JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANNONS

TV-klipp och nyheter

"Bryt länken mellan manlighet och våld”

– Att ha en liten människa som gillar dig för den du är, oavsett om du hämtar sopor eller är president, det ger mig en sån trygghet som jag aldrig haft tidigare, säger Shahab Ahmadian, med dottern Nilah.

– Att ha en liten människa som gillar dig för den du är, oavsett om du hämtar sopor eller är president, det ger mig en sån trygghet som jag aldrig haft tidigare, säger Shahab Ahmadian, med dottern Nilah.

Johanna Wallén

20230329073131
20230329152934
2023-03-29
07:31
2023-03-29 15:29

Först när han själv blev pappa förstod han vad han hade saknat. ”Män måste lära sig omsorg om andra”, säger Shahab Ahmadian som vill bryta kopplingen mellan manlighet och våld.

Shahab Ahmadian, förbundsordförande för organisationen MÄN, vinkar av sexåriga dottern Nilah utanför Årstaskolan där hon går i förskoleklass.

Under hela hennes uppväxt har han bytt blöjor, lekt, kramats, lyssnat och både gett och fått en massa kärlek. Det sättet att vara man fanns inte på kartan under hans egen uppväxt.

– Det var när jag själv blev pappa som jag började förstå fullt ut vad det var jag hade saknat, säger han.

Allt försvann

Han anklagar ingen. Hans föräldrar gjorde så gott de kunde. Shahab kom till Sverige som femåring, tillsammans med sin lillebror och två ganska unga föräldrar, båda politiska flyktingar från Iran, märkta av våld och trauman.

– Konstigt nog minns jag åren i Iran som en trygg tid. Det fanns ett socialt sammanhang och en större grupp av vuxna tog hand om oss barn. Allt det försvann när vi kom till Sverige.

Under uppväxten i olika Stockholmsförorter hängde Shahab ute med de stökiga och gränslösa killarna på torget.

– Det var en hierarkisk värld med mycket våld. Sånt kan vara spännande när man är yngre, men när man kommer upp i tonåren börjar det bli farligt. Folk börjar dö, säger han.

"Mitt sätt att få utlopp"

Hemma kämpade föräldrarna med att få ihop livet. Det var svårt för dem att förstå det nya landet och vad ungdomarna gjorde på kvällarna.

– Där hemma var jag den skötsamma, den som hela tiden fick läsa av alla andras känslor och behov. Livet ute på gatan blev nog mitt sätt att få utlopp, säger Shahab.

”Vi brukar gå och fika efter skolan eller när jag hälsar på på pappas jobb”, säger Nilah.

”Vi brukar gå och fika efter skolan eller när jag hälsar på på pappas jobb”, säger Nilah.

Johanna Wallén

Shahab hade lätt i skolan och kunde till skillnad av många av vännerna bryta med det destruktiva livet och satsa på studier. Med tiden fick familjen det bättre ställt och flyttade till ett lugnare område.

– Det var först då, med den klassresan, som mina föräldrar började bli mer känslosamma och kärleksfulla. Jag tror att man måste känna en trygghet för att kunna släppa garden och våga öppna dörren till det andra livet.

"Kompassen behövde lagas"

Han själv förändrades också, gick i terapi och började erkänna att han inte mådde särskilt bra.

Det kostar ingenting att vara emot machonormer på Södermalm.

– Min känslomässiga kompass behövde lagas. Det var först när jag var 22 år som jag började krama mina föräldrar. Jag hade inte varit den pappa jag är idag om jag inte bearbetat det här, säger han.

Mycket av det som nu sägs i debatten om det grova gängvåldet håller Shahab med om: Att pojkar tidigt måste lära sig omhändertagande och empati. Att fler föräldrar måste få förutsättningar att bearbeta trauman och vara närvarande i barnens liv.

Men man gör fel, menar han, om man tror att alla har samma förutsättningar.

Lättare för medelklassen

– För mig som medelklasspappa har det varit lätt att hämta tidigt på förskolan. Men för den som städar eller kör tunnelbana finns inte alltid tiden för att bygga den relationen.

Inom organisationen MÄN arbetar Shahab med att bryta kopplingen mellan manlighet och våld. Att ta det steget kostar olika mycket, beroende på vem man är och var man bor, understryker han.

