– Amigo! Sitt! Sitt!

Den amerikanska nakenterriern viftar med svansen och tittar uppspelt på Julia, men lyder inte hennes kommando. I stället tar han ett skutt upp i soffan och lägger sig till rätta med huvudet i hennes knä.

– Jag anser att Amigo är en liten välfärdsteknik, fast inte en robothund utan the real thing, säger hundföraren Natalie Cannrox.

Ger mening och struktur

På bara några veckor har hennes hund blivit en favorit bland deltagarna på Funkisgruppens dagliga verksamhet på Girovägen i Veddesta. De tränar honom, ger honom mat och tar honom på promenader.

"Det där är något de lär sig på utbildningen", berättar Natalie Cannrox.

"Det där är något de lär sig på utbildningen", berättar Natalie Cannrox.

Mikael Andersson

Tanken är att förbereda deltagarna för arbetslivet. Många av dem har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och ofta social ångest.

– Vi har hemmasittare som har varit hemma ganska länge och så fort Amigo kom in på verksamheten så har det blivit en typ av motivationsarbete, att finna en meningsfullhet, säger Maria Bernava, samordnare på Funkisgruppen.

Ångestdämpande

Deltagaren Michaela berättar att hon blir avslappnad av Amigos närvaro. Ibland kan han till och med fungera som en ångestdämpade piller, särskilt under promenaderna.

– I går hade vi ett riktigt bra samtal, om lite bekymmer. Så får man ut det under promenaden och mår bättre sen, säger hon.

Michaela och Julia hejar på Amigo som jagar gömda godisbitar.

Michaela och Julia hejar på Amigo som jagar gömda godisbitar.

Mikael Andersson

Att Amigo saknar päls gör att han funkar även för dem med allergi. Det gör också att han ibland ryggar tillbaka när han blir klappad. Men under Julias händer håller han sig lugn.

– Det är så skönt att klappa, jag tycker det känns som silke, säger hon.

Specialutbildad

Amigo har flera års erfarenhet, bland annat inom äldreomsorgen i Sollentuna där han prisades som årets medhjälpare häromåret. I grunden har han en specialutbildning från Svenska terapihundskolan och är därför särskilt lämpad för att hantera de utmaningar som en LSS-verksamhet innebär, berättar Natalie Cannrox.

– En hund som jobbar inom LSS ska greja miljöombyte, avvikande beteenden och lite tokiga ljud.

Mikael Andersson

Terapihundar har blivit ett relativt vanligt inslag inom äldreomsorgen och i skolan. Inom LSS-verksamheter är de desto ovanligare. Det vill Natalie Cannrox ändra på.

– En hund kan ge så mycket kärlek och närhet, mycket mer än vad vi människor kan. Bara att veta att du har någon här som tar emot dig kravlöst. Du får mysa, du får klappa och du blir hörd på ett helt kravlöst sätt.