Överfallet i en skogsdunge i Hökarängen i maj avbröts av vittnen. En kvinna hörde rop på hjälp, öppnade sitt fönster och skrek högt. Det fick 32-åringen att släppa sitt grepp och fly.

När han sen återvände till platsen hölls han fast av två män tills polisen kom.

Utan vittnenas ingripande hade det kunnat sluta värre. Det menade åklagaren Markus Hankkio, som i somras åtalade 32-åringen för försök till mord.

– Utomstående hörde henne skrika på hjälp. Enligt min mening är det det som gör att han avbryter, sa han till Mitt i Söderort i samband med åtalet.

Mördade kvinna på perrong

32-åringen har tidigare avtjänat ett långt fängelsestraff för mord. Han dömdes 2013 för att ha skjutit ihjäl en kvinna på en tågperrong i Umeå.

Brottet hade ett par likheter med överfallet i Hökarängen: I båda fallen var brottsoffren helt obekanta med gärningsmannen. Och i båda fallen var han kraftigt påverkad av alkohol.

På den här bänken ska 32-åringen ha suttit och druckit öl på eftermiddagen före överfallet.

På den här bänken ska 32-åringen ha suttit och druckit öl på eftermiddagen före överfallet.

Ur polisens förundersökning

Inte allvarligt psykiskt störd

Efter överfallet har 32-åringen genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Enligt den bedöms han inte lida av någon allvarlig psykisk störning, varken nu eller vid gärningstillfället.

Därför blev det inte aktuellt med rättspsykiatrisk vård. Södertörns tingsrätt har nu dömt 32-åringen till tio års fängelse för försök till mord.

Han har själv varken förnekat eller erkänt brottet. Han har sagt att han befann sig i en alkoholutlöst psykos, och att han inte har några minnesbilder av det som hände. Samma dag som överfallet hade han köpt 24 folköl, enligt domen.

Men enligt tingsrätten tyder händelseförloppet på att han agerade med uppsåt att döda.

Utsatta kvinnan: ”Oerhört tacksam”

Den utsatta kvinnan berättade under rättegången hur mannen kom joggande bakom henne, tog ett grepp om hennes hals och brottade ner henne på marken. Hon sa att hon hade dödsångest och var på väg att ge upp, innan vittnen fick mannen att släppa greppet.

Mitt i Söderort har pratat med henne på telefon. Hon vill tacka Hökarängsborna som visade civilkurage och hjälpte till att stoppa brottet.

– Jag är oerhört tacksam för alla som ingrep. Jag vill verkligen belysa hur viktigt det är att man vågar göra det, säger hon.

32-åringens advokat Therese Holmberg vill inte kommentera domen i nuläget.