– Det kostar ingenting att vara emot machonormer på Södermalm. Men om du växer upp på en på en plats där du förväntas både utöva våld och tåla våld, då är kostnaden en helt annan.

Varför kopplas manlighet till våld på sådana platser?

– Det handlar om att få makt, när du inte har andra verktyg. Om du inte har rätt plånbok, rätt efternamn, rätt adress eller rätt hudfärg. Då kan nävarna vara det enda du har att ta till. Det betyder inte att det är rätt. Men om vi inte förstår skillnaderna i förutsättningar så kommer vi aldrig att kunna skapa en förändring.

Inte längre rädd

För egen del ser han relationen till dottern som avgörande.

– Att ha en liten människa som gillar dig för den du är, oavsett om du hämtar sopor eller är president, det ger mig en trygghet som jag aldrig haft tidigare. I hela mitt liv har jag varit rädd för olika saker. För första gången kan jag säga: Jag är inte rädd längre.

"För första gången i mitt liv kan jag säga: Jag är inte rädd längre", säger pappa Shahab.

"För första gången i mitt liv kan jag säga: Jag är inte rädd längre", säger pappa Shahab.

Johanna Wallén

"Gangsterkulturen sprider sig som ett gift"

Vad gör du om din 11-åring börjar klä sig som en gangerrappare och spela in våldsvideor i vardagsrummet? "Den här kulturen sprider sig som ett gift", säger en pappa på Östermalm.

En tvåbarnspappa på Östermalm, vi kan kalla honom Emil, fick en chock när han såg vad den 11-åriga sonen hade i mobiltelefonen: en film som några av de lite äldre kompisarna hade spelat in hemma i vardagsrummet när föräldrarna var borta.

– En av dem hade kommit över koden till sin pappas vapenskåp. De lurade hem en kille, tvingade honom att klä av sig och åla runt på golvet under vapenhot, berättar Emil.

Det läskiga, tycker han, är att gränserna håller på att suddas ut. Att gangsterkulturen bara är en knapptryckning bort. Och att även barn från välbeställda familjer, av skäl som han inte kan begripa, lockas av de våldsförhärligande texterna i rapmusiken, av symbolerna och livsstilen.

– Den här kulturen strömmar ut via Youtube och in i alla samhällsklasser. Det är som ett gift. Våra barn klär ut sig på samma sätt som i videorna, de står i Gustav Adolfsparken på Östermalm och tar gruppbilder med rånarluvor över ansiktet. Det är lite fånigt, men jag är också rädd att det kan bli allvar, säger Emil.

Vem vågar vittna när det finns vapen?

Han vet att några av de äldre har kontakter i stadsdelar längre ut och han har hört hur äldre killar i området kallar de yngre för "sina springisar" – ett ord som används för nyrekryterade hjälpredor inom den kriminella världen.

– Man förstår att det kan gå fort, att de börjar få uppgifter av de äldre: "Vakta det här till imorgon". Det finns barn här som blivit hotade och utdragna från McDonalds i Fältöversten. Och om ens son blir indragen, vem vågar vittna då? De har ju vapen.

Martin Hultberg Tarantino, kommunpolis på Östermalm, ser dock inga konkreta tecken på att fler unga i stadsdelen skulle vara på väg att dras in i kriminalitet.

–Steget från att bära gangsterattiraljer och lajka ett videoklipp till att själv hamna under polisens lupp är ändå ganska långt, säger han, men tillägger:

– Vi ser absolut en negativ utveckling hur våldet och umgänget med grovt kriminella går ner i åldrarna. Vi ser att det har spritt sig över hela stan, på ett sätt som vi inte har sett tidigare, säger Martin Hultberg Tarantino.

Alexander Biberfeld på Humlanhusets fritidsgård tycker att ungdomarnas attityder har hårdnat. "Det kan börja som en teater, men det är definitivt inte ofarligt", säger han.

Alexander Biberfeld på Humlanhusets fritidsgård tycker att ungdomarnas attityder har hårdnat. "Det kan börja som en teater, men det är definitivt inte ofarligt", säger han.

