Att det är tuffa tider är välkänt. Först nästa år räknar SKR med att konjunkturen blir starkare. Upplands Väsby har dock en stabil ekonomi och mittenstyret presenterar nu flera satsningar i kommande budget.
Till exempel skjuter de till 69 miljoner kronor för att stärka undervisningen i skolan, 15 miljoner till kultur- och fritidsnämnden med bland annat lovöppna fritidsgårdar samt 1,4 miljoner för att motverka välfärdsfusk.
Motverka utanförskap
Arbetet med att motverka utanförskap hos barn och unga får 10 miljoner extra.
– Kriminalitet ska aldrig vara ett alternativ. Därför kraftsamlar Upplands Väsby mot insocialisering i kriminella gäng. Det gör vi genom fler vuxna i skolan, en aktiv fritid för barn och unga samt att stärka det förebyggande arbetet, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.
Kommunens budget för 2025–2027 skulle i torsdags upp på kommunfullmäktiges sista möte före sommaren. Där väntades den klubbas.
Det som ska fördelas när kommunens plånbok öppnas är drygt tre miljarder kronor för nästa år.
Under 2025–2027 får kommunens verksamheter totalt 479 miljoner extra – varav 225 miljoner 2025.
Hur finansierar styret satsningarna?
– Nu sänker vi resultatmålet, det vill säga kommunens överskott, från 2,5 procent till 1,2 procent i snitt under 2025–2027, säger Mathias Bohman.
Han menar att pengar som annars hade blivit överskott kan användas för att bekosta satsningarna som styret vill göra.
Det är viktigt med ekonomi i balans.
Först 2027 tror han att det önskade överskottet kan vara tillbaka på 2,5 procent.
– De senaste åren har det varit hög inflation och ökade räntor, vilket även drivit upp verksamhetens kostnader.
Oppositionen är dock kritisk mot hur styret vill fördela pengarna. I sin skuggbudget vill de i stället se att pengarna läggs på bland annat akutskolesatsning för stökiga elever (5 miljoner), fler ordningsvakter och mobila väktare (2,5 miljoner), mer kamerabevakning (5 miljoner), stärkt socialt förebyggande arbete (10 miljoner) och motverkande av hedersvåld och förtryck (0,8 miljoner)
– Vi kan inte stillatigande se på när barn dras in i den organiserade brottsligheten eller blir offer för hederskulturens begränsningar. Därför är vårt budgetförslag en kraftsamling mot dagens stora svenska samhällsproblem, säger oppositionsråd Oskar Weinmar (M).
Enligt oppositionen kan detta bland annat finansieras genom att inte starta en kommunal hemtjänst, ta bort budgetposten arbete för unga samt sälja enskilda privatbostäder i kommunal ägo, som Herrgårdsvillan och Trädgårdsmästarbostaden på Sättra.
Underskott täcks upp
Omsorgsnämnden är den nämnd som 2025 får störst tillskott i styrets budget: plus 71,5 miljoner kronor under 2025. Tillskottet är dels tänkt att täcka underskottet på 12,4 miljoner, dels finansiera den nya kommunala hemtjänsten.
– Att i det här läget starta upp ännu fler verksamheter i kommunal regi, när den vi har går så väldigt dåligt är oansvarigt. Därför vill vi inte gå vidare med styrets tankar om en kommunal hemtjänst. Vi vill också se över om det kommunala tillagningsköket kan drivas av någon annan än just kommunen, säger Oskar Weinmar.
Mathias Bohman menar dock att omsorgsnämndens förväntade underskott redan har minskat från närmare 40 till 12,4 miljoner kronor på helåret.
– Det är viktigt med ekonomi i balans. Därför är det bra att omsorgsnämndens ekonomiska genomlysning ger effekt, säger han.