I ett mejl till hela skolan med rubriken "aktivitet som inte godkänns i källaren" skrev rektorn att elever regelbundet använt en källarlokal i skolan för att be.
"Om elever eller personal önskar nyttja lokaler på Campus Vasastan ska det alltid godkännas i förväg. Vi vill därför förtydliga att aktiviteter som inte godkänts inte heller kan fortsätta", skrev rektorn vidare.
Skulle någon trotsa förbudet kunde det leda till en varning. Hände det igen skulle det kunna leda till avstängning från skolan, skriver en elev i en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Be på toa
Efter beskedet startade eleverna en namninsamling och stämde möte med rektorn. Enligt anmälan hänvisades då den som ville be till toaletterna.
Efter ytterligare diskussioner ska rektorn ha gått med på att eleverna får be var och en för sig, men inte i grupp. Anledningen skulle ha varit att skolan inte har plats för ett bönerum.
Campus Vasastan ligger på Karlbergsvägen. Här finns tre skolor, sex program och åtta inriktningar med totalt 1800 platser.
AcadeMedia
Finns inte plats
Maria Angell-Dupont, presschef på Academedia som äger skolan, bekräftar att det inte finns möjlighet att erbjuda bön på campus på grund av platsbrist.
“Några elever har tidigare valt att be i källarens korridor där campuset har nödutgångar och passage för elever, personal och varuleveranser i anslutning till skolmatsalen och idrottssalarna. Av säkerhetsskäl och praktiska skäl är detta inte tillåtet", skriver hon i ett mejl till Mitt i.
Hon skriver även att de har förståelse och respekt för att eleverna inte tycker att det fungerar att använda toaletterna för bön.
"Rektorn försökte finna en lösning och förslaget var mer av en fråga om vad som var möjligt. Avsikten var inte att kränka eller vara oförskämd mot någon.”
Ingen varning har utfärdats
Maria Angell-Dupont poängterar att ingen elev har fått en skriftlig varning på grund av bön utan att det enbart varit en diskussion om ordning.
"I ett samtal mellan en elev och rektor så ställdes en hypotetisk fråga om vad som händer om man helt ignorerar campusets och skolans direktiv. Helt i enlighet med skollagen så arbetar skolan efter en konsekvenstrappa om man stör ordningen och arbetsron i skolan".
Nu har rektor och skolledning tagit kontakt med en moské, 600 meter från skolan, där eleverna är välkomna. Skolan har till mitten av december på sig att komma in med ett svar till Diskrimineringsombudsmannen (DO).
“Det är bra att DO tar upp anmälan och startar en utredning, vi tar detta på största allvar. Vi tycker givetvis att det är tråkigt att eleverna upplever att de blivit diskriminerade, så ska det inte vara" skriver Maria Angell-Dupont.
Mitt i har sökt skolans rektor som hänvisar till presschefens svar.
Maria Angell-Dupont, presschef på AcadeMedia
Rikard Westman