Precis som förra året har Stockholms stad analyserat mängden droger i stadens avloppsvatten.
Mätningarna, som utfördes på tio platser vid två tillfällen under året, visar på små förändringar jämfört med förra årets resultat, men vissa tendenser framträder.
Mätvärdena för kokain, MDMA (ecstasy) och tramadol har sjunkit något, medan amfetamin har ökat något och cannabisnivåerna är oförändrade.
– Vi ser en liten minskning på vissa preparat, vilket är positivt. Men det finns också en ökning på andra, som amfetamin. Samtidigt ser vi att partyknarkandet lever kvar, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.
Fortsatt partyknarkande
Innerstadens droganvändning präglas fortfarande av så kallade partydroger, som kokain och MDMA.
Även om mätvärdena generellt har minskat, särskilt vid Söder Mälarstrand, är användningen av dessa droger fortsatt hög – framför allt under helgerna.
Här är vi vid pumpstationen Karl XII Västra Kungsträdgården som tar hand om avlopp i centrala innerstaden.
Tom M Kronestedt
För att möta problemet har staden intensifierat arbetet med Krogar mot Knark, ett narkotikaförebyggande initiativ inom krog- och nöjesmiljöer. Dessutom förs regelbunden dialog med polisen och stadens branschråd för krögare.
– Vi har ett gemensamt intresse med krögarna. De vill sälja drinkar och då vill de inte att folk ska komma påverkade av andra preparat, säger Alexander Ojanne.
Geografiska skillnader
Medan innerstaden surrar av helgpartyn, ser drogvanorna annorlunda ut utanför stadskärnan. Här dominerar cannabis, amfetamin och tramadol, och användningen är mer regelbunden under veckans alla dagar snarare än koncentrerad till helger.
Stockholms droganvändning är fortsatt hög jämfört med andra svenska städer som genomfört liknande analyser.
– Vi ligger lite högt i ett nordiskt perspektiv, men lite lägre i ett europeiskt, säger Alexander Ojanne.
Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.
Tom M Kronestedt
Slutmålet: Mindre knark, mindre våld
Enligt honom är upprepade mätningar avgörande för att kunna dra mer omfattande slutsatser om utvecklingen.
Målet är tydligt: minska narkotikaanvändningen och med det också det våld som droger drar med sig.
– Den enda effekten vi vill ha på sikt är att det används mindre narkotika, så att vi får stopp på den våldsspiral som ibland blossar upp i vår stad.