Enligt tingsrätten är det uppenbart att pojken hade fått uppdraget att döda någon av ett kriminellt nätverk, men vem som var måltavlan är inte känt.

Av bevisningen i målet framgår att pojken den 24 juni i år maskerad hoppade över spärrarna till gymmet, beväpnad med en skarpladdad och skjutklar halvautomatisk pistol.

Ingen person skadades fystiskt.

En stund senare greps han av polisen vid Bagarbyvägen, en bit från gymmet.

Åklagaren hade yrkat på i första hand försök till mord, i andra hand förberedelse till mord, och i tredje hand förberedelse till grovt olaga hot.

"Självfallet en besvikelse"

Pojken har förnekat att han har haft några mordplaner. Däremot har han erkänt förberedelse till grovt olaga hot, och uppgett att han var på Sats Häggvik i syfte att hota en person.

– Utifrån att min klient har förnekat försök till mord så är domen självfallet en besvikelse. Vi kommer att överklaga till hovrätten och hoppas att de gör en annan bedömning, säger pojkens försvarare Anna Dahlbom Langley.

Vem som var den tilltänkta måltavlan har utredningen inte kunnat visa. Däremot har det framkommit misstankar mot flera andra personer, gällande medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott. Dessa misstankar utreds fortfarande.