Mitt i kan nu berätta att åklagare bedriver en förundersökning om misstänkt miljöbrott som har koppling till bullervallen i Brunna. En polisanmälan kom in till polisen den 27 juli 2023.
Förundersökningen leds av åklagare Lars Ågren vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Han vill inte säga hur länge förundersökningen har pågått och inte heller någonting om innehållet i det arbete man nu bedriver.
Under onsdagsförmiddagen har polis varit på plats uppe på bullervallen, så även en grävmaskin.
– Jag kommenterar inte det. Det pågår nu en förundersökning. Då gäller förundersökningssekretess. Så jag tänker inte kommentera vilka utredningsåtgärder det är vi har, säger Lars Ågren.
Polis på plats vid bullervallen i Brunna.
Läsarbild
Enligt ett vittne Mitt i pratat med rör det sig om omfattande avspärrningar och minst åtta poliser som befinner sig uppe på bullervallen vid lunchtid på onsdagen.
Har du delgivit någon misstanke om brott?
– Jag vill inte kommentera min förundersökning överhuvudtaget så länge den pågår. Vi bedriver vårt arbete i hemlighet och tar reda på de saker vi behöver ta reda på. När det arbetet är klart så fattar jag ett beslut om åtal ska väckas eller om förundersökningen ska läggas ner, säger Lars Ågren.
Kommunen: "Vi vet att polisen är där"
Kommunens miljöchef Camilla Östergren säger att hon känner till att polisen är på plats på bullervallen, men hänvisar Mitt i vidare till kommunens tillförordnade kommunikationschef Eva Feldt.
– Vi har fått information om att polisen befinner sig på bullervallen och att man gräver i bullervallen. Vi har inte fått någon information från polisen själva. Så vi vet inte anledningen till att de gör det här och att de gör det just nu, säger Eva Feldt och fortsätter:
– Vi har en arbetsgrupp nu som sitter och jobbar på att försöka få fram information om vad det är som pågår. Och innan vi har fått någon information så har jag tyvärr ingenting att delge dig.
Kommunen: "Polisen tar prover"
På onsdagseftermiddagen så uppdaterade Upplands-Bro kommun sin webbplats med ett inlägg där rubriken lyder: "Insats vid bullervallen".
Man skriver: "Enligt polisen rör sig insatsen om en provtagning i bullervallen baserat på en misstanke om miljöbrott. Det är ett pågående ärende med förundersökningssekretess".
Inlägget fortsätter: "Kommunen har tidigare med hjälp av oberoende konsult utfört provtagningar i bullervallen. Enligt konsultens slutsatser föreligger inga hälsorisker utifrån provtagningsanalyserna som genomförts på bullervallen. Vi återkommer med ytterligare information så snart den finns tillgänglig."
Omstridd bullervall innehåller giftiga ämnen
”Brunnamuren” innehåller höga halter av det giftiga ämnet PCB. Det här visar en ny rapport som tagits fram på uppdrag av Upplands-Bro kommun.
Det giftiga ämnet PCB kan påverka människors hälsa allvarligt. Ämnet kan försämra fortplantningsförmågan och påverka hormonsystemet. Dessutom kan ämnet orsaka cancer. Nu har höga halter av just det här giftiga ämnet hittats i bullervallen som byggts i Brunna. Den trehundra meter långa bullervallen löper sedan 2020 längs med den hårt trafikerade Granhammarsvägen.
2023 fick miljökonsultföretaget Geoveta i uppdrag av Upplands-Bro kommun att genomföra en omfattande undersökning av bullervallen och dess innehåll. Denna färdigställdes och lämnades till kommunen i mars i år.
Massor från industritomt
Syftet med undersökningen har varit att: ”Bekräfta eller förkasta förekomst av föroreningar, eftersom klagomål inkommit från närboende att bullervallen innehåller skrot och att ytvatten som ansamlas avger dålig lukt”.
Undersökningsresultaten ska vi återkomma till. Men en viktig sak att veta är att miljökonsultföretaget lyckats ta reda på att massorna kommer från Brunna industriområde och en fastighet med beteckningen Örnäs 1:9. Sett till massornas ursprung konstaterar konsulterna att det kan innebära att befintliga föroreningar från industritomten kan ha följt med då bullervallen byggdes.
Vallen sedd från Granhammarsvägen.
