– Ja, det här är troligen Sveriges minsta kommersiella bryggeri, säger Andreas Svanberg när han tar emot i radhuskällaren på Kämpevägen.

Här, i källaren, finns Andreas bryggeri som verkligen gör skäl för epitetet mikro.

Här, i källaren, finns Andreas bryggeri som verkligen gör skäl för epitetet mikro.

Det är inte hela källaren som är bryggeri, långt ifrån. Tillståndet att brygga öl för försäljning gäller enbart för ett avgränsat rum på 10 kvadratmeter.

– Det är mycket regler för att få tillstånd. Där är det egentligen ingen skillnad för ett litet bryggeri, kraven är de samma som för ett stort, säger Andreas.

Köpte ett start-kit

Han började brygga eget öl för tre och ett halvt år sedan, först i ännu mindre skala än i dag.

– 90 procent av all öl som säljs på bolaget är vanlig ljus öl från Carlsberg, Spendrups, Åbro och de andra stora bryggerierna. Jag köpte också sådan öl, men en dag testade jag en burk som såg rolig ut. Då insåg jag att öl är så mycket bredare än bara ljus lager.

Ganska snart efter det köpte Andreas sit första start-kit för att brygga hemma, och märkte att det gick att göra bra öl på egen hand.

– Jag laborerade med humle och citronsmak och upptäckte att det var kul att hitta en egen stil och ta fram en smakprofil som jag själv gillar.

Fick in öl på bolaget

När Andreas var mellan jobb i en hel månad passade han på att skala upp och ta nästa steg.

– Jag bestämde mig rätt tidigt för att testa med ett kommersiellt bryggeri. På Systemet fanns öl från lokala bryggerier i Sollentuna och Sundbyberg till exempel, men inget från Järfälla. Där fanns en lucka.

Våren 2022 var tillståndet klart och några månader senare lanserades Barkarby Brewerys första öl på Systembolaget, en IPA med namnet In Between.

"Mycket fruktig smak med inslag av mango, sockerkaka, ananas och apelsin. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött." Så beskrivs In Between av Systembolaget.

"Mycket fruktig smak med inslag av mango, sockerkaka, ananas och apelsin. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött." Så beskrivs In Between av Systembolaget.

Malin Lövkvist

– Den är väldigt fruktig med inslag av tropiska frukter. Samtidigt har den en stadig maltkropp för att balansera upp sötman. Det är balansen man är ute efter, och jag tycker själv att den här var välbalanserad, säger Andreas.

Och det var han inte ensam om. Trots att In Between släpptes i juni då många nya öl lanseras hamnade den i topp på en sajt där ölkonnässörer betygsätter nya sorter.

– Det var en hel del buzz i början, och väldigt kul att bli så högt rejtad med första ölen förstås!

"Många testar gärna en ny IPA"

In Between finns på hyllorna på bolaget i Barkarbystaden, men beställs av specialintresserade från Skåne till Umeå.

Sedan dess har Andreas testat med flera andra öltyper, men bara en av dem har han valt att lansera på Systemet. 

– Det var i februari och då jag gjorde en belgisk saison bryggd med aroniabär. Den är stark och tappas på stora champagneflaskor.

Andreas gillar att testa sig fram till nya stilar och sorter. Här häller han upp malt och väger noga.

Andreas gillar att testa sig fram till nya stilar och sorter. Här häller han upp malt och väger noga.

Malin Lövkvist

Just nu är det emellertid främst In Between som Andreas brygger febrilt för att förse Systembolaget med.

– Nu är det sommar och många testar gärna en ny IPA. Jag försöker jobba ikapp nu, jag vill att den ska vara tillgänglig, det ska inte vara tomma hyllor på bolaget.

Gillestugan i farozonen

Produktionen är dock begränsad. I det lilla rummet finns ett bryggverk på 150 liter. Bryggprocessen tar bara en dag, men sedan ska ölen jäsa och till det har Andreas tre tankar på 150 liter vardera.

– Jäsningen tar ett par veckor, och sedan ska det burkas. Jag kan göra cirka 1 000 liter i månaden, som mest.

Under jäsningen testar Andreas från tappen ett par gånger om dagen för att se om det exempelvis behövs tillsättas mer humle.

Under jäsningen testar Andreas från tappen ett par gånger om dagen för att se om det exempelvis behövs tillsättas mer humle.

Malin Lövkvist

Med lite god vilja skulle en till tank kunna få plats i rummet, men vill Andreas utöka än mer så måste han ta mer av källaren i anspråk. Gillestugan intill är proppfull med barnens leksaker, men där finns möjligheter.

– Då måste jag fixa nytt tillstånd. Vi får se. Än så länge är det här fortfarande på hobbynivå. Men det vore kul att utöka och kunna släppa lite fler ölsorter. Jag är sugen på att göra en bra pilsner. Det har varit mycket IPA ett tag nu, starka och kraftiga, men jag tror att friska och humliga pilsner och lager kommer mer och mer nu.