JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANNONS

TV-klipp och nyheter

Omställningsstudiestödet får inte slarvas bort

Martin Linder, Maria Nilsson och JeanetteForss

Martin Linder, Maria Nilsson och JeanetteForss

Pressbild

20230824113341
20230824141427
2023-08-24
11:33
2023-08-24 14:14

Som Sveriges största fackförbund har Unionen höga förväntningar på statens budget för 2024.

Regeringen och partierna bakom Tidöavtalet behöver leverera nödvändig ekonomisk politik för att vi ska klara den akuta kompetensutmaningen. Inte minst handlar det om statens åtagande för omställningsstudiestödet – en av de mest centrala delarna i den överenskommelse om trygghet, omställning och flexibilitet som träffades mellan arbetsmarknadens parter och staten 2021.

Det ekonomiska stödet för kompetensutveckling och omställning har snabbt blivit mycket populärt, men enligt den ansvariga myndigheten CSN:s bedömningar riskerar 2,6 miljarder kronor av anslagen för 2023 och 2024 att frysa inne och återgå till statskassan eftersom ansökningarna hopas på hög. Det ska sättas i ljuset av de 50 miljoner kronor som CSN i februari äskade, men inte fick av regeringen, för att anställa fler handläggare.

Lång väntan

Inför höstterminen väntade i mitten av augusti fortfarande över 19 000 personer på besked om de skulle få sin ansökan om omställningsstudiestöd beviljad eller inte. Det är inte acceptabelt. Enskilda som vill studera ska kunna planera sin framtid och inte behöva hamna i ekonomiskt trångmål.

Unionen jobbar tillsammans med andra av arbetsmarknadens parter hårt för att stötta med tolkning och tillämpning, men det räcker inte – CSN måste få rätt förutsättningar att hantera sin roll i detta.

Vi kräver att regeringen ger de ekonomiska resurser som CSN säger sig behöva för att omställningsstudiestödet ska fungera som det är tänkt, såväl i höstbudgeten som i budgetar för de kommande åren.

Vi kräver att regeringen ger de ekonomiska resurser som CSN säger sig behöva

Mer utbildning behövs

Genom våra egna undersökningar vet vi att så mycket som varannan privatanställd tjänsteman anser sig behöva vidareutbildning för att hänga med i förändrade kompetenskrav i sin nuvarande yrkesroll. En reform som gör det möjligt för löntagare att, med gott ekonomiskt stöd, stärka sin ställning på arbetsmarknaden genom ny kunskap och kompetens får helt enkelt inte slarvas bort.

Möjligheten till flexibel utbildning och kompetensutveckling genom hela arbetslivet är avgörande för arbetsmarknaden och gagnar Sverige. Därför måste regeringen göra allt för att lösa de brister som leder till att ansökningar fastnar i ett administrativt tröskverk.

ANNONS
ANNONS

Senaste nyheterna

Korttidsboendet Idun, tidigare i december, som ligger på samma fastighet.

Korttidsboendet Idun, tidigare i december, som ligger på samma fastighet.

Anton Kyhlbäck

Nytt äldreboende i Danderyd – ska bli klart i år

Nyheter

"Stilmässigt kommer det passas in"

Regionen fann brister vid oanmälda besök.

Regionen fann brister vid oanmälda besök.

Mostphotos

Regionen bryter med två vårdcentraler

Nyheter

För få läkare och distriktssköterskor ✔ Fusk med öppettider

Karolina Arvekvist, ny rektor på Sjöviksskolan.

Karolina Arvekvist, ny rektor på Sjöviksskolan.

Efter hårda kritiken: Sjöviksskolan får ny rektor

Nyheter

Karolina Arvekvist tar över i mars sedan omstridda rektorn slutat

ANNONS

Debatt: "Hög tid att lyfta cykelfrågorna igen"

MP vill att kommunen ska uppmuntra till att en större andel av resorna som görs i Sollentuna sker med cykel än i dag.

MP vill att kommunen ska uppmuntra till att en större andel av resorna som görs i Sollentuna sker med cykel än i dag.

Mostphotos

20250105104122
20241223105543
2025-01-05
10:41

Det är dags för den styrande Alliansen i Sollentuna att ta tag i cykelfrågorna och lyfta dem högre upp på agendan. Det skriver Miljöpartiets Peter Godlund i en debattartikel.

Goda förutsättningar för cyklande i en kommun är viktigt då det förbättrar möjligheten för våra invånare att färdas både till jobb och fritidsaktiviteter. Att fler cyklar är bra både utifrån ett folkhälsoperspektiv och miljöperspektiv men också utifrån ett trafikplaneringsperspektiv. Därför tycker vi i Miljöpartiet i Sollentuna att det är självklart att vi i kommunen strävar efter att uppmuntra till att en större andel av resorna som görs i kommunen sker med cykel än idag.

2015 antog Sollentuna en mycket ambitiös cykelplan med målet att Sollentuna kommun skulle bli Sveriges cykelvänligaste kommun 2025. Andra målsättningar i denna plan var att andelen cykelresor skulle dubbleras fram till 2020, från 7 % till 14 %. År 2030 ska andelen resor med cykel vara 20 procent.

Tappar mark

Nu är vi i slutet av 2024 och vi i Miljöpartiet kan sorgset konstatera att arbetet för att nå dessa beslutade mål kraftigt tappat farten. Vi undrar varför. När målet var nytt inleddes ett aktivt arbete och kommunen steg snabbt i rankingen “kommunvelometern” som Cykelfrämjandet sammanställer. Mellan 2016 och 2019 pendlade vi mellan placering 13 och 6 från att tidigare ha legat på plats 29, men sedan 2020 har Sollentuna åter tappat placeringar och fallit ner på nya bottennoteringar.

ANNONS

Sollentuna kommun är duktig på att lova stort men frågan är om den styrande Alliansen har vad som krävs för att leverera enligt de planer de själva fattar beslut om? Miljöpartiet vill att Sollentuna kommun återigen tar tag i cykelfrågorna och lyfter dessa högre upp på agendan. Vi fortsätter att driva detta i kommunfullmäktige och föreslår att kommunen tillför både uppdrag och resurser för att kunna nå de redan satta målsättningarna.

Peter Godlund (MP), oppositionsråd

ANNONS
ANNONS