Åsa Sommarström
Flera olika prover har alltså tagits längs med den 300 meter långa vallen. Vid flera av provpunkterna visar PRV, det platsspecifika riktvärdet, att föroreningar i vallen med råge överskrider de rekommendationer som finns för vad som är hälsosamt.
1 175 procent PCB
En del av vallen innehåller 1 175 procent mer PCB än vad som är tillåtet enligt riktvärden. Dessutom har man bland annat hittat bly, kvicksilver och kobolt.
”Påträffade föroreningar i sektion A och B anses innebära en risk för de boende i närheten av bullervallen, både vuxna och barn. Främst eftersom föroreningar har påträffats ytligt och människor kan exponeras via intag av växter, inandning av damm samt intag av jord. Detta bör åtgärdas.”
ABT-Bolagen byggde vallen
Mitt i berättade 2020 att bullervallen inte kostat en krona för kommunen. Företaget ABT-Bolagen fick uppdraget att bygga vallen. Hos dem svarade projektchefen Andreas Åström på frågor från tidningen.
Bullervallen i Brunna i samband med att den stod klar 2020.
Åsa Sommarström
Han var 2020 även ersättare för Moderaterna i bygg- och miljönämnden. I dag är han ordförande i tekniska nämnden och vill inte svara på frågor om utredningen. I stället hänvisar han till ABT:s styrelseordförande Martin Albertsson som inte känner till utredningen.
Visste ni om att innehållet i massorna var giftiga?
– Alla massor provtas och bedömning görs av extern konsult. Därefter körs de till godkänd plats, säger han.
– Vi känner oss trygga i den provtagning och bedömning som genomförts och på det sätt massorna därefter hanterats.
Påträffade föroreningar anses innebära en risk för de boende i närheten av bullervallen, både vuxna och barn
Detta har hänt
I fokus då Mitt i rapporterade om vallens tillkomst för tre år sedan var kommunens egen bullerutredning som rekommenderade en två meter hög vall. Istället blev den fem meter.
Från kommunens sida uppgav den dåvarande tekniska chefen Linda Edgren att detta hade sin förklaring i bygglovet för vallen, som angav att den skulle vara fem meter.
Grannar på Banjovägen var förtvivlade över att ha fått sin boendemiljö påverkad. De skickade in bilder till tidningen som visade fynd ur vallen: plast, skrot och byggdukar.
Åren gick och grannarna överklagade även slutbeskedet – utan framgång.
Vad är PCB?
PCB är ett samlingsnamn för drygt 200 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen, polyklorerade bifenyler. När PCB:er redan spridits till miljön går det oftast inte att påverka halterna eller ta bort ämnet.
I Sverige infördes PCB-förbud i två omgångar: 1973 förbjöds användning av PCB i annat än slutna system, och 1978 förbjöds all nyanvändning. Ämnet finns dock kvar i miljön på grund av sin långa nedbrytningstid. Byggnader som innehåller PCB behöver saneras, och PCB-haltiga fogmassor och byggvaror ska lämnas som farligt avfall. PCB betraktas i dag som cancerframkallande.
Källa: Naturvårdsverket och Wikipedia
Bullervallen i Brunna i samband med att den stod klar 2020.
Åsa Sommarström
Omstridd bullervall innehåller giftiga ämnen
Nya rapporten visar: Inga hälsorisker vid bullervallen
Det är ingen fara för grannarna till bullervallen i Brunna. Detta är beskedet då den andra analysrapporten av sommarens provtagning av vallen i Upplands-Bro kommit till kommunen.
Innan sommaren rapporterade Mitt i om att bullevallen i Brunna i Upplands-Bro innehåller höga halter av bland annat det cancerframkallade ämnet PCB.
Kommunen valde då att ta nya prover för att gå till botten med hur det ser ut inuti vallen.
Var ej överens
Åsikterna bland tjänstemännen gick isär om hur vårens fynd skulle hanteras. Detta framgick av interna tjänsteanteckningar som Mitt i tog del av innan sommaren. Miljöavdelningens tjänstemän ville agera kraftfullt och hägna in delar av bullervallen samt varna närboende från att inte äta sådant man odlat i trädgården.
Tekniska avdelningen å sin sida menade att kommunen ”inte ska skrämma upp boende i närområdet i onödan”. Flera frågetecken fanns i rapporten från konsultföretaget menade de.
Beslut togs av samhällsbyggnadschefen att man skulle invänta kompletterande provtagning innan man agerade.