Petter Beckman

Alexander Biberfeld har jobbat som fritidsledare på fritidsgården Humlanhuset på Östermalm sedan 2014. Han bekräftar att gangsterrappen har fått ett tydligt fäste bland de besökande ungdomarna.

– Det är väldigt märkbart, det har blivit en hårdare jargong, med attityder hämtade från den här musikstilen. En glorifiering av gängkriminalitet och en livsstil som handlar mycket om kläder och pengar, säger han.

Även om det från början mest är en teater och en lek med symboler, menar han att det lätt kan spåra ur.

– Det är definitivt inte ofarligt. Det börjar kanske som en cool grej. Men det kan leda till att man söker sig till fel kretsar för att själv få högre status. Man vill visa att man inte är fejk. Då finns en överhängande risk att man får problem, säger Alexander Biberfelt.

Tonåringarna som besöker Humlanhuset kommer oftast från andra delar av stan än från Östermalm. På fritidsgården råder nolltolerans mot allt snack om vapen och gangsterliv, framhåller han. Själv är han utbildad att coacha unga killar till att stå emot destruktiva machonormer.

– Men få av killarna är så intresserade prata om sånt, säger Alexander Biberfeld.

Förbudet att hänga ute

Pappan Emil är full av frågetecken.

– Jag vet inte varför de dras till det här. Jag försöker fråga min son men får inget bra svar. Ungarna här är ju bortskämda, de har allt materiellt som de kan begära hemifrån. Men jag tror att det normaliseras av musiken. Det är där det börjar.

Emil har nu tagit tag i situationen genom att förbjuda sonen att hänga ute i Fältöversten. Han har också samlat ett 15-tal andra föräldrar, från klassen och fotbollslaget i en Whats App-grupp för att gemensamt kunna hålla koll på vad som händer i barnens värld – och för att de inte ska kunna skylla på varandra.

– Jättebra, kommenterar kommunpolisen Martin Hultberg Tarantino, när det gäller föräldragruppen. Det behövs mer sånt!

På fritidsgården råder nolltolerans mot allt snack om vapen och gangsterliv

"Brottsligheten handlar om moral och värderingar"

Fredrik Kärrholm vill att gangsterkulturen diskuteras brett i samhället, med mer fokus på vilka normer och värderingar som sprids.

Fredrik Kärrholm vill att gangsterkulturen diskuteras brett i samhället, med mer fokus på vilka normer och värderingar som sprids.

Pekka Pääkkö

Fredrik Kärrholm jobbade som polis i över tio år, bland annat som kriminalinspektör i Rinkeby och Järva, och sitter numera i Riksdagen för Moderaterna. I sin bok Gangstervåld (2020) ger han sin bild av den subkultur som vuxit fram i utsatta områden, nära kopplad till gangsterrappen.

Gangsterkulturen i Sverige har uppstått dels på grund av den skarpa segregation som följt av den stora invandringen, dels för att man inte har pratat tillräckligt om betydelsen av normer och värderingar, menar Fredrik Kärrholm.

– Moralen formas av hur människor talar och uppträder i varandras närhet. I den här nya kontexten vill unga begå brott för att vinna social status. Det handlar om vilken acceptans det finns i omgivningen för brott som ett sätt att tjäna pengar. Och att man själv tycker det är acceptabelt och försvarbart, säger han.

Fredrik Kärrholm vill se en bred debatt i alla delar av samhället för att motverka gangsterkulturens inflytande, på samma sätt som man mobiliserade mot skinheadskulturen på 1990-talet.

– Det är ofta svårt för enskilda föräldrar att motverka gangsterkulturen, eftersom det är en påverkan som sker utanför hemmets dörr. Det behövs en större probleminsikt och gemensam mobilisering, säger han.

VAD TYCKER DU? Maila gärna tankar och förslag till petter.beckman@mitti.se eller diskutera på facebook.se/mittistockholm

Östermalmspappans chock – såg sonens vänner med vapen

"Gangsterkulturen sprider sig som ett gift"

Shahab Ahmadian: Såhär behöver man jobba

Shahab Ahmadian, ordförande för MÄN, en feministisk organisation som jobbar mot våld.

Shahab Ahmadian, ordförande för MÄN, en feministisk organisation som jobbar mot våld.

