Lars Tollin, 90, hade besökt seniorhälsan i Axelsberg och färdtjänst var beställd hem till Älvsjö.

Det var 12 grader kallt den här decemberdagen, minns han, och som tur var kunde han sitta inomhus och vänta.

För ingen taxi kom.

Många klagomål

Bara under december 2021 kom det in cirka tusen klagomål där färdtjänsttaxin uteblivit.

Lars Tollin ringde färdtjänstens kundtjänst, där han satt. Det finns ett särskilt resegarantinummer, där de efterlyser taxin eller gör en ny beställning.

– Men det fanns ingen som ville ta den här körningen. Den var väl för kort och ger för lite pengar, säger han.

Under 2021 kom det totalt in 10 736 klagomål på sen eller utebliven resa. 2019 var samma siffra 13 339, men sett till antalet utförda körningar har kunder varit mer benägna att klaga under pandemin.

Tuffa tider

De senaste åren har dessutom gått hårt åt taxibranschen. Resandet med färdtjänst har som lägst legat på 60 procent mot ett normalår vilket gjort att en del små taxibolag har gått i konkurs, och taxiförare har varit tvungna att söka sig andra arbeten.

När resandet kom igång igen under 2021 fattades det både bilar och förare.

Han skulle skjutsa hem damen och sedan hämta mig. En riktig hjälte!

– Återhämtningen är inte jättesnabb. Det är också problem med leveranser av nya bilar, säger Kenneth Svärd, affärsområdesansvarig vid Färdtjänst.

I kategorin ”avtalad service” har också klagomålen varit fler. Här handlar det om att hjälpa resenären, till exempel med bilbälte eller dörrar. Under 2021 inkom 1 176 klagomål på servicen, mot normalåret 2019 då antalet var 1 028.

Ett av dem gällde en körning på julaftons kväll, där föraren dels ska ha efterfrågat dricks, dels ”skriker att resenären måste komma ut och att han har bråttom”, står det i anmälan.

85 procent nöjda

Färdtjänst har avtal med tre bolag: Taxi Stockholm, Taxi kurir och Sverigetaxi. De har olika andelar av uppdraget, och anlitar i sin tur underleverantörer.

 – Vi försöker nu hitta lösningar där bolagen byter med varandra så att de som har kapacitet tar fler körningar. Vi jagar på så att de ska prioritera vår resenärskategori och inse att Färdtjänst är en bra grund att stå på för deras verksamhet, säger Kenneth Svärd.

En normal månad under terminerna görs omkring 300 000 resor med färdtjänst. Enligt den senaste statistiken, för oktober 2021, var 85 procent av resenärerna nöjda och 79 procent uppgav att resan varit trygg. I januari har man också lyckats bättre. 90 procent av resorna har skett inom 20-minutersgränsen, enligt Kenneth Svärd.

”En riktig hjälte”

Lars Tollin, vars bil aldrig kom, fick till sist hjälp. Efter två timmar dök en taxibil upp utanför. Men den chauffören skulle hämta en dam som varit inne på apoteket och handlat.

– När han fick höra att jag väntat så länge blev han upprörd, och sa att han skulle skjutsa hem damen och sedan hämta mig. En riktig hjälte!