Försäkringskassan kräver ett assistansbolag i Danderyd på 15,7 miljoner kronor.
Detta efter en utredning som involverat polisen. Myndigheten menar att assistansbolaget felaktigt uppgett om hur allvarlig en brukares sjukdomstillstånd varit.
Assistansbolaget meddelar att de kommer överklaga beslutet.
Försäkringskassan fick in anonym anmälan
Sedan 2013 har personen fått hjälp, och sedan 2015 i genomsnitt 103 timmar i veckan varav 21 timmar för grundläggande behov, exempelvis få hjälp med mat och klä på sig. Senare gjordes en ny bedömning – då samma behov konstaterades.
Men 2022 kom en anonym anmälan in.
Enligt anmälan ska hjälpbehovet ha varit överdrivet. Trots att motsatsen uppgetts ska personen kunnat laga mat själv, klä på sig och borsta tänderna.
Denna typ av tillämpning skapar en rättsosäker situation
En utredning startades då på Försäkringskassan – som menar att oriktiga uppgifter skickats in.
De menar att hjälpbehoven sedan 2015 har varit 1 timme och 15 minuter i veckan, men inte mer. Vid 386 tillfällen ska det också felaktigt redovisats att assistenter hjälpt personen, när de inte gjort det. De konstaterar även att sjukdomsbilden som den beskrivits för Försäkringskassan inte har haft medicinskt underlag.
Chefen: "Skapar en osäkerhet"
Assistansbolaget vill inte kommentera det enskilda ärendet.
En chef säger till Mitt i att den här typen av retroaktiva beslut skapar en rad problem, då lön, pension och annat redan betalats ut. Något som chefen menar skapar osäkerhet hos utförare kring myndighetsbesluten som ska ligga bakom besluten om ersättning.
Han tycker att Försäkringskassan ska återgå till att göra löpande uppföljning om löpbehov vartannat år.
”Denna typ av tillämpning skapar en rättsosäker situation för både den enskilde och för seriösa aktörer i verksamheter” skriver han.