Johanna Wallén

– För att bryta kopplingen mellan manlighet och våld ska man hellre fokusera på hur man vill ha det, snarare än på vad män gör fel.

– Män behöver lära sig att bli mer omhändertagande. Varför kramar inte pappor sina barn? Varför lyssnar de inte på dem? Omsorg är motsatsen till våld, det är i det lilla som vi vanliga människor kan agera våldsförebyggande.

– För att få män att själva vilja förändra sig behövs en process som själva känner att de styr över. Det gäller att undvika att det blir krav som kommer utifrån och uppifrån.

– Det här är inte en etnisk fråga. Men här i Sverige växer många upp med en internaliserad rasism, där vi i kontrast till ”den goda” vitheten får lära oss att vi är fel. Men en sådan uppdelning skapar bara låsningar. Vi behöver arbeta med tillit och skapa förutsättningar för folk att lösa det här på sina egna villkor.

Källa: Mitt i

Vad tycker du?

#EttSthlm är en en specialsida i Mitt i som söker svar på hur vi kan få ett mer sammanhållet Stockholm. I några artiklar diskuterar vi vilka slags värderingar och normer som vi behöver enas om för att få ett bra samhälle. Hör gärna av dig med tankar och förslag: petter.beckman@mitti.se – och diskutera på facebook.com/mittistockholm

Källa: Mitt i

PetterBeckman
08-550 550 77
ANNONS
ANNONS

Senaste nyheterna

Coop-butiken i Vallentuna centrum stänger den sista januari.

Coop-butiken i Vallentuna centrum stänger den sista januari.

Stefan Källstigen

Sluthandlat på Coop i Vallentuna

Nyheter

Stänger sista januari ✔ Lokalen ska renoveras ✔ "En ny hyresgäst kommer så småningom att flytta in"

Delar av Skälby spärrades av efter skjutningen den 12 januari. Detta är en genrebild tagen vid ett annat tillfälle.

Delar av Skälby spärrades av efter skjutningen den 12 januari. Detta är en genrebild tagen vid ett annat tillfälle.

Johannes Äng

Så går utredningen efter skotten i Skälby

Nyheter

Ingen gripen ✔ Åklagaren vill inte låsa sig vid teori om felskjutning

Titta upp, och du kan se fyra av vårt solsystems planeter. På bild th: Peter Linde, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

Titta upp, och du kan se fyra av vårt solsystems planeter. På bild th: Peter Linde, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

Mostphotos/Privat

Fyra planeter i rad – sällsynt skådespel på kvällshimlen

Nyheter

Januari bjuder på planetparad ✔ Det blir höjdpunkten: "Extra spektakulärt"

ANNONS

Smashar in femte SM-guldet – firar INTE med hamburgare

Funky Chicken Food Truck i Nacka strand prisas för femte året i rad för Sveriges bästa hamburgare av Burgerdudes. Pristagarna är: Alexander Karlsson, Emil Wennerberg, Simon Malmlöf och Johan Ekman (John Taudien saknas på bilden).

Funky Chicken Food Truck i Nacka strand prisas för femte året i rad för Sveriges bästa hamburgare av Burgerdudes. Pristagarna är: Alexander Karlsson, Emil Wennerberg, Simon Malmlöf och Johan Ekman (John Taudien saknas på bilden).

Funky Chicken Food Truck/Burgerdudes

20250122060328
20250121161237
2025-01-22
06:03

För femte året i rad prisas Funky Chicken Food Truck i Nacka strand för Sveriges bästa hamburgare. Men de ska inte fira med hamburgare.

– Nej! Det äter vi ju varje dag, säger grundaren Johan Ekman.

Funky Chicken Food Truck i Nacka strand blir alltid lite överrumplade av hamburgerrecensenterna från Burgerdudes. De kommer alltid oanmälda. Både när de ska äta hamburgare och dela ut priser.

– Det är lika spännande varje år. Vi tar verkligen inte det här för givet, säger Johan Ekman som både har varit med och grundat och driver foodtrucken.

För femte året i rad knep alltså foodtrucken förstaplatsen på listan över Sveriges 100 bästa hamburgare. Personalen ska fira med en middag.

– Det blir någon fin restaurang inne i stan. Det blir skitkul alla som jobbar här är så stolta, säger Johan Ekman.

