Det blev en blodig start på Sverigefinalen i Copper Skillet för Simon Cardenas från Sigtuna, som ändå lyckades kamma hem en seger. Han tog därmed hem titeln som årets bästa konferenskock i juniorklassen.
– Jag började tävlingen med att skära mig i tummen, så jag trodde att det var kört redan där, berättar han.
Simon Cardenas vann årets bästa konferenskock i juniorklassen 2025.
Pressbild
Att Simon blev kock är av en slump. Allt började när han arbetade med att diska i köket på hans morbrors restaurang. Morbrodern uppmuntrade Simon till att testa på att jobba som kock, och efter bara några månader hade han fått en lärlingstjänst på Hotell Kristina. Nu har Simon jobbat som kock i två år, och han trivs bra med sitt val.
– Innan jag började jobba på hotellet hade jag inget intresse för att laga mat. Jag tyckte att det var roligt att grilla, men inte mer än så.
Efter ett år som lärling tog Simon olika jobb på andra restauranger, men nu är han tillbaka på hotellet där allt startade.
– Jag trivs bra på Hotell Kristina för att det är väldigt proffsigt, men samtidigt är väldigt avslappnat och roligt. Det är utan tvekan det bästa stället jag har jobbat på, säger Simon.
Jag började tävlingen med att skära mig i tummen, så jag trodde att det var kört redan där.
Simon med sina två års erfarenhet som kock imponerade på juryn.
Pressbild
Segern i Copper Skillet skickar Simon vidare till europafinalen, som i år hålls i Sandviken. Vinnaren där går vidare för att tävla i USA. I Sverigefinalen tävlade Simon mot tre andra juniorer. De hade 30 minuter på sig att laga maträtten. Råvarorna hade de fått reda på tre veckor innan finalen, och Simon använde sig av spetskål, potatis, sparris, smör och ramslök.
– Det var också fem hemliga proteinkällor och dem fick vi reda på när vi var på plats. Jag valde att tillaga gös, berättar Simon.
Den vinnande rätten bestod av gös, potatis, spetskål, smör och ramslök.
Pressbild
Det svåraste med tävlingen var att hålla nerverna i styr. Simon började tävlingen med att skada båda händerna. Därför blev han extra förvånad över vinsten.
– Jag fick en jättedålig start och de första tre minuterna gick åt till att plåstra om såren. Jag var jättenervös, men sedan fick jag skärpa till mig. Jag hade ingen aning om att det skulle gå så bra, säger Simon Cardenas.
Endast kockar som arbetar på en anläggning som är medlem i IACC (Internationell organisation för konferensanläggningar) får tävla i Copper Skillet.