Vid ett möte på Duvnäs skola förra onsdagen lämnade upprörda föräldrar över en namninsamling till Saltsjö-Duvnäs skolledning i protest mot att Saltängens skola ska stänga till sommaren.
”En förälder lyfte att den nya skolan skulle få Sveriges minsta skolgård per elev med sina ytor (som med råge understiger de riktlinjer som finns på nationell och kommunal nivå)”‚ skriver mamman Sara Wimmercranz i ett mejl till Mitt i.
”Byggd för så många”
Men kommunalrådet Mats Gerdau (M) ser ingen dramatik i beslutet.
– Jag hoppas de försöker åtgärda skolgården så att den blir bra och trevlig för barnen och schemalägger så att inte alla är ute samtidigt. Men de som säger att den är minst i Sverige har nog inte varit i Stockholms innerstad. Skolan är ju byggd för så här många barn från början.
Att de 125 eleverna från förskoleklass till årskurs 3 till hösten ska flytta till Duvnäs skola en kilometer bort beskrivs av rektorn som en lokalförändring. Båda skolorna tillhör nämligen sedan några år Saltsjö-Duvnäs skola.
Vill se politikerbeslut
Oppositionsrådet Johanna Kvist (S) tycker att det är problematiskt när stora beslut inte tas av politiker.
– Varför är det då så bråttom? När sådana här beslut inte tas av oss politiker finns det heller inte någon att ställa till svars – det är problematiskt. Man kan fråga sig om det är en strategi från Moderaterna. Grundproblemet är att Moderaterna under lång tid har nedprioriterat skolorna. Vill man ha små skolor måste man se till att man har tillräckligt med resurser, säger hon.
Sara Wimmercranz är inne på samma linje.
”På grund av de stora rektorsområdena behöver inte Mats Gerdau sätta sig in i de lokala förutsättningarna i Saltsjö-Duvnäs, men hade han hört de frågor och argument som lyftes igår så hade han som Moderat och ledare för kommunen helt enkelt inte kunnat supporta att lägga ner Saltängen.”
Mats Gerdau har en annan uppfattning.
– Jag förstår barn som inte vill bli av med litenheten. Men bedömer rektorn att man kan frigöra pengar för att ha fler och bra lärare genom att ha färre lokaler så stöttar jag honom i det.
Måste betala hyra ändå
Trots Saltängens elever lämnar lokalerna sparar det i förstone inga pengar åt kommunen. Lokalförvaltningen i Nacka uppger att kommunens hyra för lokalerna inklusive förskolan som ska vara kvar är 4,6 miljoner kronor om året.
Kontraktet gäller till sista december 2028. Hyran kommer att höjas varje år med hjälp av konsumentprisindex. Över 25 miljoner kronor totalt efter att eleverna har flyttat – hyreshöjningarna borträknade.
Mats Gerdau tror inte att det blir några problem att hitta någon som vill hyra lokalen.
– En förutsättning för att kunna hyra ut lokalen är att den är tom, säger Mats Gerdau. Det kan vara föreningar som behöver en tillfällig lokal, landstingsdrivna verksamheter, på något ställe har de second hand. Jag tror att lokalerna är i ganska dåligt skick.
Gör skicket det svåra att hyra ut dem?
– Eller kan det göra det enklare, om någon behöver en tillfällig lokal där hyran inte är så hög.