”Smashburgarna är otroligt saftiga med en världsunik stekyta som är både krispig och frasig, med massor av grovmalen svartpeppar som nästan friteras av den höga fetthalten i köttet”‚ skriver Burgerdudes recensenter om Funky Chicken Food Trucks burgare.

”Smashburgarna är otroligt saftiga med en världsunik stekyta som är både krispig och frasig, med massor av grovmalen svartpeppar som nästan friteras av den höga fetthalten i köttet”‚ skriver Burgerdudes recensenter om Funky Chicken Food Trucks burgare.

Funky Chicken Food Truck

Femma i världen

Burgerdudes är världens största webbplats för hamburgare och har sedan starten 2014 recenserat 873 hamburgerhak i 534 städer i 63 länder världen över. I år rankar sajten Funky Chicken Food Truck som femma i världen.

ANNONS

Som varje år har foodtrucken vinterstängt men räknar med fullt tryck när de öppnar igen den 27 januari.

– Det har blivit internationellt känt och det kommer massor med turister som tar båten från stan till Nacka strand. Vi har blivit ett turistmål, säger Johan Ekman.

Ibland ringlar köerna från Augustendalstorget och runt Nacka strandsmässan.

– Folk tror att det alltid är jättelånga köer men det stämmer inte riktigt. Det är alltid lite kö. Ibland kan det ta en timme i kö men det gör det absolut inte alltid. Speciellt på vintern är köerna kortare, säger Johan Ekman.

Sveriges bästa burgare görs i Nacka strand

Bäst i Sverige 2021. Bäst i Sverige 2022. Åtta i världen. Vaktmästarens kompis har fått hamburgerfrälsta från hela landet att vallfärda till Funky Chickens food truck i Nacka strand och förklara Augustendalstorget som en helig plats.

”Trust me I love you” jazzar N'Dea Davenport i högtalarna och bakom discokulans glitter i ett fräsande rökmoln flippar Emil ”Frankie” Wennerberg inte skivor – utan dagens första hamburgare. Den här onsdagen är det oset av kryddig nötfärs och smält cheddar från Funky Chickens prisbelönta Triple cheese som får smaklökarna att krullas på de 46 personerna utanför food trucken på Augustendalstorget i Nacka strand.

Fånleenden som hos barn som hittat en lördagsgodisgömma mitt i veckan. Ett väckelsemötet för hamburgerfrälsta.

"Det är en konst"

Nyligen utsåg hamburgerrecensenterna Burgerdudes Funky Chicken till Sveriges bästa burgare för andra året och rankar dem som åtta i världen.

Ektorpsbon Gustav Malm, 26, och hans pappa Fredrik Malm, 53, från Tyresö har följt Burgerdudes listor sedan 2014 och ätit sig igenom alla Stockholms premiumburgarställen. De besöker Funky Chicken en gång i månaden, gärna oftare.

– Vi har inte ätit något som är bättre än det här. Smaken på köttet! Han som lagar burgarna lägger ner sin själ. Stekytan är så jävla bra alltså! säger Gustav Malm.

– Du måste ha exakt rätt tjocklek så att det blir den här tunna karamelliserade ytterkanten och saftigt i mitten – det är en konst, säger Fredrik Malm.

800 burgare på en dag

I en plastlåda ligger köttpuckarna vägda till exakt 150 gram, gjorda på en hemlig färsblandning.– Köttet är ett hantverk. Det kommer oftast från Sverige och Tyskland, sedan exakt vad det är är en extrem hemlighet: Många jagar vårt recept. Det har varit en process på flera år att få fram den perfekta sammansättningen. Vi har stekt och ätit många, många hamburgare på vägen – herregud! säger Johan Ekman som driver Funky Chicken med John Taudien.

Köar i en timme

Köerna som kan ringla runt hela Nacka strandsmässan avskräcker inte frälsta.

– Jag äter här minst en gång i veckan eftersom vi har kontor här. Det är lätt värt en timmes kö som det kan vara ibland, säger Andreas Nilsson från Järlasjö.

En sommardag kan Funky Chicken sälja mellan 700 och 800 burgare. En onsdag i november räknar de med att sälja 200 hamburgare, 150 portioner av kycklingrätten New York style Chicken over rice och 15 vegetariska veggie over rice.

