JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Även Skärholmen kan bli klassat som utsatt område

Skärholmsterressen ovanför trappan är en av de platser i Skärholmen där narkotikahandeln frodas enligt Christoffer Peyre.

Skärholmsterressen ovanför trappan är en av de platser i Skärholmen där narkotikahandeln frodas enligt Christoffer Peyre.

Angie Gray

20231009073925
20231009075317
2023-10-09
07:39
2023-10-09 07:53

Polisen arbetar nu med att uppdatera sin lista över utsatta områden. Bredäng och Vårberg ser ut att bli kvar, men även läget i Skärholmen har försämrats enligt lokalpolisen.

Solen strålar och Skärholmstorget sjuder av liv. Många trängs runt torgstånden med frukt och grönt och restauranger och kaféer är fyllda av folk. 

– Det är väldigt trevligt här i Skärholmen med folkliv och all handel, men på kvällen när allt stänger blir det en helt annan plats, säger Christoffer Peyre, kommunpolis i Skärholmen.

Han är på väg upp till Skärholmsterrassen, en av de delar som är extra otrygga.

– På terrassen pågår en frekvent narkotikahantering och på busstorget är det mycket våldsbrott som misshandel och olaga hot, men även fickstölder, säger han.  

I december ska Polismyndighetens nationella operativa avdelning, Noa, uppdatera sin lista över vilka områden som klassas som risk-, utsatta och särskilt utsatta områden. De som hamnar på listan kännetecknas bland annat av en låg socioekonomisk status och att kriminella har en inverkan på lokalsamhället, och får därför extra polisresurser. 

Inför uppdateringen lämnar Skärholmspolisen sitt underlag. I det arbetet tittar de bland annat på etablering av kriminella strukturer, parallella rättsordningar, etableringen av kriminella nätverk, om nätverken har territoriell kontroll, om det finns en fast drogmarknad och det finns en tystnadskultur och svag samhällstillit som gör att de som bor i ett område slutar att anmäla brott. 

– Utifrån vad vi bedömer kommer Bredäng och Vårberg att vara fortsatt utsatta. De har ungefär samma utmaningar som tidigare, det finns kriminella nätverk med ett högt våldskapital som begår brott systematiskt, konflikter mellan nätverk och en fast drogmarknad som folk känner till, säger Christoffer Peyre. 

I områdena finns också en omfattande tystnadskultur.

– Det finns ett ekonomiskt incitament för nätverken att bibehålla tystnadskultur för då kan de verka i området lättare. De som säljer narkotika gynnas av att folk känner sig otrygga och inte vågar anmäla till polisen, för om det inte vore så hade folk ringt polisen direkt när de ser att de begått brott, säger Christoffer Peyre. 

Listan kan komma att utökas

Skärholmen har inte tidigare betraktas som utsatt men nu börjar läget förändras.

– Det har skett en viss försämring i Skärholmen kopplat till kriminella nätverk. De problem som finns där påminner om dem i utsatta områden, säger Christoffer Peyre. 

Mariama Saho tycker att Skärholmen blivit mer otryggt på senare tid.

Mariama Saho tycker att Skärholmen blivit mer otryggt på senare tid.

Angie Gray

Skärholmsbon Mariama Saho som är på torget och handlar med 2-åriga sonen Saekon märker av förändringen. 

– Jag känner mig otrygg. Det är många ungdomar som bor här som gör saker så att alla blir rädda. Det har varit stora bråk där de hotar varandra. Det är väldigt oroligt för alla som bor här. När jag har jobbat sent så tvekar jag vilken väg jag ska gå hem. Polisen måste jobba mer i området, säger hon.

Hussein Ali och Abdul Salim vill se fler gående poliser i hela Skärholmsområdet.

Hussein Ali och Abdul Salim vill se fler gående poliser i hela Skärholmsområdet.

