Funky Chicken Food Truck i Nacka strand blir alltid lite överrumplade av hamburgerrecensenterna från Burgerdudes. De kommer alltid oanmälda. Både när de ska äta hamburgare och dela ut priser.
– Det är lika spännande varje år. Vi tar verkligen inte det här för givet, säger Johan Ekman som både har varit med och grundat och driver foodtrucken.
För femte året i rad knep alltså foodtrucken förstaplatsen på listan över Sveriges 100 bästa hamburgare. Personalen ska fira med en middag.
– Det blir någon fin restaurang inne i stan. Det blir skitkul alla som jobbar här är så stolta, säger Johan Ekman.
Burgerdudes är världens största webbplats för hamburgare och har sedan starten 2014 recenserat 873 hamburgerhak i 534 städer i 63 länder världen över. I år rankar sajten Funky Chicken Food Truck som femma i världen.
Som varje år har foodtrucken vinterstängt men räknar med fullt tryck när de öppnar igen den 27 januari.
– Det har blivit internationellt känt och det kommer massor med turister som tar båten från stan till Nacka strand. Vi har blivit ett turistmål, säger Johan Ekman.
Ibland ringlar köerna från Augustendalstorget och runt Nacka strandsmässan.
– Folk tror att det alltid är jättelånga köer men det stämmer inte riktigt. Det är alltid lite kö. Ibland kan det ta en timme i kö men det gör det absolut inte alltid. Speciellt på vintern är köerna kortare, säger Johan Ekman.
Sveriges bästa burgare görs i Nacka strand
Bäst i Sverige 2021. Bäst i Sverige 2022. Åtta i världen.
Vaktmästarens kompis har fått hamburgerfrälsta från hela landet att vallfärda till Funky Chickens food truck i Nacka strand och förklara Augustendalstorget som en helig plats.
”Trust me I love you” jazzar N'Dea Davenport i högtalarna och bakom discokulans glitter i ett fräsande rökmoln flippar Emil ”Frankie” Wennerberg inte skivor – utan dagens första hamburgare. Den här onsdagen är det oset av kryddig nötfärs och smält cheddar från Funky Chickens prisbelönta Triple cheese som får smaklökarna att krullas på de 46 personerna utanför food trucken på Augustendalstorget i Nacka strand.
Fånleenden som hos barn som hittat en lördagsgodisgömma mitt i veckan. Ett väckelsemötet för hamburgerfrälsta.
"Det är en konst"
Nyligen utsåg hamburgerrecensenterna Burgerdudes Funky Chicken till Sveriges bästa burgare för andra året och rankar dem som åtta i världen.
Ektorpsbon Gustav Malm, 26, och hans pappa Fredrik Malm, 53, från Tyresö har följt Burgerdudes listor sedan 2014 och ätit sig igenom alla Stockholms premiumburgarställen. De besöker Funky Chicken en gång i månaden, gärna oftare.
– Vi har inte ätit något som är bättre än det här. Smaken på köttet! Han som lagar burgarna lägger ner sin själ. Stekytan är så jävla bra alltså! säger Gustav Malm.
– Du måste ha exakt rätt tjocklek så att det blir den här tunna karamelliserade ytterkanten och saftigt i mitten – det är en konst, säger Fredrik Malm.
800 burgare på en dag
I en plastlåda ligger köttpuckarna vägda till exakt 150 gram, gjorda på en hemlig färsblandning.– Köttet är ett hantverk. Det kommer oftast från Sverige och Tyskland, sedan exakt vad det är är en extrem hemlighet: Många jagar vårt recept. Det har varit en process på flera år att få fram den perfekta sammansättningen. Vi har stekt och ätit många, många hamburgare på vägen – herregud! säger Johan Ekman som driver Funky Chicken med John Taudien.
Köar i en timme
Köerna som kan ringla runt hela Nacka strandsmässan avskräcker inte frälsta.
– Jag äter här minst en gång i veckan eftersom vi har kontor här. Det är lätt värt en timmes kö som det kan vara ibland, säger Andreas Nilsson från Järlasjö.
En sommardag kan Funky Chicken sälja mellan 700 och 800 burgare. En onsdag i november räknar de med att sälja 200 hamburgare, 150 portioner av kycklingrätten New York style Chicken over rice och 15 vegetariska veggie over rice.
– På en restaurang hade vi varit tvungna att ha flera sittningar och hade aldrig kunnat servera så många gäster, säger Johan Ekman.
Stannar i Nacka
Även om trucken är flyttbar har de inga tankar på att åka på turné.
– Vi åkte runt i början, en fem, sex gånger men vi tröttnade. Det var sådant kaos och konkurrens om platserna, säger Johan Ekman.
Tidigare stod de vid Hornstulls marknad på helger under sommarhalvåret. Men när pandemin stängde tog de helgserveringen till Augustendalstorget i stället.
– Vi fick lika många gäster här som vi hade i Hornstull så nu stannar vi nog här även om Hornstulls marknad öppnar igen. Vi har närmare till vårt prepkök och känner folket och kan alla specialbeställningar.
Granne med vaktmästaren
Att just Nacka strand skulle bli hamburgeälskarnas Mecka var en slump.
– Jag hade tidigare landställe i Kummelnäs och en granne jobbade som fastighetsskötare i Nacka strand. Jag sa: ”Kan inte du höra med hyresvärden om vi kan få ha vår truck på torget?” Det tog bara någon vecka och sedan körde vi, säger Johan Ekman.
Plötsligt kommer två män som ska anordna ett event i en skåpbil mittemot. De vill ta el ur laddstolpen bakom burgarbussen.
– Du kan dra ut sladden till vår riskokare, jag tror vi klara oss ändå, säger Emil Wennerberg,
– Ja, ja, de kommer att äta här i alla fall, säger Johan Ekman.
Johan Kristensen
johan.kristensen@mitti.se
073-515 93 66
Stekytan är så jävla bra alltså!
Burgerdudes motivering:
”Det räcker med en tugga för att förstå att det här är den bästa burgaren i Sverige just nu! Kompositionen, ration mellan alla ingredienser och inte minst den fenomenala stekytan är smått makalös. På ett sätt så har det hänt en hel del sedan de vann juryns och publikens röst på vår första hamburgerfestival Stockholm Burger Fest 2016. Det är precis lika gott nu som då, men det har inte hindrat dem från att finslipa konceptet och utveckla nya burgare. Vårt hjärta kommer alltid att bulta lite extra hårt för storklassikern Triple Cheese, men även deras senaste skapelse 'Bookmaker' har hittat en ljuvlig balans mellan nyskapande och klockrena smaker."
Lunchöppet
Funky Chicken har öppet på Augustendalstorget vardagar 10.30–14.00. Sommartid även på helger.