– På en restaurang hade vi varit tvungna att ha flera sittningar och hade aldrig kunnat servera så många gäster, säger Johan Ekman.

Stannar i Nacka

Även om trucken är flyttbar har de inga tankar på att åka på turné.

– Vi åkte runt i början, en fem, sex gånger men vi tröttnade. Det var sådant kaos och konkurrens om platserna, säger Johan Ekman.

Tidigare stod de vid Hornstulls marknad på helger under sommarhalvåret. Men när pandemin stängde tog de helgserveringen till Augustendalstorget i stället.

– Vi fick lika många gäster här som vi hade i Hornstull så nu stannar vi nog här även om Hornstulls marknad öppnar igen. Vi har närmare till vårt prepkök och känner folket och kan alla specialbeställningar.

Granne med vaktmästaren

Att just Nacka strand skulle bli hamburgeälskarnas Mecka var en slump.

– Jag hade tidigare landställe i Kummelnäs och en granne jobbade som fastighetsskötare i Nacka strand. Jag sa: ”Kan inte du höra med hyresvärden om vi kan få ha vår truck på torget?” Det tog bara någon vecka och sedan körde vi, säger Johan Ekman.

Plötsligt kommer två män som ska anordna ett event i en skåpbil mittemot. De vill ta el ur laddstolpen bakom burgarbussen.

– Du kan dra ut sladden till vår riskokare, jag tror vi klara oss ändå, säger Emil Wennerberg,

– Ja, ja, de kommer att äta här i alla fall, säger Johan Ekman.

Stekytan är så jävla bra alltså!

Burgerdudes motivering:

”Det räcker med en tugga för att förstå att det här är den bästa burgaren i Sverige just nu! Kompositionen, ration mellan alla ingredienser och inte minst den fenomenala stekytan är smått makalös. På ett sätt så har det hänt en hel del sedan de vann juryns och publikens röst på vår första hamburgerfestival Stockholm Burger Fest 2016. Det är precis lika gott nu som då, men det har inte hindrat dem från att finslipa konceptet och utveckla nya burgare. Vårt hjärta kommer alltid att bulta lite extra hårt för storklassikern Triple Cheese, men även deras senaste skapelse 'Bookmaker' har hittat en ljuvlig balans mellan nyskapande och klockrena smaker."

Lunchöppet

Funky Chicken har öppet på Augustendalstorget vardagar 10.30–14.00. Sommartid även på helger.

Sveriges 20 bästa hamburgare

Burgarhak i Stockholms län fetmarkerade:

1. Funky Chicken Food Truck (Nacka).

2. Franky's Burger (Vasastan och Södermalm).

3. Rekas Burgers (Malmö & Lund).

4. Rockin Grill (Norra Djurgårdsstaden och Hammarby sjöstad).

5. Barrels Burgers & Beer (City, Gamla stan och Södermalm).

6. Gotland Smash Foodtruck (Visby).

7. Burgers & Pastrami – BAP (Östermalm).

8. Stigbergets Fot (Södermalm).

9. Östra Kyrkogatan (Umeå).

10. Knifetown Burgers (Uppsala).

11. Bonden & Burgaren (Norrtälje).

12. Moe's Burger (Kista).

13. N.O.A.H's Burgare (Södertälje).

14. Restaurang AG (Kungsholmen).

15. Rollin Bistros (Göteborg).

16. Tasty Bros (Örebro).

17. Bun Meat Bun (City, Bromma och Farsta).

18. O's Streetfood (Göteborg).

19. The Border (Vasastan, Södermalm & Norrtälje).

20. Burger Syndicate (Skurup).

Källa: Burgerdudes

Nackas och Värmdös bästa burgare

Placering i Sverige inom parentes:

1. Funky Chicken Food Truck, Nacka strand. (1)

2. The Wagon Burgers and Brews, Grisslinge (32).

3. Bastard burgers, Sickla och Värmdö köpcentrum (76).

4. Brödernas, Centrala Nacka, Gustavsberg och Sickla (89).

5. Babas, Nacka Forum (92).

6. Jettz burger, Björknäs (94).

Källa: Burgerdudes.

JohanKristensen
08-550 551 17
ANNONS
ANNONS