Angie Gray

Vid centrum sitter Skärholmsbon Hussein Ali tillsammans med Abdul Salim som bor i Sätra. 

Det behövs mer aktivt arbete från polisen, men även från dem som bor här.

– Skärholmens måste med på listan så att man tar tag i problemen här. Det finns många ungdomar här som har problem, säger han.

Båda två tycker att området blivit allt mer otryggt. 

– Man känner sig orolig när det skjuts och blir orolig för barn och ungdomar som kommer hem sent, säger Abdul Salim.

De vill ha en utökad polisnärvaro i hela Skärholmens stadsdelsområde.

– Polisen måste vara här även när det inte händer saker. Och vi vill att de ska vistas längre stunder i området, det ska inte komma i bil utan promenera omkring eller cykla, säger de. 

En 26-årig man som bott i Skärholmen i sex år känner sig allt mer rädd i området och vill vara anonym. 

– Under de år jag bott här har problemen eskalerat, just nu ser man polisbilar varje kväll. Det märks en tydlig skillnad och det är obehagligt.

För att öka tryggheten tycker han att flera måste hjälpas åt.

– Det behövs mer aktivt arbete från polisen, men även från dem som bor här som borde vara med i en öppen dialog. Kriminaliteten går ju ner i åldrarna de är 15, 16, 17 år så man måste ju hjälpa dem, dels psykiskt men också med saker att göra som idrott och träning, de borde också läsa mer böcker men det kanske de inte vill.  

Två 16-åriga tjejer som bor på Skärholmsterassen blir nyfikna när de ser kommunpolisen och går fram och pratar.

– Vi känner oss trygga här, men det kan vara lite otryggt sent på kvällen med fullisarna som hänger här och följer efter en och skriker, säger de.

Men även de vill att Skärholmen kommer med på listan över utsatta områden så att området får mer resurser. 

Sätra finns inte på listan men, enligt Christoffer Peyre, finns problematiken även där, framför allt runt centrum där många unga rör sig.

Kommer ni att kunna vända trenden?

– Ja, vi jobbar dag och natt för att det ska bli en förbättring och vi ser vissa framgångar. Vårt mål är att vi inte ska ha några utsatta områden alls. 

När kan det bli verklighet?

– Det är svårt att svara på. Det är ju mycket som inte är polisärt också. När det gäller nyrekrytering så är de ju så himla unga så även andra myndigheter och föräldrar har ansvar för att trenden vänds. 

Polisens lista över utsatta områden

Polisen delar in de utsatta områdena i tre kategorier: Utsatt område, riskområde och särskilt utsatt område.

Ett utsatt område kännetecknas av en låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

Ett riskområde uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men når inte upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område.

Ett särskilt utsatt område kännetecknas bland annat av att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag i området. Det kan också kännetecknas av att det råder parallella samhällsstrukturer och en hög koncentration av kriminella.

Källa: Polismyndigheten

Andel i procent som känner sig otrygga ute på kvällen 

År 2021 2023

Skärholmen 36 49

Sätra 42 46

Vårberg 45 53

Bredäng 35 29

Svarfrekvensen är dock låg, knappt 50 procent av dem som fått enkäten har svarat. 

Källa: Polisen 

AnnaRönngren
08-550 550 71

Senaste nyheterna

Tingshuset i Västerhaninge

Tingshuset i Västerhaninge

Stefan Källstigen

Avföring i marken – "Vi får vara där i skitlukten"

Nyheter

Hembygdsgillet får flytta aktiviteter ✔ Har tagit hälsoprover

Vad händer här? Jo, ett Trygghetscenter ska öppna i lokalerna i hörnet av Arena Satelliten – de som har stått tomma i snart två och ett halvt år.

Vad händer här? Jo, ett Trygghetscenter ska öppna i lokalerna i hörnet av Arena Satelliten – de som har stått tomma i snart två och ett halvt år.

