Knotiga sälgar breder ut sig över Böle mosse. Kommunalrådet Peter Zethreus (M) och kommunens projektledare för offentlig utemiljö Marika Zetterström spejar ut över den snöklädda våtmarken i Velamsunds naturreservat.
Förhoppningen är att den i stort sett ska fördubblas. Från omkring 800 kvadratmeter till 1,5 hektar. Målet är en ”mosaikartad öppen våtmark med varierande vattenstånd”.
Grodgropar planeras
Dikena som spretar som fiskben genom våtmarken ska pluggas, utloppet dämmas och buskagen av sälg klippas ner med pontongrävare.
– Här ska man kunna blicka ut över fuktängen, säger Marika Zetterström.
Hon räknar att medelvattenståndet kommer att vara omkring en halvmeter med en del djupare gropar för övervintrande groddjur. Hur marken reagerar när kommunen börjar gräva blir en överraskning.
– Det kan vara lite som chokladpudding, vi kanske får upp grundvatten som sprutar upp eller så kan det bli ett slukhål, säger Marika Zetterström.
Drönare hjälper till
Drönare ska kartlägga ytan för att säkerställa att våtmarken efter grävningen lutar åt rätt håll. Om alla tillstånd ges beräknar Marika Zetterström kunna påbörja arbetet i november och vara klar ett par månader senare.
Sannolikt behöver våtmarken underhållas med jämna mellanrum.
– Kanske att det behöver slåttras vart tredje eller vart femte år. Eller så tar vattnet hand om det här, vi kanske inte måste göra det, säger Marika Zetterström.
Våtmarkerna är en av de klimatsatsningar som Alliansen kom överens med Miljöpartiet om efter valet för att kunna fortsätta styra kommunen trots att de borgerliga partierna förlorade majoriteten i kommunfullmäktige.
Peter Zethraeus framhåller att Alliansen låg bakom ansökan om pengar till våtmarker som gjordes redan den 20 september. Överenskommelsen med Miljöpartiet slöts först den 11 oktober. Samma dag var politikerna kommunstyrelsens arbetsutskott eniga om att godkänna pengar till projektet.
– Det går ju bra för kommunen och då är det ingen som är emot sådana här satsningar, säger Peter Zethraeus.
Bölö Mosse.
Stefan Källstigen
Nytt trädäck med bänkar
Men oppositionsrådet Desha Svenneborg (MP) är övertygad om Miljöpartiets engagemang har varit avgörande.
– Andra partier har insett värdet av våtmarker under senare tid. Men hade inte vi pushat på i flera år tror jag aldrig det hade blivit något av det. Det är inte säkert att det hade prioriterats den här mandatperioden heller men vi såg till att det faktiskt kom med.
Drygt sju kilometer väster om Böle Mosse, i Mensättra våtmark, håller män i neongula kläder på att brädda spången från två till tre plankor. I oktober 2021 röjdes älggräs och nässlor och i juni förra året invigdes den restaurerade våtmarken. Den har nu blivit ett besöksmål för promenerande Nackabor. Här ska kommunen också ordna ett trädäck med bänkar, grodhotell och naturklassrum.
Efter anläggandet har rödlistade arter som mindre vattensalamander och tistlar dykt upp. I år ska kommunen också göra en insektsinventering.
– Här är extremt mycket fjäril, mycket bin och sländor. Det är också flera örter på gång, säger Marika Zetterström.
Aktivisterna ger tumme upp
Aktivisterna i gruppen Återställ Våtmarker har blockerat bilar på Essingeleden, limmat fast sig i Liljeholmsbron och stormat scenen i Melodifestivalen när Loreen sjöng för att få uppmärksamhet kring frågan. De anser att politiker gör för lite för att återställa våtmarkerna. Gruppens presstalesperson Helen Wahlgren blir ändå glatt överraskad när hon hör om Nackas våtmarkssatsning.
– Alla intiativ är fantastiska. Underbart att kommuner tar egna initiativ, säger Helen Wahlgren.
Klimataktivisterna i Återställ våtmarker har gjort sig kända för att blockera trafiken.
Angie Gray
Men hon är besviken på Peter Zethreus partikamrater i regeringen. Visserligen har de i år skjutit till 200 miljoner kronor för att restaurera dikade våtmarker. Men samtidigt skar regeringen ner bidragen för skydd och skötsel av värdefull natur med närmare 1,5 miljarder kronor.
– Man tar med den ena handen men ger inte lika mycket tillbaka med den andra, säger hon.