Vid halv nio-tiden en måndagkväll i mars small det så att husen skakade i Fagersjö. Fem personer skadades lindrigt, varav tre fick åka till sjukhus för kontroll, efter att en sprängladdning detonerat i trappuppgången i ett flerfamiljshus.

Skadorna på fastigheten blev så stora att hyresgäster i den drabbade trappuppgången kan flytta tillbaka först i höst.

Nu döms en 15-årig pojke av Södertörns tingsrätt för mordförsök mot fem personer och grov allmänfarlig ödeläggelse. Han döms även för ringa narkotikabrott. 15-åringen förnekar att han har något att göra med sprängningen men erkänner ringa narkotikabrott.

Sluten ungdomsvård

Påföljden blir sluten ungdomsvård i två år och en månad, och domstolen har tagit hänsyn till pojkens ålder vid straffmätningen. Brottens straffvärde uppgår enligt tingsrätten till sexton års fängelse för en vuxen person.

15-åringen ska även betala drygt 1,6 miljoner i skadestånd, varav 573 000 till hyresvärden Familjebostäder.

Enbart pojken döms för dådet men enligt domen agerade han tillsammans och i samförstånd med andra okända personer. Han ska ha haft kontakt med flera personer via den krypterade appen Signal.

Enligt domen kom 15-åringen till Fagersjö i taxi och placerade tillsammans och i samförstånd med annan ut och antände en sprängladdning.

Samma vecka skulle en rättegång rörande konflikten inom det kriminella nätverket Foxtrot starta, gällande bland annat förberedelse till mord. Anhöriga till en av personerna i konflikten bodde enligt domen i huset i Fagersjö.Tingsrätten anser att det är styrkt att sprängningen haft bakgrund i en konflikt mellan grupper där skjutvapen och sprängämne används. 

"Färsk dom"

15-åringens advokat Shalaw Rahem säger till Mitt i att de inte har bestämt om de ska överklaga domen, men att det lutar åt det. 

– Domen är färsk och jag behöver analysera den närmare och prata med min klient. Men det jag kan säga för tillfället är att vi tycker att domstolen har dragit egna slutsatser i bevisvärderingen som inte riktigt kommit fram under själva förhandlingen, säger Shalaw Rahem.

Mitt i har sökt åklagaren.