I maj 2022 lanserades hyrcyklarna i Stockholm och den 15 april ska 5 000 cyklar vara ute på rull enligt avtalet med Stockholms stad. Men det har varit en allt annat än rak väg. Det har tagit tid att få ut cyklar, och de har dessutom dragits med tekniska problem.

Så hur många hyrcyklar finns det ute på gatorna nu?

Saknas mer än 1 000 cyklar

I ett mail till Mitt i skriver företaget Inurba Mobility, som är de som står bakom själva systemet för cyklarna, att man i dagsläget har 3 700 elcyklar och 75 lådcyklar ute på gatorna.

– Vi arbetar för att möta planen för att få ut fler elcyklar i systemet och ansöka om nya stationer för att öka service och täckning till användarna, skriver Carina Kronqvist.

Företaget har fått vite från Stockholms stad på sammanlagt 17 miljoner kronor, eftersom de enligt staden inte har levt upp till avtalet. Av de 17 miljonerna har staden fått in drygt 6,2 miljoner. En differens på drygt 10 miljoner kronor alltså. Detta eftersom företaget inte håller med om att de brutit kontraktet på de punkter som staden anser.

Tingsrätten avgör

Malinda Flodman på trafikkontoret säger att staden lämnade in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt den 17 februari.

– Det är för att reda ut hur avtalet ska tolkas och hur stort vite som ska tas ut.

Carina Kronqvist på Inurba Mobility säger att företaget inte kommenterar den pågående rättsliga processen.