Tomas Stark

Trygghetscenter på gång – efter två och ett halvt år

Nyheter

"Nu börjar det hända grejer" till slut i Franks Diners gamla lokal i Arena Satelliten

Bild från förundersökning på den misstänkte gärningsmannen inne i trapphuset. På fredagen föll domen mot honom i Solna tingsrätt.

Bild från förundersökning på den misstänkte gärningsmannen inne i trapphuset. På fredagen föll domen mot honom i Solna tingsrätt.

Polisen/Leif Oldenburg

JUST NU: ”Blombud” döms till 12 års fängelse – sköt kvinna

Nyheter

Ringde på hos barnfamilj – och öppnade eld ✔ Erkänner skotten – men nekar till mordförsök

"Blombud" döms till fängelse för skjutning

Bild från förundersökning på den misstänkte gärningsmannen inne i trapphuset. På fredagen föll domen mot honom i Solna tingsrätt.

Bild från förundersökning på den misstänkte gärningsmannen inne i trapphuset. På fredagen föll domen mot honom i Solna tingsrätt.

Polisen/Leif Oldenburg

20250404112703
20250404120300
2025-04-04
11:27
2025-04-04 12:03

En man döms till tolv års fängelse efter en skjutning mot en lägenhetsdörr i Sundbyberg i höstas. En kvinna skadades av skotten.

Tre skott gick igenom dörren när en person öppnade eld i ett flerbostadshus i Lilla Alby. En kvinna skadades.

Samma kväll grep polisen en då 18-årig man. Han åtalades i februari för bland annat försök till mord.

På fredagsförmiddagen föll domen i Solna tingsrätt. Mannen befinns skyldig för dels försök till mord, dels grovt vapenbrott och narkotikabrott. De två sistnämnda gärningarna har han erkänt, även om han har invänt mot att vapenbrottet är grovt.

Straffet blir fängelse i tolv år.

– Jag har hunnit se domen, men inte hunnit läsa den ordentligt. Nu ska jag och klienten ta ställning till om det är något som ska överklagas eller inte, säger mannens försvarsadvokat Rikard Aldurén.

Enligt domen har mannen erkänt att han sköt mot dörren, men nekat till anklagelserna om mordförsök.

– Han har inte vidgått att han har haft ett sådant uppsåt, säger Rikard Aldurén.

Mannen har enligt domen sagt att han fick i uppdrag att genomföra en "dörrning", vilket innebär att man skjuter på en dörr för att skrämmas.

Han säger sig också ha trott att ingen var i lägenheten. Tingsrätten avfärdar det påståendet, bland annat på grund av en uppgift om att kvinnan i hushållet ska ha skrikit nära dörren innan skotten avlossades.

Det var på kvällen den 9 november i fjol som en person anlände till flerbostadshuset i Lilla Alby. I en av lägenheterna bodde en barnfamilj.

Jag tittade ut ur titthålet och det var en kille med blommor i handen.

Kvinnan i hushållet har i polisförhör berättat om hur det ringde på dörren:

– Jag tittade ut ur titthålet och det var en kille med blommor i handen.

Hon tänkte att det kunde röra sig om en present. Polisens utredare har tolkat det som att buketten skulle användas för att invagga familjen i en falsk trygghet.

Bild från förundersökningen på blombuketten som hittades i en soptunna vid Solna strandväg.

Bild från förundersökningen på blombuketten som hittades i en soptunna vid Solna strandväg.

Polisen

Enligt kvinnan ska två familjemedlemmar, den ena ett barn, ha kommit ut i hallen och ställt sig bakom henne.

Det var då skott började avlossas mot dörren. Kvinnan träffades och skadades lindrigt.

Varken hon eller hennes man har velat kännas vid någon hotbild mot sig.

– Jag har ingen som hatar mig, inte min man heller, har kvinnan sagt i förhör.

Mitt i söker åklagare Alexandra Bittner för en kommentar.

AlexanderKuronen
08-550 550 70