– Mellan 2020 och 2022 minskade ansökningarna, men sedan 2022 är det en uppåtgående trend igen, säger Anders Forsberg, socialchef i Sollentuna sedan november i fjol.
Anders Forsberg menar att detta är en allmän tendens i hela samhället.
– Så här ser det ut i våra grannkommuner också, de har samma kurva, och även i den stadsdel i innerstan där jag jobbade innan jag började här. Vi kan se en eftersläpning från den stora ekonomiska krisen. Egentligen trodde vi att det skulle komma tidigare men många har nog klarat sig på egna besparingar eller fått hjälp, tills nu.
Ökning två år i rad
Antalet förfrågningar om försörjningsstöd i Sollentuna har ökat två år i rad och 2024 var det 759 olika hushåll som hörde av sig. Av dessa gick 529 vidare till utredning, att jämföra med 401 år 2022.
– Att alla inte ledde till ansökan och utredning beror på att en del samtal är rådgivande, kanske kommer man redan i telefon fram till att det inte är någon mening att söka, säger Anders Forsberg.
Hur många av de 529 som utreddes under 2024 som också fick försörjningsstöd är en uppgift som inte finns framtagen ännu.
– Vi håller fortfarande på att göra bokslut, säger Anders Forsberg.
Handlingsplan på gång
Klart står hur som helst att kommunens kostnader för försörjningsstöd har ökat. Lokaltidningen Mitt i berättade i november att socialnämnden gick mot ett underskott på cirka 8 miljoner kronor 2024, och att en handlingsplan skulle tas fram för att få en ekonomi i balans.
– Vi fick ett direktiv att titta på vad underskottet beror på, och på vilka åtgärder som behövs för att vända utvecklingen. Arbetet pågår och ska vara klart i mars, men det jag kan säga är att det framför allt är budgetposten barn och unga – alltså LVU-placeringar – som har stuckit iväg, säger socialnämndens ordförande Rebecca Nordin Vainio (M).
"Fler i självförsörjning"
Socialnämndens budget har räknats upp med 17,8 miljoner kronor till i år, men uppdraget att hålla nere kostnaderna är fortsatt aktuellt. När det gäller försörjningsstöd går det inte att agera så mycket då allt kring ansökningsförfarandet är så gott som helt lagstyrt, förklarar Rebecca Nordin Vainio.
– Ska vi minska försörjningsstödet gäller det att få fler i självförsörjning. Vi ska till exempel intensifiera samarbetet med kompetens- och arbetsmarknadsnämnden, säger hon.