Avsiktsförklaringen mellan Solna stad, AIK Fotboll och Fabege deklarerades under en presskonferens i Friends arena 2023.

Nu skulle Solnas stolthet äntligen "komma hem", att ge AIK en ny hemvist var ett vallöfte från Socialdemokraterna och efterlängtat i klubben.

Råstasjöns IP valdes ut för sitt läge intill arenan.

Skisserna på anläggningen visar ett nytt, modernt klubbhus åt fotbollsherrarna, en naturgräsplan, gym, omklädningsrum och mediacenter.

Planen är inflytt vårsäsongen 2026, då AIK avser lämna sitt Karlberg.

Men nu reses frågetecken kring både tidsplan och projektet i sig.

Överväger andra platser

Marken vid Råstasjön är en gammal soptipp, det är oklart om marken står pall.

– Det är en jättesvår plats med tanke på markförhållandena. Det går att ha en fotbollsplan som idag men om man ska belasta marken med en mer avancerad fotbollsanläggning kan massorna börja röra på sig. Vi håller på att titta på det och utreder platsen och om det kan finnas andra platser som alternativ, säger Solnas samhällsbyggnadschef Emelie Grind.

Men staden visste väl att marken var förorenad, då när avtalet skrevs?

– Ja, men nu när det gjorts en förstudie så förstår man riskerna som platsen för med sig bättre och hur belastningen kan påverka. Vi inser att det är mycket svårare än vi trodde då, när avsiktsförklaringen tecknades. 

Emelie Grind betonar att Solna stad endast är en av tre parter i projektet, analys sker brett.

Finns en chans att AIK får sin nya hemvist till 2026?

– Det är möjligt men det blir tajt.

"Finns oro"

Hos Fabege bekräftar affärsutvecklingschef Johan Zachrisson läget.

– Vi visste att det skulle blir svårt och de provtagningar vi gjort bekräftar det. Vi hade som mål att bygga en energieffektiv och ganska avancerad konstruktion som medger spelbar plan både före och efter säsong. Men den väger en del, säger han.

– Det man är rädd för, om det blir för tungt, är att det ska bli inverkan på reservatet. Det finns en oro för det, både hos oss och teknisk expertis.

Johan Zachrisson, Fabege, Sara Kukka-Salam, Solna stad och Fredrik Söderberg, AIK Fotboll, under den gemensamma pressträffen på Friends arena.

Johan Zachrisson, Fabege, Sara Kukka-Salam, Solna stad och Fredrik Söderberg, AIK Fotboll, under den gemensamma pressträffen på Friends arena.

Mikael Andersson

Det utreds om det går att stabilisera marken, berättar Johan Zachrisson.

– Det är inte omöjligt men dyrt och svårt. Ett alternativ är en enklare utformning. Att byta till naturgräs är varken svårt eller dyrt och mindre riskabelt. Men det ger ju inte samma möjligheter.

Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!

Han bekräftar att man börjat titta på alternativa platser, men vill inte gå in på vilka för att undslippa spekulationer.

Vad säger AIK om situationen?

– De vet läget, det går inte att blunda för fakta. Vi har en jättebra dialog med både AIK och Solna och är lösningsorienterade allihop.

Överklagad borrning

Väljer man att gå vidare med Råstasjöns IP finns en ytterligare sak som kan få tidsplanen att spricka.

Bakgrunden är att Solna våren 2024 gav Fabege tillstånd att provborra vid Råstasjön under en period som tar hänsyn till fåglarnas häckning, från september till mars.

Men undersökningarna har inte kommit igång eftersom beslutet överklagades.

Bakom överklagan till länsstyrelsen, som alltså ska säga sitt innan arbetena kan starta, står nätverket Rädda Råstasjöns vänner. De har varnat för att ny bebyggelse, och även borrning inför den, kan frigöra gifter som riskerar att läcka ut i vattnet.

Mitt i söker AIK.