I år fyller Abbas låt Mamma Mia 50 år. Låten, som inspirerade en musikal och sedan en musikalfilm, lyckades fånga en ny generation av Abba-fans.

Men trots att de flesta stockholmare kan sjunga med till gruppens superhits, är det få stockholmare som hittar till ABBA The Museum på Djurgården. Det vill museet ändra på 2025.

– Vi vill få hit stockholmarna, säger Hanna Kimblad Einarsson, vd för museet. Som svensk kan det vara lätt att tro att man redan vet mycket om Abba, men deras historia och musik sträcker sig långt djupare än att bara kunna sjunga med i en låt.

Generationsöverskridande

Och visst är det så. Museet erbjuder en inblick i mer än bara musik. En av de stora attraktionerna är hologrammet som sätter besökarna mitt i Abba:s värld, där de kan stå på scenen och sjunga tillsammans med Björn, Benny, Agnetha och Frida. 

– Det är verkligen häftigt att det är så många olika generationer som har haft en relation till Abba på något sätt, säger Helena Mattsson, marknadskoordinator på museet. Från dem som upplevde bandet på 70-talet till unga som hittat Abba genom Mamma Mia-filmerna.

I år firar låten Mamma Mia 50 år. Många i den yngre generationen kopplar låten till musikalen, snarare än bandet, säger Hanna Kimblad Einarsson.

I år firar låten Mamma Mia 50 år. Många i den yngre generationen kopplar låten till musikalen, snarare än bandet, säger Hanna Kimblad Einarsson.

Martin Svensson

Hon tror att det är just den tidlösa kvaliteten som gör Abba:s musik så evig.

– Du känner inte att musiken är omodern eller skapad för 50 år sedan.

Byggt upp ikoniska platser

På museet har man rekonstruerat många av de platser där Abba-medlemmarna bodde och arbetade. Här finns den välkända sommarstugan på Viggsö, Stikkan Anderssons kontor, där mycket av bandets magi tog form, och Polarstudion – musikstudion där många av Abba:s största hits spelades in.

Vi vill få hit stockholmarna.

Dessutom är museet fullt av scenkläder designade av Owe Sandström och hundratals guldskivor som pryder väggarna.

Vad är det dyraste föremålet på museet?

– Det borde väl vara något av instrumenten. Men allt är ovärderligt och går ju inte att ersätta, säger Hanna Kimblad Einarsson. 

Prata direkt med Abba

En mycket uppskattad attraktion på museet är RingRing-telefonen som precis gjort comeback – en röd telefon som ibland ringer och låter besökare prata direkt med någon av Abba:s medlemmar.

Nu lanserar museet RingRing-telefonen på nytt. Om du har tur, kan du få prata med någon av medlemmarna i Abba.

Nu lanserar museet RingRing-telefonen på nytt. Om du har tur, kan du få prata med någon av medlemmarna i Abba.

Martin Svensson

– När folk har svarat har de ofta svårt att tro att det verkligen är en av medlemmarna. Men det är faktiskt så – Frida, till exempel, älskar att prata med sina fans och har ringt flest gånger. Det var hennes idé från början, säger Helena Mattsson.

Medlemmarna i Abba har alltid varit engagerade i museet, berättar hon.

– Björn sa vid något tillfälle att det ska bli väldigt kul att ta hit barnbarnen och visa upp en del av sin historia, sådant som han nästan själv hade glömt bort.