserad på uppgifterna från Sjukhus 1 beslutar HSAN att ge barnmorskan en treårig prövotid.
2021: Sjukhus 2 avskedar och anmäler barnmorskan till IVO för 13 nya stölder och urkundsförfalskning.
2022: Barnmorskan får anställning på Sjukhus 3.
2023: Barnmorskan döms till dagsböter av tingsrätten för ringa vapenbrott, men frias från ringa narkotikabrott och drograttfylla.
2023: Barnmorskan döms till skyddstillsyn av tingsrätten för sju fall av stöld av läkemedel, fem fall av ringa narkotikabrott samt ett fall av urkundsförfalskning. Brotten skedde på Sjukhus 2, samtidigt som den treåriga prövotiden pågick.
2024: Sjukhus 3 stänger av, polisanmäler och anmäler barnmorskan till IVO.
Källa: IVO, HSAN, Sveriges domstolar
Kvinnan har fortfarande kvar sina behörighet som barnmorska. (genrebild)
Mostphotos