Nya rapporten: Inga hälsorisker för boende
Sent i september lämnades en rapport till kommunen från konsultföretaget Geoveta. Denna redovisade juli månads provtagning av bullervallen. I rapporten står att läsa:
"Att det inte finns några hälsorisker för vare sig närboende eller besökande vuxna och barn, avseende på föroreningarna som hittats i bullervallen".
Bullervallen i Brunna.
Malin Lövkvist
Ingen fara med odlingar
Att äta sådant man odlat som växt nära vallen ska inte heller vara någon fara skriver konsulterna i rapporten:
"Intag via växter skulle bara utgöra en exponeringsväg om odling skedde på bullervallen".
Just denna delen av problemen var grannar som Mitt i träffade innan sommaren mycket orolig över. Därutöver var grannarna mycket besvikna på kommunens hantering och att de hade fått ta del av uppgifterna genom att läsa Mitt i och inte i information från Upplands-Bro kommun.
Victoria Sundqvist framför bullervallen i Brunna.
Malin Lövkvist
– Vi har ju haft en tanke på att sälja vårt hus, på riktigt, men med det här nu, hur blir det då, frågade sig grannen Victoria Sundqvist i våras.
Möte med konsulterna på gång
Den 22 september hölls ett möte på samhällsbyggnadskontoret med anledning av rapporten.
Närvarande gjorde kommunens miljöchef Camilla Östergren och tekniska chefen Maja Taaler Larsson samt en konsult som arbetar för bygg- och miljönämnden.
En tjänsteanteckning upprättades. Här konstateras att ett gemensamt möte med konsultföretaget som genomfört provtagningen behövs för att ställa kompletterande frågor och ge synpunkter.
Bland annat står att läsa: "Felaktig information om massor i rapporten. Massornas härkomst framgår i en anmälan gjord 2019. Massorna från anmälan 2015 har inte använts i bullervallen."
Den första provtagningsrapporten som kom i juni väckte både oro och frågor bland de boende i området.
Malin Lövkvist
Vad menas med punkten om massornas härkomst?
– Jag har inte de detaljkunskaperna så jag kan säga var och exakt hur massorna togs ut. Det är därför vi bland annat ska titta på det och ha en dialog om att det står rätt i rapporten, säger Maja Taaler Larsson, till Mitt i.
I den rapport som konsultföretaget lämnade till kommunen i juni framgår att massorna kommer från Brunna industriområde och fastigheten Örnäs 1:9. Konsulterna skriver att denna information kommer från kommunen.
Maja Taaler Larsson, teknisk chef, Upplands-Bro kommun
Pressbild
– Uppgifterna som Geoveta har kommer från kommunen. Vi vill bara säkerställa att det är rätt uppgifter, så vi tänker bara checka av det.
Har man tittat på grundvattnet i området?
– Man har tittat på grundvattnet och det finns ingen risk där heller.
Känner ni er trygga med de uppgifterna som framgår i rapporten?
– Jag känner mig trygg i och med att vi har anlitat experter som har tittat på det här och då har de svarat med den här bedömningen. Någon annan åsikt tänker jag inte ha. Jag är inte expert. Jag måste ju kunna lita på konsulter som jobbar med det här.
Maja Taaler Larsson uppger att något möte med konsultföretaget och kommunens representanter är ännu inte inbokat, men att så kommer ske i närtid.
Inga åtgärder föreslås av konsulterna till följd av provresultaten från juli.
Jag känner mig trygg i och med att vi har anlitat experter
Detta har hänt
I fokus då Mitt i rapporterade om vallens tillkomst för tre år sedan var kommunens egen bullerutredning som rekommenderade en två meter hög vall. I stället blev den fem meter.
Från kommunens sida uppgav den dåvarande tekniska chefen Linda Edgren att detta hade sin förklaring i bygglovet för vallen, som angav att den skulle vara fem meter.
Grannar på Banjovägen var förtvivlade över att ha fått sin boendemiljö påverkad. De skickade in bilder till tidningen som visade fynd ur vallen: plast, skrot och byggdukar.
Åren gick och grannarna överklagade även slutbeskedet – utan framgång.
I juni 2023 hittades höga halter av PCB i en del av bullervallen. Kommunen lät meddela att flera prover skulle tas för att konstatera omfattningen av föroreningarna. Detta har nu gjorts.
Källa: Mitt i
Bullervallen i Brunna.
Malin Lövkvist